Οι Αβορίγινες δέχονται τον τίτλο του πιο αρχαίου πολιτισμού της Γης

aborigines

Η Άννα Σαπφώ Μαλασπίνα, επίκουρη καθηγήτρια γενετικής του Ελβετικού ινστιτούτου Βιοπληροφορικής, αλλά και του Πανεπιστημίου της Βέρνης μα και αυτού της Κοπεγχάγης, μαζί με το Δανό καθηγητή γενετικής Έσκε Βίλερσλεβ από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, ανέλυσαν το πλήρες γονιδίωμα 83 σύγχρονων Αβορίγινων της Αυστραλίας καθώς και 25 Παπούα της Νέας Γουινέας.

Εξέδωσαν τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης στο περιοδικό «Nature» τα οποία επιβεβαιώνουν πως οι Αβορίγινες κατάγονται από τα πρώτα μεταναστευτικά κύματα της Αφρικής που έλαβαν μέρος 72.000 χρόνια πριν  και εξαπλώθηκαν σε Ευρώπη και Ασία.

Οι πρώτοι αυτοί εξερευνητές, μετρούν ήδη 50.000 έτη στην Αυστραλιανή ήπειρο. Το όνομα Αβορίγινες δεν υποδηλώνει τις αρχαίες τους ονομασίες μιας και τους προσδόθηκε από τα λατινικά ab (από) origins (καταγωγή) προς τους αυτόχθονες πολιτισμούς που βρήκαν οι Ευρωπαίοι όταν τελευταίοι έφτασαν στην Αυστραλία τον 18ο μόλις αιώνα.

50.000 έτη νωρίτερα, η Αυστραλία, η Παπούα, η Τασμανία και η Νέα Γουινέα ήταν ενωμένες. Η στάθμη των υδάτων ανέβηκε σταδιακά και διαχώρισε σε νήσους τις περιοχές αυτές πριν από περίπου 10.000 χρόνια. Τα γενετικά αποτυπώματα πάντως δείχνουν πως οι Αβορίγινες της τότε εποχής είχαν ήδη διαχωριστεί μεταξύ τους από τα 42.000 χρόνια. Μάλλον το δύσβατο της ηπείρου από τότε να απομόνωσε τις φυλές μεταξύ τους. Μέχρι πριν όμως από 4.000 χρόνια παρατηρήθηκε μία μυστηριώδης εσωτερική μετανάστευση από μία ομάδα από τα βορειοανατολικά της ηπείρου, η οποία φαίνεται να επηρέασε κατά πολύ τον τρόπο ομιλίας και τις συνήθειες όλων των φυλών της ηπείρου. Τα ίχνη τους όμως απλά εξαφανίστηκαν από το γενετικό αρχείο της περιοχής «σαν φαντάσματα» παρατηρούν οι ερευνητές.

Γενναίοι και πολυμήχανοι καθώς κατάφεραν να διασχίσουν τον Ωκεανό και να φτάσουν στις ακτές της Αυστραλίας, οι αυτόχθονες της περιοχής, αποδέχονται ευχάριστα σήμερα, σε συνεργασία με τους γενετικούς επιστήμονες, τον τίτλο του αρχαιότερου πολιτισμού του κόσμου.

Όσο για την κυρία Μαλασπίνα, γεννήθηκε από Έλληνες γονείς στη Γενεύη, σπούδασε εκεί και πήρε διδακτορικό της Βιολογίας στο  Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα