Νέο Δελχί: Έκλεισαν σχολεία εξαιτίας της σοβαρής ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Νέο Δελχί: Έκλεισαν σχολεία εξαιτίας της σοβαρής ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η κυβέρνηση της πόλης του Νέου Δελχί διανέμει 5 εκατομμύρια μάσκες προσώπου στα παιδιά, τα οποία θα πρέπει να τις φορούν επ’αόριστον ως προστασία από την ατμοσφαιρική ρύπανση όπως είδαμε στο Globalcitizen.

Όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά από 1-5 Νοεμβρίου, μετά από την έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία που κήρυξε μια περιβαλλοντική επιτροπή. Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ εξαιτίας του επικίνδυνου καπνού από τις πυρκαγιές αγροκτημάτων στις γειτονικές περιοχές του Νέου Δελχί, σύμφωνα με το Reuters.

Ο καπνός έχει παγιδευτεί σε τοξικό νέφος που απειλεί τα 20 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης, ανέφερε το Al Jazeera.

“Η αποτυχία βελτίωσης της ποιότητας του αέρα θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες σχολικές απουσίες, παροξύνσεις άσθματος, επισκέψεις στο νοσοκομείο και πρόωρους θανάτους, όχι μόνο για παιδιά αλλά για όλους τους ανθρώπους”, είπε ο Jesse Berman, επίκουρος καθηγητής περιβαλλοντικών επιστημών υγείας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, μιλώντας στον Παγκόσμιο Πολίτη. Η ατμοσφαιρική ρύπανση θα επιδεινωθεί καθώς το κλίμα αλλάζει, εξήγησε.

Διαβάστε επίσης: Leonardo DiCaprio: Ένθερμος περιβαλλοντικός ακτιβιστής και φιλάνθρωπος

Ο δείκτης της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου της Ρύπανσης (CPCB) μετρά τη συγκέντρωση μικροσκοπικών σωματιδίων που μπορούν να μεταφερθούν βαθιά στους πνεύμονες και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Οποιοδήποτε επίπεδο πάνω από 100 θεωρείται ανθυγιεινό. Ο δείκτης ποιότητας της CPCB έχει χτυπήσει 500 σε πολλά μέρη του Νέου Δελχί και έως 743 σε άλλα, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά εκείνους που έχουν αναπνευστικές νόσους αλλά και υγιείς ανθρώπους. Ο αέρας του Νέου Δελχί είναι συνήθως ιδιαίτερα κακός αυτήν την εποχή του χρόνου, όταν οι αγρότες καίνε καλλιέργειες παρά τις απαγορεύσεις, και οι άνθρωποι ξεκινούν τις πυροτεχνίες για να γιορτάσουν το Diwali.


Κοινοτικές ομάδες και γιατροί χρησιμοποίησαν τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης για να καλέσουν τα σχολεία να κλείσουν μέχρι να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα, σύμφωνα με το Al Jazeera. Οι αρχές της πόλης έχουν ανταποκριθεί στην κρίση κλείνοντας κατασκευαστικά έργα και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με βάση τον άνθρακα. Το Νέο Δελχί θα περιορίσει επίσης προσωρινά τη χρήση ιδιωτικών οχημάτων σε δρόμους που θα εναλλάσσονται μεταξύ αυτοκινήτων με μονές ή ζυγές πινακίδες κυκλοφορίας για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, από την επόμενη εβδομάδα.

Από τις 15 πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο, 14 βρίσκονται στην Ινδία ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει περισσότερα από 100.000 παιδιά κάτω των 5 ετών στη χώρα κάθε χρόνο.


Η μείωση των ρύπων μέσω ρυθμιστικών ελέγχων, όπως αυστηρότερα πρότυπα εκπομπών οχημάτων και τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η μετάβαση από τον άνθρακα σε ανανεώσιμη ενέργεια, μπορεί να μειώσει τις συγκεντρώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των ανθρώπινων εκθέσεων”, δήλωσε ο Berman. “Η Ινδία θέτει ορισμένους από αυτούς τους κανόνες σε ισχύ”.

Το να σταματήσει η σοβαρή απειλή κατά της υγείας των μαθητών απαιτεί από τον τομέα της υγείας να ενημερώνει το κοινό σχετικά με τους κινδύνους της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τη συμμόρφωση των πολιτικών για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Τα σχολεία και παιδικές χαρές θα πρέπει να βρίσκονται μακριά από σημαντικές πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως μεγάλης κυκλοφορίας δρόμοι, εργοστάσια και μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρει ο οργανισμός.

“Οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την πραγματοποίηση αυτών των αλλαγών είναι συνήθως η πολιτική βούληση“, πρόσθεσε ο Berman. “Οι άνθρωποι αναγνωρίζουν τη σημασία του να αναπνέουν καθαρό αέρα και να πίνουν καθαρό νερό και εξαρτάται από εμάς να πείσουμε τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων ότι αυτά είναι κρίσιμα ζητήματα και απαιτούν να γίνουν αλλαγές.”

Leah Rodriguez

Photo Credits: Altaf Qadri/Associated Press

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα