5 οφέλη της σιωπής στην υγεία του νου και του σώματος

Η Επιστήμη πίσω από τη Γιόγκα

Στον κόσμο των smarthphones και της τεχνολογίας, είναι δύσκολο να βρούμε ησυχία. Οι μέρες μας είναι γεμάτες ειδοποιήσεις στα κοινωνικά μέσα, τηλεόραση, υπολογιστές και πολύβουοι δρόμοι. Συνηθίζουμε τόσο πολύ σε αυτό που τελικά θεωρούμε φυσιολογικό να ακούγεται κάποιος θόρυβος στο βάθος, όπου κι αν βρισκόμαστε. Οι περισσότεροι λοιπόν νιώθουμε την ησυχία κάπως περίεργα και άβολα. Όμως αν και μπορεί να είναι λίγο παράξενη, στην πραγματικότητα μπορεί να βοηθήσει την υγεία του νου και του οργανισμού μας.

Τι μας προσφέρει λοιπόν η σιωπή;

1. Ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων

Οι διαλέξεις, οι ταινίες και οι συζητήσεις αποτελούν σπουδαία εργαλεία για πνευματική κινητοποίηση. Αλλά γνωρίζατε ότι το ίδιο καταφέρνει και η ησυχία; Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2013 από το Brain Structure & Function, η συνθήκη ησυχίας αυξάνει την παραγωγή εγκεφαλικών κυττάρων. Είναι ο τρόπος προετοιμασίας του εγκεφάλου για τις επερχόμενες πνευματικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει. Η σιωπή δηλαδή θέτει σε επιφυλακή τον εγκέφαλο, αλλά με την καλή έννοια και όχι με την στρεσογόνα.

2. Καλύτερη μνήμη

Καθώς ο εγκέφαλος παράγει περισσότερα κύτταρα, η δομή του ιππόκαμπου ενδυναμώνεται. Η τελευταία είναι υπεύθυνη για την βραχύχρονη όσο και για τη μακρόχρονη μνήμη. Η χωρική μνήμη, όπως η πλοήγηση, επίσης ελέγχεται από τον ιππόκαμπο. Για παράδειγμα το να βρίσκεις που έχεις αφήσει τα κλειδιά του αυτοκινήτου σου εξαρτάται από αυτή!

Επιπροσθέτως, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, που προκαλείται από εκφύλιση των εγκεφαλικών κυττάρων. Η ανάπτυξή τους όμως σε αυτή την περίπτωση θα την κρατήσει μακριά. Για να ενδυναμώσετε γενικά τον εγκέφαλό σας, απολαύστε τις περιόδους ησυχίας. Καθίστε σε έναν ήσυχο χώρο, όταν προσπαθείτε να μάθετε κάτι καινούριο. Η έλλειψη θορύβου θα αυξήσει πραγματικά τη λειτουργία του εγκεφάλου και θα σας κρατήσει συγκεντρωμένους.

3. Προστασία της καρδιάς

Η σιωπή συνιστά ένα πολύτιμο δώρο για την καρδιά. Μια παύση δύο λεπτών μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς σφυγμούς, δύο παράγοντες που είναι υπεύθυνοι για καρδιαγγειακές παθήσεις. Ακόμα και η κυκλοφορία του αίματος θα βελτιωθεί. Η απόλυτη ησυχία αποδεικνύεται καλύτερη και από τη χαλαρωτική μουσική. Συγκεκριμένες μελωδίες μπορούν όντως να βοηθήσουν τους καρδιακούς σας σφυγμούς, αλλά θα καταφέρουν να επιδράσουν στην αρτηριακή πίεση, ούτε στο αναπνευστικό σύστημα. Η σιωπή, από την άλλη, είναι πιο βοηθητική.

4. Χαλάρωση

Είστε στρεσαρισμένοι; Αφεθείτε στη δύναμη της σιωπής. Μια παύση δύο λεπτών θα δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα ηρεμίας, χαλάρωσης και εσωτερικής γαλήνης. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, επεκτείνετε τον χρόνο στα πέντε λεπτά.

Συχνά, οι άνθρωποι χαλαρώνουν ακούγοντας απαλή μουσική, όπως τζαζ και κλασσική. Η ησυχία όμως έχει σπουδαιότερα αποτελέσματα ακόμα και από αυτές τις μελωδίες. Αυτό προκαλείται από την ξαφνική απελευθέρωση της προσοχής, κάτι που αφήνει το άτομο σε μια απόλυτη κατάσταση χαλάρωσης. Επομένως, την επόμενη φορά που θα νιώθετε ένταση, βρείτε ένα ήσυχο δωμάτιο. Λίγα λεπτά ησυχία θα κάνουν θαύματα στην ψυχολογία σας.

5. Καλύτερος ύπνος

Η ησυχία αποτελεί σημαντική συνθήκη και για τον παράγοντα ύπνο. Σε αντίθετες περιπτώσεις, ο ύπνος χωρίς ησυχία δεν μας ξεκουράζει πραγματικά. Αποφύγετε τους θορύβους, όπως μουσική και τηλεόραση, για να δημιουργήσετε το κατάλληλο περιβάλλον ύπνου. Η σιωπή μέσω του διαλογισμού μπορεί να αντιμετωπίσει την αυπνία. Σύμφωνα με μια έρευνα του περιοδικού JAMA Internal Medicine, αυτού του είδους η σιωπές ενισχύουν την αίσθηση χαλάρωσης και βελτιώνουν τη διάθεση. Οι ασκήσεις του διαλογισμού επίσης συνδέονται με την καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Μαζί, αυτά τα οφέλη αλληλοσυμπληρώνονται για να επιτύχουν την απόλυτη ξεκούραση.

Πάρτε το χρόνο σας για να απολαύσετε την ησυχία. Αν ζείτε σε μια μεγάλη πόλη, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να ηχομονώσετε τους τοίχους και τα τζάμια σας. Επίσης προτιμήστε να παρακολουθήσετε μαθήματα διαλογισμού και να κάνετε μικρές εξορμήσεις στη φύση, όπως πεζοπορία, ώστε να δραπετεύετε από τον θόρυβο της πόλης και της καθημερινότητας.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα