Τα οφέλη από την κατανόηση της διάθεσής μας

Τα οφέλη από την κατανόηση της διάθεσής μας

Η διάθεσή μας είναι μια αναπόφευκτη, μυστηριώδης και συχνά ενοχλητική κατάσταση την οποία όλοι αντιμετωπίζουμε.

Η κατανόησή της όμως μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε πολλές ενοχλήσεις και να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη.

Θα μπορούσαμε να ορίσουμε τη διάθεση ως ένα «εσωτερικό ψυχικό κλίμα» που μεταβάλλεται διαρκώς. Και καθώς η διάθεσή μας αλλάζει, αλλάζει και ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα.

Για παράδειγμα, όταν έχετε καλή διάθεση ή νιώθετε ηρεμία, η ζωή σας φαίνεται όμορφη. Παρά τις ατέλειές της, νιώθετε ευγνωμοσύνη για την οικογένεια και το σπίτι σας. Αποδέχεστε τη ζωή σας γι’ αυτό που είναι.

Τα προβλήματα δεν σας κάνουν να αισθάνεστε ότι ήρθε το τέλος του κόσμου· όσο για τις λύσεις, αυτές μοιάζουν να προκύπτουν με σχετική ευκολία. Νιώθετε τυχεροί που έχετε οικογένεια. Χαίρεστε το σπίτι σας. Λατρεύετε τα παιδιά και τον σύντροφό σας.

Είστε υπερήφανοι για το πώς συνεργάζεστε στην καθημερινότητα και για τον τρόπο που εκφράζετε την αγάπη σας. Αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας χωρίς να νιώθετε ότι σας πνίγουν και αγνοείτε τους καθημερινούς μικροεκνευρισμούς.

Αν κάτι χαλάσει στο σπίτι, το διορθώνετε ή το ξεχνάτε. Αν κάποιος σας κριτικάρει, γελάτε με τον εαυτό σας, γνωρίζοντας ότι ο άλλος μάλλον έχε κάποιο σοβαρό λόγο να σας ασκεί κριτική.

Με λίγα λόγια, βλέπετε τα πράγματα θετικά, διατηρείτε ζωντανή την αίσθηση του χιούμορ σας και παίρνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε από το ανεπανάληπτο δώρο της ζωής!

Όταν όμως έχετε κακή διάθεση, βλέπετε τις ίδιες ακριβώς καταστάσεις με τελείως διαφορετική ματιά. Τα πάντα μοιάζουν σοβαρά και επείγοντα. Έχετε ελάχιστη υπομονή ή ανοχή στην έλλειψη τελειότητας.

Αντί να είστε ευγνώμονες για τη ζωή σας, έχετε την τάση να παραπονιέστε και να σκέφτεστε τις πάμπολλες ατέλειές της. Παρόλο που αγαπάτε υπερβολικά τα παιδιά σας, ενοχλείστε επειδή απαιτούν συνεχώς την προσοχή σας και νιώθετε επιβαρυμένοι από την προσπάθειά σας να ικανοποιήσετε τιε αμέτρητες ανάγκες τους.

Το σπίτι σας το νιώθετε περισσότερο σαν βάρος παρά σαν ευλογία. Σας απασχολούν κυρίως οι ατέλειες παρά τα προτερήματα του συντρόφου σας και τον κατηγορείτε για τα προβλήματα που προκύπτουν στην οικογενειακή σας ζωή.

Όταν κάτι χύνεται ή σπάει,δημιουργείτε ολόκληρο ζήτημα. Όλα μοιάζουν πολύ βαριά, πολύ δύσκολα. Με λίγα λόγια, βασανίζεστε υπερβολικά για μικροπράγματα στην οικογενειακή σας ζωή!

Όσο απλό κι αν ακούγεται, αν μάθετε να αναγνωρίζετε τη διάθεσή σας και με βάση αυτήν να δικαιολογείτε τον τρόπο που νιώθετε για τα πράγματα, η ποιότητα της ζωής σας θα βελτιωθεί κα η αντιδραστική σας διάθεση θα μειωθεί.

Το σημαντικό είναι να αποδεχτείτε ότι η εναλλαγή των διάθεσεών σας αποτελεί μια πραγματικότητα κα ότι κατά καιρούς θα είστε κακοδιάθετοι. Θυμηθείτε, δεν είναι η ζωή σας που ξαφνικά άλλαξε προς το χειρότερο μέσα σε λίγες ώρες, αλλά η διάθεσή σας που σας έκανε να τη βλέπετε δυσάρεστη.

Αυτή η αναγνώριση σας βοηθά να διατηρείτε μια προοπτική ματιά για τα πράγματα. Θα ξέρετε ότι όταν τα κέφια σας είναι άσχημα, θα βλέπετε τη ζωή και τις καταστάσεις από ένα μάλλον αρνητικό πρίσμα.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορείτε να παίρνετε λιγότερο στα σοβαρά όσα σας ενοχλούν. Θα μπορείτε να κατηγορείτε τη διάθεσή σας για τα προβλήματά σας, και όχι τη ζωή ή την οικογένειά σας.

Να θυμάστε ότι αν κάτι ευθυνόταν για την αρνητική σας διάθεση, τότε αυτό θα σας ενοχλούσε διαρκώς. Και η αλήθεια είναι ότι πολύ λίγα πράγματα ανήκουν στην κατηγορία των «μονίμως ενοχλητικών».

Τα περισσότερα από όσα σας ενοχλούν, όταν έχετε άσχημη διάθεση, είναι αυτά ακριβώς που αμτιμετωπίζετε πιο ανάλαφρα όταν έχετε τα κέφια σας.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Richard Carlson «Μη βασανίζεστε με μικροπράγματα στο σπίτι και στην οικογένεια» από τις εκδόσεις Πεδίο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα