Παρά τη σημαντική πρόοδο σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότεροι από 700 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας – που ορίζεται ότι ζουν με λιγότερο από 1,90 δολάρια την ημέρα. Οι Παγκόσμιοι Στόχοι του ΟΗΕ δρουν για να εξασφαλίσουν ότι, μέχρι το 2030, η ακραία φτώχεια θα είναι πλέον, παρελθόν.
Φέτος, το βραβείο Νόμπελ για τα Οικονομικά απονεμήθηκε σε τρεις πρωτοπόρους στην καταπολέμηση της φτώχειας, τους Duflo, Banerjee και Kremer. Οι παραλήπτες του βραβείου ανακοινώθηκαν από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών, στη Στοκχόλμη.
Το βραβείο οικονομικών – το οποίο είναι επίσημα γνωστό ως το βραβείο Sveriges Riksbank – απονεμήθηκε στους τρεις ακαδημαϊκούς για το έργο τους, το οποίο “βελτίωσε δραματικά την ικανότητά μας να καταπολεμήσουμε την φτώχεια στην πράξη”, σύμφωνα με την Ακαδημία.
“Σε μόλις δύο δεκαετίες, η νέα προσέγγιση που βασίζεται σε πειραματισμούς έχει μεταμορφώσει την αναπτυξιακή οικονομία, η οποία είναι τώρα μια ακμάζουσα ερευνητική περιοχή”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ακαδημίας.
Η ανακοίνωση επισημαίνει επίσης ότι η Duflo, στην ηλικία των 46 ετών, έχει πλέον γίνει η νεώτερη αποδέκτης στην ιστορία του βραβείου – αντικαθιστώντας τον οικονομολόγο Kenneth Arrow, στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο στην ηλικία των 51 ετών.
Είναι επίσης μόνο η δεύτερη φορά στην ιστορία, που μια γυναίκα λαμβάνει το βραβείο – με την αμερικανίδα καθηγήτρια Elinor Ostom να είναι η μόνη γυναίκα νικήτρια κατά το παρελθόν – και η οποία είχε πει ότι ελπίζει πως η επιτυχία της θα εμπνεύσει και άλλες γυναίκες και κορίτσια.
Η ανακοίνωση υψηλού προφίλ θα τονίσει επίσης τη σημασία της καινοτομίας στην καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας, με τα οικονομικά να τιμούνται για την «πειραματική τους προσέγγιση για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας φτώχειας», σύμφωνα με τη δήλωση της Ακαδημίας.
Οι Παγκόσμιοι Στόχοι των Ηνωμένων Εθνών στοχεύουν να έχει τελειώσει η ακραία φτώχεια μέχρι το 2030. Ωστόσο, σε παγκόσμιο επίπεδο, 3,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιεύθηκε πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι αγωνίζονται για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες και ζουν με λιγότερο από 3,20 δολάρια την ημέρα στις χώρες με χαμηλότερο μεσαίο εισόδημα και λιγότερο από 5,50 δολάρια την ημέρα στις χώρες με υψηλό μεσαίο εισόδημα.
Διαβάστε επίσης: Παγκόσμιο Βραβείο 1.000.000 δολαρίων, στον καθηγητή από την Κένυα που δίνει το 80% του μισθού του στους φτωχούς
Εν τω μεταξύ, περισσότερα από 700 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε ακραία φτώχεια – που σημαίνει ότι ζουν με λιγότερο από 1,90 δολάρια την ημέρα.
Η Duflo δήλωσε επίσης ότι και οι τρεις νικητές είχαν δεσμευτεί να διασφαλίσουν ότι, η “καταπολέμηση της φτώχειας βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία”.
“Επομένως, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε στο έργο μας είναι να εξετάσουμε τα προβλήματα ένα προς ένα, για να κατανοήσουμε καλύτερα τους λόγους για τους οποίους υπάρχουν τα συγκεκριμένα προβλήματα”, συνέχισε. “Τι λειτουργεί, τι δεν λειτουργεί και γιατί.”
Σύμφωνα με την Ακαδημία, μόνο ένα πρακτικό παράδειγμα της επίδρασης της έρευνας των τριών είναι ότι, περισσότερα από 5 εκατομμύρια παιδιά στην Ινδία έχουν επωφεληθεί από προγράμματα διορθωτικής διδασκαλίας στα σχολεία.
Ενώ η Duflo έχει γαλλική και αμερικανική υπηκοότητα, ο Banerjee – ο οποίος είναι και σύζυγός της – γεννήθηκε στην Καλκούτα της Ινδίας. Μαζί, ίδρυσαν το Εργαστήριο Δράσης Abdul Latif Jameel Poverty (J-PAL) του MIT , ένα διεθνές ερευνητικό κέντρο που στοχεύει στη μείωση της φτώχειας μέσω επιτυχών μέτρων συνεργασίας για την ανάπτυξη.
Οι τρεις αποδέκτες του βραβείου διδάσκουν όλοι σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ – οι Duflo και Banergee στο διάσημο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) και ο Michael Kremer στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Το βραβείο οικονομίας είναι επίσης το μοναδικό βραβείο Νόμπελ που δεν δημιουργήθηκε από τον εφευρέτη Alfred Nobel. Αντίθετα, δωρήθηκε το 1969 από την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, την Riksbank.
Παρόλα αυτά, όπως και με τα άλλα βραβεία Νόμπελ, στους τρεις αποδέκτες θα απονεμηθούν 9 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες ($ 915.000) τις οποίες θα λάβουν μαζί με τους άλλους νικητές του βραβείου Νόμπελ στις 10 Δεκεμβρίου.
Πέρυσι, οι Αμερικανοί οικονομολόγοι William Nordhaus και Paul Romer έλαβαν το βραβείο για τις εργασίες τους για την αλλαγή του κλίματος και την τεχνολογική καινοτομία.
Το είδαμε στο globalcitizen