Τα οφέλη του Pilates

Τα οφέλη του Pilates

Το Πιλάτες είναι μία αυτόνομη μέθοδος εκγύμνασης η οποία ενδυναμώνει κυρίως την κοιλιακή χώρα και τον κορμό, πράγμα που φέρνει την δύναμη του σώματος στο κέντρο. Τα αποτελέσματα του πιλάτες σε φυσικό αλλά και ψυχολογικό επίπεδο είναι τόσο εμφανή και εντυπωσιακά που από τότε που πρωτοπαρουσιάστηκε (1880) μέχρι σήμερα κερδίζει όλο και περισσότερο κοινό. Για την ακρίβεια, είναι δύσκολο κάποιος που γυμνάζεται γενικότερα να μην υιοθετήσει το πιλάτες είτε ως τη βασική του γυμναστική ή ως συμπληρωματική στο πρόγραμμά του.

Πρόκειται για ένα σύνολο ασκήσεων οι οποίες επικεντρώνονται στη συμμετρική στάση του σώματος, στον έλεγχο της αναπνοής, στην ενδυνάμωση των κοιλιακών, στη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης, της λεκάνης και της ωμοπλάτης. Επικεντρώνονται επίσης στην ευλυγισία των μυών , στην κινητικότητα των αρθρώσεων και στην ενδυνάμωση μέσω του ολικού εύρους κίνησης. Το πιλάτες δεν προκαλεί τραυματισμούς καθώς προσεγγίζει συνολικά το σώμα -κάθε άσκησει γυμνάζει ολόκληρο το σύστημα.

Χρησιμοποιήθηκε στην αρχή ευρέως από χορευτές αλλά το αγάπησαν οι Αμερικάνοι στρατιώτες καθώς είναι ένα άριστο μέσο αποκατάστασης τραυματισμών και χρόνιων παθήσεων. Τραυματίες που δεν μπορούσαν καν να σηκωθούν από το κρεβάτι τους, μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη μέθοδο ώστε να ενδυναμώνουν το σώμα τους και να το βοηθούν να επανέρχεται πολύ πιο γρήγορα σε υγιή επίπεδα.

Όπως σε όλες τις μεθόδους τα μαθήματα χωρίζονται σε μαθήματα αρχαρίων και μαθήματα προχωρημένων. Αν είστε καινούριος στην γυμναστική ή αν έχετε καιρό να ασκηθείτε θα μπείτε σε ένα πρόγραμμα αρχαρίων.  Φυσικά, θα ενημερώσετε τον εκπαιδευτή αν προέρχεστε από τραυματισμό ή αν υπάρχουν δυσλειτουργίες στο σώμα σας ώστε το πρόγραμμα ασκήσεων να κοπεί και να ραφτεί στα μέτρα σας.

Εξάλλου το πιλάτες είναι μία μέθοδος που, ιδανικά ο εκπαιδευτής έχει μόνο έναν εκπαιδευόμενο τη φορά. Ειδικά στην αρχή, όσο λιγότεροι στο τμήμα, τόσο το καλύτερο. Θα πρέπει ν’ αποφύγετε πολυμελή τμήματα πιλάτες κυρίως ως αρχάριοι όπου δεν έχετε εμπεδώσει ακόμη τα βασικά. Μπορεί να κοστίζει περισσότερο ένα ιδιαίτερο όμως αυτό είναι το καλύτερο. Ο εκπαιδευτής χρειάζεται να έχει την προσοχή του επάνω σας.

Τα αποτελέσματα της άσκησης αυτής είναι εντυπωσιακά όταν χρησιμοποιείται ως φυσιοθεραπεία, ως επαναφορά του σώματος μετά από τραυματισμούς, αλλά και ως άσκηση τόνωσης σε ήδη υγιές σύστημα. Σε κάποιους μπορεί να φανεί συναρπαστικό από την πρώτη φορά ενώ κάποιοι βρίσκουν μονότονες τις ασκήσεις του πιλάτες. Αν είστε από τους δεύτερους σας προτείνουμε να επιμείνετε για λίγο καιρό ακόμα κι αν βαριέστε. Μόλις αυτή η αίσθηση περάσει, οι νέες δυνατότητες του σώματός σας θα σας συναρπάσουν!

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα