Συχνά ακούμε για την ευγνωμοσύνη ότι μπορεί να δημιουργήσει μια πιο θετική και χαρούμενη ψυχική διάθεση. Γνωρίζατε όμως ότι, η ευγνωμοσύνη μπορεί να αλλάξει τον εγκέφαλό σας;
Σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας Ευαισθητοποίησης της UCLA , η τακτική έκφραση ευγνωμοσύνης αλλάζει κυριολεκτικά τη μοριακή δομή του εγκεφάλου, ενισχύει τη λειτουργία της φαιάς ουσίας και μας κάνει πιο υγιείς και ευτυχισμένους.
Όταν αισθάνεστε ευτυχία, επηρεάζεται το κεντρικό νευρικό σύστημα. Είστε πιο ειρηνικοί, λιγότερο αντιδραστικοί και περισσότερο ανθεκτικοί. Και η ευγνωμοσύνη είναι η πιο αποτελεσματική πρακτική για την τόνωση των συναισθημάτων της ευτυχίας.
Παρακάτω, ακολουθούν μερικές από τις έρευνες που αποδεικνύουν ότι η ευγνωμοσύνη μας κάνει πιο ευτυχισμένους, ακολουθούμενη από μερικά πρακτικά βήματα που μπορείτε να κάνετε, για να μεταμορφώσετε θετικά τη μοριακή δομή του εγκεφάλου σας.
Σε μια μελέτη η οποία διεξήχθη από τον Robert A. Emmons στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και από τον συνάδελφό του Mike McCullough στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, δόθηκαν τυχαία στους συμμετέχοντες ένα από τα τρία παρακάτω καθήκοντα: Οι συμμετέχοντες κρατούσαν ένα ημερολόγιο, κάθε εβδομάδα, με μία ομάδα να περιγράφει πράγματα για τα οποία ήταν ευγνώμονες, ένα άλλο να παρακολουθεί όμορφα γεγονότα και το άλλο να παρακολουθεί ουδέτερα γεγονότα.
Μετά από δέκα εβδομάδες, οι συμμετέχοντες στην ομάδα ευγνωμοσύνης αισθάνθηκαν 25 τοις εκατό καλύτερα από τις άλλες ομάδες.
Σε μια παρόμοια και μεταγενέστερη μελέτη του Emmons, οι συμμετέχοντες που ολοκλήρωναν τις ασκήσεις ευγνωμοσύνης κάθε μέρα, προσέφεραν στους άλλους ανθρώπους στη ζωή τους, περισσότερη συναισθηματική υποστήριξη από ό,τι οι άλλες ομάδες.
Μια άλλη μελέτη για την ευγνωμοσύνη διεξήχθη με ενήλικες που πάσχουν από συγγενείς νευρομυϊκές διαταραχές (NMDs). Σε σύγκριση με εκείνους που δεν σημείωναν για τι είναι ευγνώμονες, κάθε νύχτα, οι συμμετέχοντες που εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη αισθάνονταν πιο αναζωογονημένοι κάθε μέρα μετά το ξύπνημα. Ένιωθαν επίσης, περισσότερο συνδεδεμένοι με τους άλλους από ό,τι οι συμμετέχοντες στην ομάδα που δεν εξέφραζαν ευγνωμοσύνη.
Μια τέταρτη μελέτη δεν απαιτούσε να κρατούν ημερολόγιο ευγνωμοσύνης, αλλά εξέτασε τα επίπεδα ευγνωμοσύνης που έδειξαν οι άνθρωποι στην καθημερινότητά τους. Σε αυτή τη μελέτη, μια ομάδα Κινέζων ερευνητών διαπίστωσε ότι, υψηλότερα επίπεδα ευγνωμοσύνης συνδέονται με τον καλύτερο ύπνο και επίσης με χαμηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης.
Ο καλύτερος ύπνος και λιγότερο άγχος και κατάθλιψη είναι κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους αξίζει να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας πιο τακτικά.
Πώς να γίνετε πιο ευγνώμονες
Εάν έχετε χρόνο για να κάνετε μία μόνο προσευχή την ημέρα, τότε, χρησιμοποιήστε τη λέξη «ευχαριστώ» και μετά πείτε όλα εκείνα για τα οποία ευχαριστείτε.
Κάντε τρία πρακτικά βήματα για να εισάγετε ρουτίνες ευγνωμοσύνης στη ζωή σας
1) Κρατήστε ένα ημερολόγιο με τρία πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες. Αυτό λειτουργεί καλά το πρωί ή λίγο πριν πάτε για ύπνο.
2) Κάντε πρακτική λέγοντας στον/στη σύζυγο, συνεργάτη ή φίλο, κάτι που να δείχνει την εκτίμησή σας προς το πρόσωπό του.
3) Κοιτάξτε στον καθρέφτη όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας και σκεφτείτε κάτι καλό που έχετε κάνει πρόσφατα ή κάτι που σας αρέσει να κάνετε.