Πώς οφελεί τη σχέση μας το να είμαστε καλοί ακροατές για τον σύντροφό μας

Πώς οφελεί τη σχέση μας το να είμαστε καλοί ακροατές για τον σύντροφό μας

Το να γίνετε οι καλύτεροι ακροατές του κόσμου έχει δυο μεγάλα πλεονεκτήματα. Το πρώτο και το πιο προφανές είναι ότι ευχαριστείτε τον σύντροφό σας: με την προσεκτική ακρόαση του αποδεικνύετε καθημερινά ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά γι’ αυτό που έχει να σας πει. Αυτός είναι ο καλύτερος και ενδεχομένως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να δείξετε το ενδιαφέρον και την κατανόησή σας.

Γιατί μπορεί μεν να δηλώνετε λεκτικά το ενδιαφέρον σας για τον σύντροφό σας, μπορεί να του λέτε «νοιάζομαι για σένα», αλλά αν η προσοχή σας είναι στραμμένη αλλού, δείχνετε ότι αυτά που σας ενδιαφέρουν είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Το να είστε καλοί ακροατές δείχνει επίσης ότι νοιάζεστε για τα αισθήματα του συντρόφου σας και ότι αναγνωρίζετε και εκτιμάτε τη γνώμη του. Όταν κάποιος νιώθει ότι τον ακούν πραγματικά, ότι αφουγκράζονται τους προβληματισμούς και τις ανάγκες του, αισθάνεται πραγματικά ξεχωριστός.

Όταν ενθαρρύνετε τον άλλο να ανοιχτεί και να μοιραστεί τις σκέψεις του μαζί σας, έρχεστε πιο κοντά μεταξύ σας. Ωθεί αντίστοιχα και τον σύντροφό σας να σας ακούει με μεγαλύτερη προσοχή, γεγονός που επιτρέπει την πιο ουσιαστική επικοινωνία ανάμεσά σας. Και σίγουρα κάτι τέτοιο είναι ανακουφιστικό και ευχάριστο.

Το να είστε καλοί ακροατές έχει και ένα δεύτερο πλεονέκτημα, το οποίο δεν είναι πάντα προφανές. Η προσεκτική ακρόαση του συντρόφου σας μειώνει δραστικά την τάση σας να αντιδράτε υπερβολικά ή να ενοχλείστε από μικροπράγματα.

Όταν ακούτε τον σύντροφό σας με προσοχή και αγάπη, δεν αφήνετε τον εαυτό σας να βγάλει βιαστικά συμπεράσματα ή να αντιδράσει αντανακλαστικά, κάτι το οποίο συμβαίνει όταν έχετε την εντύπωση ότι ξέρετε τι ακριβώς θα σας πει ή όταν το μυαλό σας περιπλανιέται αλλού.

Ο μοναδικός τρόπος για να γίνετε καταπληκτικοί ακροατές είναι γνωστός: με την εξάσκηση.

Ο καλός ακροατής δεν είναι αυτός ο οποίος μπορεί να επαναλάβει ακριβώς τα λόγια που του είπε ο σύντροφός του. Είναι αυτός ο οποίος δίνει πραγματικά το «παρών» στη συζήτηση και δείχνει κατανόηση και υπομονή.

Ο καλός ακροατής προσπαθεί να καταλάβει πραγματικά αυτά που λέγονται – αναλύει τα λεγόμενα χωρίς διάθεση κριτικής και περμένει τον σύντροφό του να ολοκληρώσει όσα έχει να πει – προτού αρχίσει ο ίδιος να μιλά.

Τα καλά νέα είναι ότι ο καθένας μπορεί να γίνει καλός ακροατής, φτάνει να το επιθυμεί. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να προσέξετε πόσο εύκολο είναι να μπείτε στον πειρασμό να διακόψετε τον συνομιλητή σας για να μιλήσετε εσείς, προτού καλά καλά αυτός τελειώσει ό,τι έχει να πει – και προτού φυσικά καταλάβετε τι θέλει να σας πει.

Το πιθανότερο είναι ότι θα συλλάβετε πολλές φορές τον εαυτό σας να επιχειρεί να κάνει κάτι τέτοιο μέχρι να καταφέρετε να θέσετε υπό έλεγχο αυτή τη συνήθεια.

Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, θα σας είναι όλο και πιο εύκολο να σταματήσετε. Από τη στιγμή που ξεπεράσετε το πρόβλημα, θα έχετε κερδίσει ένα εξαίσιο δώρο: μια αμοιβαία ικανοποιητική σχέση βασισμένη στην καλή ακρόαση.

Τι θα μπορούσε να είναι καλύτερο από αυτό;

Απόσπασμα από το βιβλίο των Richard Carlson & Kristine Carlson «Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα στις σχέσεις και στην αγάπη» από τις εκδόσεις Πεδίο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα