Οι νευροεπιστήμονες ανακαλύπτουν ένα τραγούδι που μειώνει το άγχος

Οι νευροεπιστήμονες ανακαλύπτουν ένα τραγούδι που μειώνει το άγχος

Είτε έχετε κάποια διαταραχή άγχους, είτε όχι, το άγχος, η ανησυχία ή ο φόβος είναι όλες συνηθισμένες αντιδράσεις σε πολλές καταστάσεις που η ζωή φέρνει στο διάβα μας. Όλοι έχουν τoυς δικούς τους τρόπους να ηρεμούν είτε μέσω της yoga, είτε περνώντας χρόνο στη φύση ή ίσως διαβάζοντας ένα βιβλίο. Μια αρκετά διαδεδομένη μέθοδος που μάλλον έχετε ήδη δοκιμάσει είναι η μουσική.
Κι αν σας έλεγα ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο μουσικό κομμάτι που είναι αποδεδειγμένο ότι μειώνει το άγχος;

Άγχος vs. Αγχώδης διαταραχή

Πριν φτάσουμε σε αυτή την εκπληκτική ανακάλυψη, ας ξεκαθαρίσουμε λίγο τι ακριβώς είναι το άγχος.
Το άγχος αποτελεί μια φυσική ανθρώπινη απόκριση σε δύσκολες ή επικίνδυνες καταστάσεις. Όταν έρχεστε αντιμέτωποι με μια πιθανώς απειλητική κατάσταση, ο οργανισμός σας ανταποκρίνεται με μια έκρηξη αδρεναλίνης και άλλων ειδών συναγερμού, όπως ταχυκαρδία, μεγαλύτερη ευαισθησία σε ερεθίσματα του περιβάλλοντος, όπως και εφίδρωση. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι γνωστά ως απόκριση «μάχης – φυγής» και ουσιαστικά πρόκειται για το σώμα σας που προετοιμάζεται είτε να δραπετεύσει τρέχοντας μακριά από τη δύσκολη κατάσταση, είτε να την αντιμετωπίσει.

Στη σημερινή εποχή, δεν μπαίνουμε σε φυσικές απειλητικές καταστάσεις, όπου χρειάζεται κυριολεκτικά να παλέψουμε ή να τρέξουμε. Μπορούμε, ωστόσο, να αντιδράσουμε έτσι στο άγχος που προκαλείται στον οικονομικό, εργασιακό, οικογενειακό τομέα.

Αγχώδης διαταραχή

Η αγχώδης διαταραχή είναι μια ψυχική διαταραχή ή σύμπτωμα, κατά την οποία κάποιος αντιδρά δυσανάλογα σε μια συγκεκριμένη κατάσταση. Αυτό περιλαμβάνει συναισθηματικές αποκρίσεις όπως πανικό ή συχνή ανησυχία. Μπορεί επίσης να παρουσιάσει σωματικές αντιδράσεις όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση ή ναυτία.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αγχωδών διαταραχών, αλλά τα έξι κύρια είδη είναι η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, η κρίση πανικού, η φοβία, η διαταραχή κοινωνικού άγχους, η ψυχαναγκαστική – καταναγκαστική, το μετα – τραυματικό σοκ και η διαταραχή άγχους αποχωρισμού. Επειδή υπάρχουν τόσα διαφορετικά είδη αγχωδών διαταραχών, είναι η πιο γνωστή ομάδα διαταραχών στον δυτικό κόσμο.

Μουσικοθεραπεία για το άγχος

Όπως ακριβώς υπάρχουν πολλές μέθοδοι για τη μείωση των συναισθημάτων του άγχους, υπάρχουν επίσης μέθοδοι για τη μείωση των επιδράσεων των αγχωδών διαταραχών όπως η φαρμακευτική αγωγή και η ψυχοθεραπεία. Η μουσικοθεραπεία είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μέθοδος, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το άγχος.

Σε μια έρευνα που διεξήχθη από τον David Lewis-Hodgson, διακεκριμένου νευροεπιστήμονα, αποδείχτηκε ότι ένα συγκεκριμένο τραγούδι καταφέρνει να μειώσει το άγχος κατά 65%. Το τραγούδι είναι το “Weightless” από Marconi Union. Κατά τη διάρκεια της έρευνας ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να εκτελέσουν συγκεκριμένες εργασίες, ενώ ακούγανε χαλαρωτικά μουσικά κομμάτια. Συγκριτικά με όλα τα άλλα μουσικά κομμάτια που οι συμμετέχοντες άκουσαν, το «Weightless», παρατηρήθηκε ότι προκαλεί τη μεγαλύτερη αίσθηση χαλάρωσης κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Οι Marconi Union συνεργάστηκαν μαζί με μουσικοθεραπευτές, ώστε να δημιουργήσουν το τραγούδι αυτό με το συγκεκριμένο στόχο. Η σύνθεση σχεδιάστηκε προσεκτικά, ώστε να επιβραδύνει τους καρδιακούς παλμούς, να μειώνει την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη και να μειώνει την αρτηριακή πίεση. Τα 8 αυτά λεπτά όμορφων και χαλαρωτικών μελωδιών είναι αποδεδειγμένο ότι μας ηρεμούν τόσο που μπορούμε αμέσως να αποκοιμηθούμε.

Ο Dr. Lewis-Hodgson υποστηρίζει ότι είναι καλύτερα να μην ακούμε αυτό το κομμάτι, ενώ οδηγούμε, αφού μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε νύστα!

Βρίσκοντας την εσωτερική σας γαλήνη

Το άγχος και οι αγχώδεις διαταραχές μπορούν πραγματικά να επηρεάσουν την καθημερινή μας ζωή και να μας αποδυναμώσουν πλήρως, αν δεν τις αντιμετωπίσουμε. Οπότε είτε αυτό θα είναι φαρμακευτική αγωγή, είτε γιόγκα, είτε το “Weightless” στο repeat, βρείτε τη λύση εκείνη που θα λειτουργήσει σε εσάς, ώστε να μειώσετε το άγχος και να βρείτε την εσωτερική σας γαλήνη.

Πηγές

https://www.medicalnewstoday.com/info/anxiety
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5072238/
https://www.iworx.com/documents/newsletter/July17/locked-RelaxingMusic_Lab.pdf

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα