Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο όργανο στο ανθρώπινο σώμα

νέο όργανο στο ανθρώπινο σώμα

Μια απίστευτη ανακάλυψη έκανε τυχαία ομάδα ερευνητών, κατά τη διάρκεια γαστρεντερολογικών ενδοσκοπήσεων ρουτίνας.

Οι ερευνητές, μέσα στους οποίους βρίσκεται και ο Έλληνας γιατρός Πέτρος Μπενιάς ανακάλυψαν ένα όργανο “αόρατο” μέχρι εκείνη τη στιγμή, το οποίο διαθέτει ένα δίκτυο καναλιών που μεταφέρουν υγρά μέσα στο σώμα.

Το νέο όργανο το οποίο φέρεται να περιέχει το ένα πέμπτο περίπου του συνολικού όγκου των υγρών στο ανθρώπινο σώμα, βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος ανάμεσα στους μύες, περιβάλει τις αρτηρίες και τις φλέβες και διατρέχει τους πνεύμονες, την πεπτική οδό και το ουροποιητικό σύστημα ενώ προστατεύει όπως πιστεύουν οι επιστήμονες, τους ιστούς των οργάνων, τους μύες και τα αγγεία από πιθανή ρήξη, ύστερα από κάποιο σοκ.

Ο λόγος για τον οποίο το εν λόγω όργανο δεν είχε παρατηρηθεί μέχρι σήμερα είναι ότι με τις συνηθισμένες απεικονίσεις, τα κανάλια του οργάνου φαίνονται σαν το σκληρό τοίχωμα των πυκνών ιστών και όχι σαν κανάλια γεμάτα με υγρό.

Οι επιστήμονες που έδωσαν στο όργανο αυτό την ονομασία “interstitium” πιθανολογούν ότι τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούν το δίκτυο καναλιών του οργάνου για την εξάπλωσή τους, καθώς, εισχωρώντας μέσα στα κανάλια του, εκχέονται στο λεμφικό σύστημα άμεσα, διευκολύνοντας έτσι τις μεταστάσεις.

Ήδη μελετάται αν η εξέταση του υγρού του νέου οργάνου μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου και κατά πόσο το όργανο αυτό συνδέεται και με άλλα προβλήματα υγείας.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Νιλ Θάιζε καθηγητής παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι η αυτή η ανακάλυψη μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους για τη θεραπεία κάποιων ασθενειών, να οδηγήσει σε μια δραματική πρόοδο της ιατρικής και να αποτελέσει ένα ισχυρό διαγνωστικό εργαλείο.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα