Ο Νίκος Καζαντζάκης στον κινηματογράφο από τον Γιάννη Σμαραγδή

kazantzakis_foto

Είναι ένα ακόμα αριστούργημα του Γιάννη Σμαραγδή; Βασισμένο στο «Αναφορά στον Γκρέκο» την αυτοβιογραφία του Νίκου Καζαντζάκη, ο σκηνοθέτης καταφέρνει να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη, τη ζωή, την αγάπη, την πίστη και το πείσμα του συγγραφέα καθώς υπερβαίνει τις δυσκολίες της ζωής του και καταφέρνει να περάσει στο παγκόσμιο στερέωμα των αθανάτων της Λογοτεχνίας.

Ταξιδευτικό και βαθειά φιλοσοφημένο έργο καθώς και οι αναζητήσεις του Νίκου Καζαντζάκη, μέσα στα μεγάλα ερωτήματα του ανθρώπου και στις –μη- απαντήσεις των Διδασκάλων όλων των εποχών, που έφτασε να ακυρώσει την έννοια του θανάτου και μέσα από την κρητική γλώσσα και ζέση, να κάνει το πέρασμα, όχι μόνο για τη δική του ζωή και κατανόηση, αλλά και για τη δική μας.

Πρωταγωνιστούν οι Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Μαρίνα Καλογήρου, Θοδωρής Αθερίδης, Ζέτα Δούκα, Στάθης Ψάλτης, ο τελευταίος μάλιστα στον τελευταίο του κινηματογραφικό ρόλο. Εκτός από τα άλλα του ταλέντα, έχει και αυτή τη ματιά ο κύριος Σμαραγδής προς τους κωμικούς μας, που τους αγιάζει, βρίσκει την ουσία του καθενός πίσω από τη μάσκα του γέλιου…

Η ταινία είναι φετινή παραγωγή, του 2017 και ήδη παίζεται στους κινηματογράφους της Πρωτεύουσας.

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα