Τα οφέλη της παιχνιδιάρικης συμπεριφοράς ανάμεσα στο ζευγάρι

Τα οφέλη της παιχνιδιάρικης συμπεριφοράς ανάμεσα στο ζευγάρι

Ένα από τα πιο όμορφα κομπλιμέντα που μας έκαναν ποτέ σαν ζευγάρι προερχόταν από μια τελείως άγνωστή μας γυναίκα.

Καθόμασταν μέσα στην αίθουσα ενός κινηματογράφου και περιμένοντας να αρχίσει το έργο ψιθυρίζαμε και πειράζαμε ο ένας τον άλλο, γελούσαμε και γενικά περνούσαμε πολύ ωραία.

Κάποια στιγμή άκουσα μια γυναίκα που καθόταν πίσω μας να λέει στον άνδρα της: «Κοίτα αυτούς τους δύο, μάλλον είναι στο πρώτο ραντεβού. Θυμάσαι όταν ήμασταν κι εμείς έτσι;»

Εμείς όμως ήμασταν παντρεμένοι δεκατρία χρόνια!

Όταν σκέφτομαι ποια είναι τα πράγματα που μου αρέσουν στη σχέση μας, ένα από τα πρώτα που μου έρχονται στο μυαλό είναι ότι μετά από τόσα χρόνια μαζί συνεχίζουμε να έχουμε παιχνιδιάρικη διάθεση. Σπάνια παίρνουμε τον εαυτό μας πολύ στα σοβαρά. Και όταν το κάνουμε, στενοχωριόμαστε!

Από όλα τα ζευγάρια που έχω γνωρίσει τα προηγούμενα χρόνια, τα πιο ευτυχισμένα είναι αυτά που λίγο-πολύ έχουν διατηρήσει μια παιχνιδιάρικη διάθεση στη σχέση τους. Οι σύντροφοι μπορεί να είναι σοβαροί σε άλλα θέματα, αλλά μεταξύ τους έχουν την ικανότητα να είναι «ανόητοι» – χωρίς να το παρακάνουν.

Η σχέση τους έχει ένα βαθμό ελαφρότητας και χαρούμενης διάθεσης. Περνούν αρκετό χρόνο γελώντας μεταξύ τους ή με τον εαυτό τους. Δεν παίρνουν πολύ στα σοβαρά τις συνήθειες, τις ιδιοτροπίες ή τις ατέλειες του συντρόφου τους. Και όταν το κάνουν, αυτό δεν κρατά πολύ.

Η παιχνιδιάρικη συμπεριφορά τους εμποδίζει να γίνονται αμυντικοί, ανταγωνιστικοί ή μυγιάγγιχτοι, και διατηρεί σε λογικό επίπεδο τις προσδοκίες του ενός από τον άλλο.

Τους επιτρέπει επίσης να βλέπουν με ευρύτερη οπτική τα πράγματα, να λειτουργούν ως ομάδα κα να παραμένουν καλοί φίλοι. Αν κι εσείς διατηρήσετε την παιχνιδιάρικη διάθεση και την αίσθηση του χιούμορ στη σχέση σας, θα είναι σχεδόν αδύνατον να βασανίζεστε για μικροπράγματα!

Συχνά σκέφτομαι εκείνα τα ζευγάρια που δείχνουν μπερδεμένα ή δυστυχισμένα, όπου τα πάντα στη σχέση τους μοιάζουν υπερβολικά σοβαρά.

Σε αυτά τα ζευγάρια οι σύντροφοι τις περισσότερες φορές είναι ανήμποροι να γελάσουν μεταξύ τους και για κανέναν λόγο δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους να κάνει ανοησίες ή να παίξει. Γι΄αυτούς η ζωή, μαζί και οι σχέσεις, «είναι πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση».

Αυτές οι αντιλήψεις όμως οδηγούν σε αμυντικό τρόπο επικοινωνίας, αντιπαλότητα και μάχη για την επικράτηση του ισχυρότερου.
Όταν είστε υπερβολικά σοβαροί, τα πάντα δείχνουν πολύ σημαντικά και είναι εύκολο να βασανίζεστε για μικροπράγματα.

Ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε την παιχνιδιάρικη διάθεσή σας είναι να πάψετε να παίρνετε τον εαυτό σας τόσο στα σοβαρά. Χαλαρώστε. Αφεθείτε να διασκεδάσετε λιγάκι και πάψτε να αναρωτιέστε συνεχώς τι σκέφτονται οι άλλοι για σας ή πώς μπορεί να φαίνεστε στα μάτια των άλλων.

Πολλοί κάνουν το λάθος να λένε στον εαυτό τους ότι θα γίνουν πιο παιχνιδιάρηδες «αργότερα», όταν όλες οι δουλειές τους θα έχουν τελειώσει ή όταν όλα τα προβλήματά τους θα έχουν λυθεί – αλλά για την ώρα πρέπει να παραμείνουν σοβαροί.

Το πρόβλημα είναι ότι οι δουλειές μας δεν θα τελειώσουν ποτέ, ούτε όλα τα προβλήματά μας θα λυθούν εντελώς, ενώ πάντα θα υπάρχει κάτι που θα πρέπει να φροντίσουμε. Γι΄αυτό μην περιμένετε μέχρι να είναι πολύ αργά – η ζωή είναι σύντομη. Υιοθετήστε τώρα μια παιχνιδιάρικη διάθεση!

Απόσπασμα από το βιβλίο των Richard Carlson & Kristine Carlson «Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα στις σχέσεις και στην αγάπη» από τις εκδόσεις Πεδίο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα