Νευροεπιστήμονας προειδοποιεί: Η έλλειψη ύπνου είναι πολύ επικίνδυνη

Νευροεπιστήμονας προειδοποιεί: Η έλλειψη ύπνου είναι πολύ επικίνδυνη

Οι περισσότεροι είμαστε συνεχώς κουρασμένοι. Έχουμε ένα εκατομμύριο πράγματα να κάνουμε! Να φροντίσουμε την οικογένειά μας, να εργαστούμε, να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας, να καθαρίσουμε το σπίτι μας, να βγούμε και να περάσουμε χρόνο με τους φίλους μας και όλα αυτά γίνονται μεν αλλά εμείς, πηγαίνουμε στο κρεβάτι μας για ύπνο, όλο και πιο αργά. Και την άλλη μέρα το πρωί, ξανά, μία από τα ίδια!

Αυτή η λίστα συνεχίζεται και συνεχίζεται, μειώνοντας τον χρόνο μας όλο και περισσότερο αλλά συντομεύοντας παράλληλα και τη διάρκεια της ζωής μας!

Ο Matthew Walker, νευροεπιστήμονας, έχει μια προειδοποίηση για όλους μας όπως είδαμε από τον Mayukh Saha στο TruthTheory. Βλάπτουμε σοβαρά το σώμα μας και θέτουμε τη ζωή μας σε κίνδυνο, θυσιάζοντας τον ύπνο μας. Μιλώντας στο TED, ο Walker μίλησε για το πώς η έλλειψη ύπνου στις περισσότερες χώρες προκαλεί τεράστια καταστροφή στη φυσική και ψυχική μας ευεξία. Ενώ δεν βλέπουμε την έλλειψη ύπνου ως ασθένεια, ωστόσο, έχει σιωπηλά μετατραπεί σε επιδημία. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που πρέπει να επιλύσουμε αυτόν τον αιώνα και κανείς δεν μιλά γι’ αυτό.

Η ομιλία του Walker στο TED είναι σαν μια κλήση αφύπνισης. Επεξεργάζεται λεπτομερώς για το πώς η στέρηση ύπνου μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε ένα άτομο. Η νοημοσύνη μας δεν λειτουργεί σωστά, δεν μπορούμε να θυμηθούμε τι γνωρίζουμε και δεν επεξεργαζόμαστε σωστά τις νέες πληροφορίες. Η στέρηση ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και καρδιακών διαταραχών. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι εξασθενημένο καθιστώντας μας πιο ευαίσθητο σε ασθένειες όπως ο καρκίνος. Η μακροζωία μειώνεται και προκαλούνται γενετικά προβλήματα. Ο εγκέφαλος είναι ανίκανος να παράγει οιστρογόνα και τεστοστερόνη, έτσι γερνάμε γρηγορότερα.

Παρόλο που δεν φαίνεται άμεσα, τα αποτελέσματα από την στέρηση του ύπνου σιγά-σιγά γίνονται ορατά, σε κάθε μέρος του σώματός μας. Δεν είναι κάτι που μπορεί να διακυβευτεί. Η βιολογία μας απαιτεί να κοιμηθούμε. Χωρίς αυτόν, δεν μπορούμε να μείνουμε ζωντανοί.

Οι άνθρωποι κοιμούνται λίγο και ο ύπνος τους δεν είναι ποιοτικός. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο υπάρχει τόσο μεγάλη αύξηση στην κατανάλωση ηρεμιστικών και στην αγορά συσκευών παρακολούθησης του ύπνου. Τα έξυπνα κρεβάτια είναι τώρα στη μόδα, με εφαρμογές ύπνου. Ακόμη και η Alexa έχει επιλογές για να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε καλύτερα. Σε μια περίφημη περίπτωση, η Arianna Huffington εγκατέλειψε την καριέρα της ως δημοσιογράφος για να ξεκινήσει μια επιχείρηση επικεντρωμένη στο να βοηθήσει τους ανθρώπους να κοιμηθούν.

Διαβάστε επίσης: Πως μπορούμε να αποκοιμηθούμε σε δύο λεπτά με αυτήν την στρατιωτική τεχνική των ΗΠΑ

Τι λέει, λοιπόν, ο Walker για να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε καλύτερα; Οι οδηγίες του δεν είναι δύσκολο να ακολουθηθούν. Πρέπει να μειώσουμε την πρόσληψη καφεΐνης και αλκοόλ. Κρατήστε το δωμάτιο δροσερό και ακολουθήστε ένα αυστηρό πρόγραμμα ύπνου, που δεν αποκλίνει ούτε καν στις διακοπές.

Αντί να μένετε στο κρεβάτι αγωνιώντας για όλα όσα συμβαίνουν, πηγαίνετε έξω και κάνετε κάτι άλλο. Ελάτε πίσω όταν νιώθετε υπνηλία. Αντί να εξαρτάστε από τα ηρεμιστικά, ακολουθήστε πρακτικές τεχνικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός.

Δυστυχώς, ζούμε σε έναν κόσμο στον οποίο ακόμη και διάσημοι και επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν δοξάσει την ιδέα της στέρησης του ύπνου. Πολλοί ισχυρίζονται ότι κοιμούνται πολύ λίγο για να είναι αυτό που είναι. Κάποιοι άλλοι, όπως ο Elon Musk, ομολόγησαν επίσης ότι αυτό έχει επιζήμια αποτελέσματα στη ζωή τους.

Ο καθένας μας πρέπει να πάρει στα σοβαρά τον ύπνο του και να σκεφτεί τρόπους για να τον κάνει πιο ποιοτικό και επαρκή. Ας μην ξεχνάμε ότι, η υγεία και η καλή μας κατάσταση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτόν.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα