Νέα σημαντικά ευρήματα για το μαγνητικό πεδίο της Γης

Νέα σημαντικά ευρήματα για το μαγνητικό πεδίο της Γης

Σκεφτήκατε ποτέ τι θα συνέβαινε εάν ξυπνούσαμε ένα πρωί και όλες οι πυξίδες έδειχναν προς την αντίθετη κατεύθυνση από τον κανόνα;

Αυτό θα προκαλούσε προβλήματα γεωμαγνητικής υγείας, για ένα τεράστιο τμήμα του πληθυσμού του πλανήτη.

Μήπως αυτό ακούγεται περίεργο; Λοιπόν, δεν είναι!

Το μαγνητικό πεδίο της Γης έχει αναποδογυρίσει πολλές φορές καθ’ όλη την ιστορία όταν το δίπολο του μαγνητικού πεδίου εξασθενεί (κατά τη διάρκεια χιλιάδων έως εκατομμυρίων ετών) και αντιστρέφει την κατεύθυνση.

Έχει βρεθεί, σε μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα επιστημόνων από όλο τον κόσμο, ότι η τελευταία μαγνητική αναστροφή (η οποία συνέβη πριν από λιγότερο από ένα εκατομμύριο χρόνια) συνέβη σε μια χρονική περίοδο μικρότερη από εκατό χρόνια.

Πώς αυτό επηρεάζει τους ανθρώπους;

Έχει αποδειχθεί ότι πολλά ζώα είναι σε θέση να αισθανθούν το μαγνητικό πεδίο της Γης, αλλά αυτό δεν είχε αποδειχθεί ποτέ για τον άνθρωπο. Ωστόσο, σε μια έρευνα του 2006, σχετικά με τις διαταραχές στο γεωμαγνητικό πεδίο και την καρδιαγγειακή υγεία, αποδείχθηκε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της ανθρώπινης υγείας και του γεωμαγνητισμού, ειδικά, σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη. Επιπλέον, την ίδια χρονιά, μια μελέτη που έγινε στην Αυστραλία έδειξε ότι υπάρχει πράγματι μια σχέση μεταξύ της γεωμαγνητικής δραστηριότητας και της αιχμής των ποσοστών αυτοκτονίας.

Η αντιστροφή των πόλων μπορεί να επηρεάσει το ηλεκτρικό δίκτυο

Μια μαγνητική αντιστροφή είναι ένα πλανητικό φαινόμενο το οποίο οδηγείται από τη μετακίνηση στον πυρήνα του σιδήρου της Γης. Ευτυχώς, δεν υπάρχουν καταστροφές που έχουν συσχετιστεί με προηγούμενες αντιστροφές. Αλλά, εάν επρόκειτο να συμβεί σήμερα, υπάρχουν ανησυχίες ότι θα μπορούσε να προκαλέσει τον όλεθρο στο ηλεκτρικό μας δίκτυο λόγω των ρευμάτων που θα δημιουργηθούν.

Διαβάστε επίσης: Πώς τα μαγνητικά πεδία της Γης και η «ανθρώπινη αύρα» μεταφέρουν βιολογικές πληροφορίες που συνδέουν όλες τις μορφές ζωής

Επιπλέον, το μαγνητικό πεδίο της Γης προστατεύει τη ζωή σε αυτόν τον πλανήτη από τα ενεργειακά σωματίδια και τις κοσμικές ακτίνες του Ήλιου και τα δύο από τα οποία είναι γνωστό ότι προκαλούν γενετικές μεταλλάξεις. Επομένως, εάν το πεδίο αποδυναμωθεί ή προσωρινά χαθεί, μπορεί να προκαλέσει αύξηση των ποσοστών καρκίνου. Αν αυτή η αναστροφή έπρεπε να προηγηθεί από μεγάλες περιόδους ασταθούς μαγνητικής συμπεριφοράς, τότε ο κίνδυνος για τη ζωή θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος.

Μέτρηση του μαγνητικού πεδίου από ηφαιστειακή τέφρα

Αυτό το νέο εύρημα έγινε μέσω μετρήσεων της ευθυγράμμισης μαγνητικού πεδίου που βρέθηκε σε στρώματα αρχαίου ιζήματος λίμνης, που εκτίθεται τώρα στη λεκάνη της Σουλμόνας στην Ιταλία. Το ίζημα από αυτή την περιοχή είναι ενσωματωμένο με στρώματα τέφρας από τη ρωμαϊκή ηφαιστειακή επαρχία. Οι Ιταλοί ερευνητές μπόρεσαν να μετρήσουν τις κατευθύνσεις του μαγνητικού πεδίου που χρονολογείται από την τέφρα που έχει συσσωρευτεί στον πυθμένα της αρχαίας λίμνης.

Επειδή τα ιζήματα εναποτέθηκαν με σταθερό ρυθμό για περίοδο μεγαλύτερη των 10.000 χρόνων, ήταν εύκολο να προσδιοριστεί η ημερομηνία του στρώματος που έδειξε μαγνητική αναστροφή, περίπου 785.000 χρόνια πριν. Αυτή η ημερομηνία είναι η πιο ακριβής έως σήμερα. Άλλοι, προηγουμένως, τοποθετούν την πολική αντιστροφή οπουδήποτε μεταξύ 770.000 και 795.000 ετών πριν. Ίσως το πιο απίστευτο εύρημα ήταν ότι η αντιστροφή πιθανότατα συνέβη σε λιγότερο από ένα αιώνα. Αυτή τη στιγμή οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι εάν η επόμενη αντιστροφή θα συμβεί ξαφνικά ή όχι.

Πριν από την τελευταία μαγνητική αναστροφή, η γη είχε ένα ασταθές μαγνητικό πεδίο

Έρευνες από την ομάδα στην Ιταλία δείχνουν ότι η ξαφνική αντιστροφή προηγήθηκε από μια περίοδο αστάθειας που κράτησε για πάνω από 5.000 χρόνια.

Επιπλέον, ήταν σε θέση να δείξουν ότι αυτή η περίοδος αστάθειας περιελάμβανε δύο διαστήματα χαμηλής ισχύος μαγνητικού πεδίου που διήρκεσαν για 2.000 χρόνια το καθένα. Το τελικό flip συνέβη στο τέλος του πιο πρόσφατου διαστήματος χαμηλής ισχύος πεδίου.

Προς το παρόν, οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι εάν τα νέα ευρήματα προκαλούν πρόβλημα για τον σύγχρονο πολιτισμό μας. Ωστόσο, οι νέες πληροφορίες θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να καθορίσουν πώς και γιατί το μαγνητικό πεδίο της Γης αντιστρέφει την πολικότητα.

Eldrina Michel

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα