Το μασάζ έχει συνδεθεί κυρίως, με την περιποίηση του spa αλλά είναι επίσης και μια αποτελεσματική θεραπεία για τη μείωση του σωματικού και του συναισθηματικού πόνου. Το μασάζ μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να μειώσει τις ορμόνες του στρες, γεγονός που με τη σειρά του βοηθά στην ισορροπία του σακχάρου στο αίμα και αυξάνει τη δημιουργία σεροτονίνης και ντοπαμίνης στον οργανισμό.
Διαβάστε επίσης: Το μασάζ κάνει τον κόσμο καλύτερο
Σε συναισθηματικό επίπεδο, η θεραπεία μασάζ μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη σε όσους βιώνουν μεγάλη θλίψη ή υποφέρουν από τις επιπτώσεις ενός τραυματικού παρελθόντος.
Μια σουηδική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κλινικής Νοσηλευτικής δείχνει ότι τα άτομα που αφιέρωναν 25 λεπτά για μασάζ στα χέρια ή και τα πόδια, μία φορά την εβδομάδα για οκτώ εβδομάδες, αισθάνονταν μεγαλύτερη άνεση και ήταν πιο ικανά να αντιμετωπίσουν το άγχος.
Τι θέλει να μας πει ο πόνος στο σώμα
Όταν η αντίδραση στρες «μάχη ή φυγή» ενεργοποιείται, παρουσία κινδύνου ή συναισθηματικής δυσφορίας, το σώμα έχει ένα βασικό στόχο: να μας φέρει ξανά πίσω στην ασφάλεια. Ωστόσο, πολλές φορές, η αμυγδαλή – το μέρος του εγκεφάλου που παίζει βασικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία – συναγερμοποιείται υπερβολικά και αντιλαμβάνεται ένα κίνδυνο που δεν υπάρχει. Το νευρικό σύστημα «τραυματίζεται» και τα σύνδρομα και η ένταση του πόνου εμφανίζονται.
Η ένταση του σώματος που προκύπτει από ένα ανεπίλυτο τραύμα, δεν περιορίζεται μόνο στις μυϊκές εντάσεις. Τα ψυχικά μας τραύματα αποτυπώνονται στο σώμα μας.
Υπάρχουν ορισμένα είδη μασάζ, που επικεντρώνονται στην απελευθέρωση των συναισθηματικών μοτίβων που είναι κλειδωμένα στη μνήμη των ιστών.
Όταν το νευρικό σύστημα «παγώσει» σε κατάσταση απειλής πολύ καιρό, μετά την παύση της πραγματικής απειλής, όλες οι δραστηριότητες του σώματος απορρυθμίζονται. Αυτό επηρεάζει όχι μόνο τους σκελετικούς μύες αλλά και τους λείους μύες, όπως αυτός που βρίσκεται στον γαστρεντερικό σωλήνα.
Το σουηδικό μασάζ, το ταϊλανδέζικο μασάζ και το σιάτσου είναι όλες οι ιδανικές θεραπείες για τον χρόνιο πόνο, τη θλίψη και τα συναισθηματικά αποτυπώματα που είναι κλειδωμένα μέσα στην κυτταρική συνείδηση του σώματος.