Νοέμβριος 2018: 100 χρόνια από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Νοέμβριος 2018: 100 χρόνια από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

“Στις 11 Νοεμβρίου 1918, μέσα σε ένα βαγόνι τρένου, στο δάσος της Κομπιένης, ο Γάλλος Αρχιστράτηγος Φερντινάντ Φος υπαγόρευσε στη γερμανική αντιπροσωπεία, της οποίας ηγούνταν ο βουλευτής του Κέντρου Ματτίας Ερτσμπέργκερ, τους συμμαχικούς όρους για τον τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων. Κατ’ αυτούς :

1. Οι Γερμανοί υποχρεώνονται, μέσα σε διάστημα 14 ημερών, να εκκενώσουν τις κατεχόμενες περιοχές στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών της Αλσατίας – Λωρραίνης, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου.

2. Μέσα σε ένα μήνα ο γερμανικός στρατός θα πρέπει να αποχωρήσει από την περιοχή αριστερά του Ρήνου. Τα συμμαχικά στρατεύματα θα καταλάβουν τις γέφυρες: Μάιντς, Κόμπλεντς και Κολωνίας.

3. Ο γερμανικός στρατός οφείλει να παραδώσει στους Συμμάχους 5.000 κανόνια, 25.000 πολυβόλα και 500 καταδιωκτικά και βομβαρδιστικά αεροπλάνα.

4. Σε διάστημα ενός μήνα η Γερμανία θα παραδώσει στους Συμμάχους 5.000 ατμάμαξες, 150.000 βαγόνια και 5.000 φορτηγά αυτοκίνητα.

5. Η Γερμανία οφείλει να απελευθερώσει αμέσως όλους τους αιχμαλώτους πολέμου, η δε επιστροφή τους θα ρυθμιστεί με την υπογραφή της συνθήκης ειρήνης.

6. Τα γερμανικά στρατεύματα καλούνται να αποχωρήσουν από τις περιοχές που έχουν καταλάβει στα ανατολικά και να επιστρέψουν στα σύνορα του 1914.

7. Οι Σύμμαχοι αποκτούν ελεύθερη πρόσβαση στο Ντάντσιγκ και στη Βάιξελ, με στόχο τη διατήρηση της τάξης στην Α. και την Κ. Ευρώπη.

8. Με επιτήρηση των Συμμάχων θα παροπλιστεί όλος ο στόλος.

9. Ο αποκλεισμός των γερμανικών λιμανιών θα συνεχίσει να ισχύει και μετά τη λήξη των πολεμικών συγκρούσεων, όπως και ο αποκλεισμός τροφοδοσίας που έχει επιβληθεί από τις νικήτριες δυνάμεις.

Η υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ισοδυναμεί με τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας. Έκδηλη είναι η πίκρα του διαπραγματευτή Ερτσμπέργκερ, ο οποίος, σε σχόλιό του, αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Ο γερμανικός λαός, ο οποίος κράτησε για πενήντα μήνες πολεμώντας εναντίον ενός ολόκληρου κόσμου, θα διατηρήσει την ελευθερία και την ενότητά του πέρα από κάθε επιβολή βίας. Ένας λαός 70 εκατομμυρίων μπορεί να υποφέρει, αλλά δεν πεθαίνει”.

Περισσότερα από δέκα εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώθηκαν στον πόλεμο και μια ολόκληρη γενιά εξαφανίστηκε. Εκτός από τους νεκρούς, 21 εκατομμύρια τραυματίστηκαν στον πόλεμο και 7,5 εκατομμύρια πιάστηκαν αιχμάλωτοι ή χάθηκαν κατά την υπηρεσία τους.

Το ολικό κόστος του πολέμου υπολογίστηκε από τον Ε.Ρ.Α. Σέλιγκμαν σε περισσότερα από 232 τρισεκατομμύρια δολάρια για τα οικονομικά έτη των μαχών, ενώ το ημερήσιο κόστος όλων των εμπολέμων ανερχόταν σε 164 εκατομμύρια δολάρια.

Από το Χρονικό του 20ού αιώνα

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα