Το να νιώθεις ωραία, οδηγεί πάντα στο να φαίνεσαι ωραίος

Το να νιώθεις ωραία, οδηγεί πάντα στο να φαίνεσαι ωραίος

Όταν ήμουν 15 ετών, έπιασα μια καλοκαιρινή δουλειά σ’ ένα εργοστάσιο. Δεν έβγαινα σχεδόν καθόλου έξω και σπάνια κατάφερνα να πάω στην παραλία.
Στα μέσα του καλοκαιριού ήμουν σχεδόν κάτασπρος.
Έτσι, πήγα και αγόρασα ένα σωληνάριο στιγμιαίου μαυρίσματος. Έτριψα την αλοιφή στα μπράτσα κα στο πρόσωπό μου και ανυπομονούσα να εντυπωσιάσω τους συναδέλφους μου στο εργοστάσιο. Τη Δευτέρα το πρωί μπήκα καμαρωτός στο τμήμα αποστολής νιώθοντας και πολύ πρώτος.
Ο πρώτος χαιρετισμός που άκουσα ήταν: “Έι, Άλαν, τι είναι αυτή η πορτοκαλιά τσίρλα στα μούτρα σου;”
Στιγμιαίο μαύρισμα, σου λέει ο άλλος….

Το να δείχνεις ωραίο είναι σημαντικό. Σέβομαι τους ανθρώπους που κάνουν την εμφάνισή τους ελκυστική και προσπαθώ να φαίνομαι όσο καλύτερος μπορώ.
Σίγουρα, θα καταφέρεις περισσότερα με μια ελκυστική παρουσία. Το πρόβλημα προκύπτει όταν το να φαίνεσαι ωραίος γίνεται τόσο σημαντικό ώστε παύεις να νιώθεις ωραία.

Μια καλή ερώτηση που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου όταν πασχίζεις να δείχνεις ωραίος είναι: “Το κάνω από δική μου επιλογή, το κάνω με χαρά ή το κίνητρό μου είναι ο φόβος και η πίεση; Κινούμαι από ένα εσωτερικό “θέλω” ή από ένα εξωτερικό “πρέπει”; Ποιος κυβερνάει τη ζωή μου, τέλος πάντων;
Μπορώ να κοιτάζω στον καθρέφτη και να μου αρέσει όχι μόνο αυτό που βλέπω, αλλά αυτός που βλέπω;”

Μια άλλη πλευρά του να φαίνεσαι ωραίος είναι η προσπάθεια να φαίνεσαι “και πολύ πρώτος”.
Αντί να αγοράσεις μαστούς, μπορεί να αγοράσεις ένα εντυπωσιακό σπίτι· να οδηγείς ένα φανταχτερό αυτοκίνητο· να αποκτήσεις μια θέση εξουσίας σε μια μεγάλη επιχείρηση· να επιδιώκεις να σε βλέπουν με ανθρώπους κύρους· να συσσωρεύεις πολλά διπλώματα.
Όλες αυτές οι προσπάθειες, όπως και η πλαστική χειρουργική, είναι πολύ καλές αν σου δίνουν χαρά και τις κάνεις για τον εαυτό σου, ακόμη κι αν δεν σε έβλεπε ποτέ κανείς.
Αν όμως το κίνητρό σου είναι να εντυπωσιάσεις τους άλλους, τελικά θα προκαλέσεις στενοχώρια στον εαυτό σου. Κάποια μέρα, θα φτάσεις στο σταυροδρόμι μεταξύ της αυθεντικότητας και της διαχείρισης της εικόνας σου.

Θα πρέπει να αποφασίσεις αν βρίσκεσαι εδώ για να ευχαριστείς τον κόσμο ή την ψυχή σου· για να ικανοποιείς τις απαιτήσεις των άλλων ή τις δικές σου επιθυμίες· για να αποδείξεις τον εαυτό σου ή για να είσαι ο εαυτός σου.

Όταν βάζεις την ομορφιά της ψυχής σου πρώτη, τότε φαίνεσαι πάντα μια χαρά. Για να βρεις την αλήθεια σ’ έναν κόσμο ψευδαίσθησης, αντίστρεψε τις συμβουλές ευτυχίας που σου δίνουν άνθρωποι δυστυχισμένοι.

Το να φαίνεσαι ωραίος δεν οδηγεί πάντα στο να νιώθεις ωραία.
Το να νιώθεις ωραία οδηγεί πάντα στο να φαίνεσαι ωραίος.

Σίγουρα, μπορεί να ισχυριστείς ότι η ωραία εμφάνιση σε βοηθάει να νιώθεις καλύτερα για τον εαυτό σου. Αυτό μάλιστα. Καν’ το.
Όμως, το αληθινό τεστ της αγάπης για τον εαυτό σου είναι να νιώθεις όμορφα ανεξάρτητα από την εμφάνισή σου. Τότε είναι που πραγματικά απογειώνεσαι!

Απόσπασμα από το βιβλίο του Alan Cohen “Ρούφηξε τη ζωή αντί να σε ρουφάει” από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα