Οίκος Chanel: Τέλος στα προϊόντα από δέρματα ζώων

Οίκος Chanel: Τέλος στα προϊόντα από δέρματα ζώων

Το καλό παράδειγμα έδωσε ο γνωστός γαλλικός οίκος μόδας Chanel, που αποφάσισε να σταματήσει τη χρήση δέρματος από κροκόδειλο, φίδι και σαύρα για την κατασκευή προϊόντων πολυτελείας.

Την ενέργεια αυτή του οίκου Chanel, χαιρέτησαν πολλές οργανώσεις για την προστασία των ζώων καθώς και οικολογικές οργανώσεις.

Η εταιρεία δια του εκπροσώπου της δήλωσε ότι «Αποφασίσαμε να μην χρησιμοποιούμε πλέον εξωτικά δέρματα στις μελλοντικές δημιουργίες μας» κα υπογράμμισε ότι «σήμερα είναι ολοένα και πιο δύσκολο να βρίσκουμε εξωτικά δέρματα που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μας σε ό,τι αφορά το ηθικό μέρος της παραγωγής».

Η Chanel απέσυρε ήδη από την ιστοσελίδα της, τις τσάντες από δέρμα πύθωνα, που όμως, εξακολουθούν να βρίσκονται σε άλλες ιστοσελίδες μεταπώλησης, οι δε τιμές τους ξεκινούν από τα 5.500 ευρώ.

Η απόφαση του οίκου Chanel αφορά και τις γούνες, όπως διαβεβαίωσαν οι μη κυβερνητικές φιλοζωικές οργανώσεις PETA και Humane SocietyInternational.

Αν και αυτό δεν αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας, ωστόσο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Καρλ Λάγκερφελντ δήλωσε ότι ο οίκος χρησιμοποιεί τόσο σπάνια γούνες που ο ίδιος, δεν θυμάται πλέον, πότε ήταν η τελευταία φορά που η Chanel παρουσίασε κάποια γούνα σε επίδειξή της.

Η οργάνωση PETA προέτρεψε και άλλες εταιρείες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Chanel, να πάψουν να χρησιμοποιούν υλικά που προέρχονται από ζώα και να κάνουν χρήση άλλων «καινοτόμων υλικών».

Κάτι τέτοιο είχε αποφασίσει πριν λίγο καιρό και η σχεδιάστρια μόδας Stella McCartney, σχεδιάζοντας τα δικά της Stan Smiths και βάζοντας τη σφραγίδα της στα εμβληματικά αθλητικά παπούτσια της Adidas που είναι φιλικά προς το περιβάλλον και είναι κατασκευασμένα από vegan leather, ένα εναλλακτικό δέρμα που δεν περιλαμβάνει ζωικά προϊόντα.

Η γνωστή σχεδιάστρια είναι vegetarian και πήρε την απόφαση να δημιουργήσει κάτι που δεν θα αποτελεί απειλή για το περιβάλλον.

Η ίδια δήλωσε «Συνειδητοποίησα ότι δεν υπήρχε διαφορά ανάμεσα στο πραγματικό δέρμα και το vegan leather. Δεν θα μπορούσα να μην σκεφτώ λοιπόν πόσα ζώα θα μπορούσαν να σωθούν αν η Adidas αντικαθιστούσε το γνήσιο δέρμα με vegan leather και δεν χρησιμοποιούσε άλλα υλικά που προέρχονται από ζώα».

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα