Τα οφέλη που αποκομίζουμε όταν δεν… βιαζόμαστε

Τα οφέλη που αποκομίζουμε όταν δεν... βιαζόμαστε

Για πολλούς ανθρώπους υπάρχουν μόνο δύο ταχύτητες στη ζωή: το «γρήγορα» και το «πιο γρήγορα». Φαίνεται ότι τον περισσότερο καιρό τρέχουμε πέρα-δώθε προκειμένου να κάνουμε τρία ή τέσσερα πράγματα μαζί.

Συχνά δεν δίνουμε προσοχή ή δεν ακούμε πραγματικά τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόμαστε. Η σκέψη μας είναι υπερβολικά σκοτισμένη από διάφορα θέματα.

Ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι κινούμαστε με μεγάλη ταχύτητα στη ζωή μας είναι ίσως ο φόβος ότι θα μείνουμε πίσω από τους άλλους ή θα χάσουμε τη ζωντάνια μας. Οι ανταγωνιστές μας, αλλά και γενικά όλοι οι άλλοι γύρω μας, φαίνεται να κινούνται ασύλληπτα γρήγορα· έτσι κι εμείς νιώθουμε υποχρεωμένοι να τους μιμηθούμε.

Είναι πολύ σημαντικό ωστόσο να καταλάβουμε ότι σε αυτές τις φρενήρεις συνθήκες ζωής η πνευματική μας συγκέντρωση θα είναι ελλιπής. Σπαταλάμε πολύτιμη ενέργεια και κάνουμε λάθη. Όταν τρέχουμε διαρκώς με ιλιγγιώδη ταχύτητα, είναι πολύ δύσκολο να αποφασίσουμε τι είναι σημαντικό. Επειδή προσπαθούμε να τακτοποιήσουμε τα πάντα γρήγορα και άμεσα, είναι εύκολο να αγχωθούμε και να καταλήξουμε να γίνουμε νευρικοί και ευερέθιστοι. Και όταν βρισκόμαστε σε τέτοια ένταση, μας ενοχλούν τα πάντα και φτάνουμε να βασανιζόμαστε για μικροπράγματα.

Διαβάστε επίσης: Η ζωή δεν περιμένει κανέναν, κάθε στιγμή είναι και μια ευκαιρία!

Θα σας πρότεινα να προσπαθήσετε να ανακόψετε συνειδητά την ταχύτητα με την οποία κινείστε στη ζωή σας – προσπαθήστε να επιβραδύνετε λίγο τις σκέψεις και τις πράξεις σας. Νομίζω ότι θα νιώσετε μια ευχάριστη έκπληξη ανακαλύπτοντας ότι γίνατε πολύ πιο ήρεμοι κι αποτελεσματικοί.

Κι αυτό διότι θα ανακτήσετε τη γαλήνη σας και θα αποκτήσετε μια καλύτερη και ευρύτερη αντίληψη των καταστάσεων. Το επίπεδο του άγχους σας θα μειωθεί σημαντικά και θα νιώσετε ότι έχετε στη διάθεσή σας περισσότερο χρόνο. Η αντίληψή σας και η ικανότητά σας να ακούτε τους άλλους θα βελτιωθούν κατά πολύ, θα είστε σε θέση να αντιμετωπίζετε τα προβλήματα αντί να βρίσκεστε τόσο συχνά στο «μάτι του κυκλώνα».

Προσωπικά υπολογίζω ότι σήμερα λειτουργώ με τη μισή περίπου ταχύτητα απ’ ό,τι πριν από χρόνια. Και παρ’ όλα αυτά, η δουλειά που παράγω είναι διπλάσια σε ποσότητα και πολύ καλύτερη σε ποιότητα!

Είναι αξιοθαύμαστο πόσο πολλά μπορείτε να κάνετε όταν είστε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι. Και κάτι πολύ πιο σημαντικό: με αυτό τον ρυθμό ευχαριστιέστε πολύ περισσότερο όλα όσα κάνετε.

Αναγνωρίζω φυσικά την ανάγκη σας να είστε παραγωγικοί και είμαι σίγουρος ότι έχετε πάρα πολλά να κάνετε. Όσο όμως κι αν σας φαίνεται περίεργο, το πιθανότερο είναι ότι, αν πάψετε να ορμάτε με ταχύτητα στις υποχρεώσεις σας, θα κάνετε πιο πολλά πράγματα σε λιγότερο χρόνο.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Richard Carlson «Μη Βασανίζεστε για Μικροπράγματα στην Επαγγελματική σας Ζωή» από τις εκδόσεις Πεδίο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα