Το Νόμπελ του Μαξ Πλανκ για τη Θεωρία των Κβάντων

Το Νόμπελ του Μαξ Πλανκ για τη Θεωρία των Κβάντων

Στις 10 Δεκεμβρίου, ο Μαξ Πλανκ, ο διάσημος Γερμανός φυσικός, τιμήθηκε σήμερα με το Βραβείο Νόμπελ για την επαναστατική ανακάλυψή του γύρω από τη φύση της ενέργειας.

Εργαζόμενος στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου κατά τη δεκαετία του 1890, ο Πλανκ έδειξε γιατί οι υπάρχοντες τύποι δεν επαρκούν για την εκπομπή ακτινοβολίας θερμότητας από τα σώματα.

Το 1900 επεξεργάστηκε μια νέα θεωρία που περιέγραφε λεπτομερειακά την ακτινοβολία της θερμότητας, αλλά μόνο με το να εισαγάγει μια ριζοσπαστική καινούρια αντίληψη, την ιδέα δηλαδή ότι η θερμότητα και οι άλλες μορφές ενέργειας δε δύνανται να διαιρούνται απεριόριστα.

Αντίθετα, η ενέργεια εκλύεται σε μικρά πακέτα, τα «κβάντα», από τη λατινική λέξη που σημαίνει «πόσο;».

Η θεωρία των κβάντων ήταν τόσο επαναστατική, που δεν έγινε αποδεκτή από τους κύκλους των φυσικών για πολλά χρόνια.

Ο ίδιος ο Πλάνκ ήταν επιφυλακτικός για τη θεωρία του και ξόδεψε αρκετά χρόνια για να τεκμηριώσει μια εναλλακτική λύση.

Η παραδοχή της θεωρίας του οφείλεται στην εργασία φυσικών, όπως ο Αλβέρτος Αϊνστάιν, που χρησιμοποίησε τη θεωρία των «κβάντων» για να επεξηγήσει το επονομαζόμενο φωτοηλεκτρικό, και ο Νιλς Μπορ, που, το 1913, εφάρμοσε τη θεωρία των «κβάντων», για να αναπτύξει μια επιτυχή καινούρια περιγραφή της δομής των ατόμων.

Οι φυσικοί τώρα ισχυρίζονται ότι ίσως χρειαστούν πολλές δεκαετίες για να ερευνηθεί πλήρως η θεωρία των «κβάντων» και ότι αυτό θα διευρύνει απεριόριστα το πεδίο της φυσικής.

(Δημοσίευση εφημερίδας – Δεκέμβριος 1918)

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα