Ομίχλη του νου: Τι είναι και πώς μπορούμε να την καταπολεμήσουμε

Ομίχλη του νου: Τι είναι και πώς μπορούμε να την καταπολεμήσουμε

Η «ομίχλη του νου» (brain fog) αποτελεί περισσότερο σύμπτωμα παρά κάποια πάθηση από μόνη της, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να την αγνοούμε. Η ομίχλη του νου είναι μια γνωστική δυσλειτουργία, που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα μνήμης, έλλειψη πνευματικής διαύγειας και ανικανότητα συγκέντρωσης.

Πολύ συχνά νομίζουμε ότι είναι απλά μια κακή μέρα ή τη συνηθίζουμε τόσο που την αγνοούμε. Δυστυχώς, όταν την αγνοούμε, καταλήγει να επεμβαίνει στην εργασία και στην προσωπική μας ζωή.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αν ο εγκέφαλός μας δεν λειτουργεί πλήρως, τίποτε άλλο στη ζωή μας δεν θα λειτουργεί καλά. Είναι φυσιολογικό να έχετε μέρες που δεν σκέφτεστε καθαρά, αλλά αν το βιώνετε καθημερινά, τότε ίσως αντιμετωπίζετε ομίχλη του νου για κάποιο συγκεκριμένο λόγο. Τι προκαλεί λοιπόν την ομίχλη του νου;

1. Στρες

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι βρίσκουμε το στρες στην κορυφή της λίστας. Το στρες, όπως όλοι γνωρίζουμε, αυξάνει την αρτηριακή πίεση, πυροδοτεί κατάθλιψη και μας αρρωσταίνει, αφού αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ένα άλλο σύμπτωμά του είναι η πνευματική κόπωση. Όταν αγχωνόμαστε, ο εγκέφαλός μας δεν λειτουργεί στα καλύτερά του• δυσκολευόμαστε να σκεφτούμε και να συγκεντρωθούμε, κάτι που μας αγχώνει ακόμα περισσότερο.

Μπορούμε να προλάβουμε ένα μεγάλο ποσοστό του στρες μέσω απλών βημάτων: αποφύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ και τη νικοτίνη. Ασκηθείτε περισσότερο και μοιραστείτε τις αγχώδεις σκέψεις σας με κάποιον. Μια άλλη χρήσιμη επιλογή είναι οι τεχνικές χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός.

2. Διατροφή

Μία από τις πιο κοινές ελλείψεις βιταμίνης είναι εκείνη της Β12 και μπορεί να ευθύνεται για την ομίχλη του νου. Η Β12 εντοπίζεται σε ζωικά προϊόντα, αλλά μπορεί να ληφθεί και σε μορφή συμπληρώματος. Μια άλλη σημαντική βιταμίνη που μπορεί να προκαλέσει ομίχλη του νου είναι η βιταμίνη D. Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως έχουν μια τέτοια έλλειψη. Η έλλειψη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί επίσης να δημιουργήσει έντονη ανικανότητα συγκέντρωσης.

Ύστερα, υπάρχουν φυσικά οι ανθυγιεινές τροφές, όπως η ζάχαρη. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες ανεβάζουν στα ύψη το σάκχαρο στο αίμα και ύστερα το κατεβάζουν απότομα. Αυτό προκαλεί ομίχλη του νου, επειδή ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί γλυκόζη για να λειτουργήσει.

3. Αλλεργίες

Αν έχετε τροφικές αλλεργίες, ή απλά είστε λίγο ευαίσθητοι σε συγκεκριμένες τροφές, τότε η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει ομίχλη του νου. Τα γαλακτοκομικά, η ασπαρτάμη και τα φιστίκια είναι γνωστό ότι έχουν αρνητική επίδραση στον εγκέφαλο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουμε τις θερμίδες μας από το αλεύρι, το καλαμπόκι και τη σόγια, αλλά και αυτές οι τροφές είναι συνηθισμένο να προκαλούν αλλεργία. Αν δεν είστε βέβαιοι για την πηγή της αλλεργίας σας, δοκιμάστε να διακόψετε μια συγκεκριμένη τροφή που υποψιάζεστε για μία ή δύο εβδομάδες. Αν και πάλι δεν είστε σίγουροι, επισκεφθείτε έναν γιατρό.

4. Έλλειψη ύπνου

Όλοι γνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε τον ύπνο για να λειτουργούμε σωστά. Ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να λειτουργήσουν και μετά από μόλις 3-4 ώρες ύπνου, αλλά είναι πολύ, πολύ σπάνιο. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειαζόμαστε 8 με 9 ώρες ύπνου.

Αν δεν κοιμηθούμε αρκετά, αυτό αρχίζει να επιδρά στον εγκέφαλό μας και έτσι εμφανίζεται και ομίχλη του νου. Αντί να παραλείψετε ώρες ύπνου για να εργαστείτε, θα καταλήξετε τελικά να μην είστε παραγωγικοί, αφού δεν θα μπορείτε να συγκεντρωθείτε.

5. Ορμονικές αλλαγές

Η ομίχλη του νου μπορεί να πυροδοτηθεί από ορμονικές αλλαγές. Κάθε φορά που τα επίπεδα προγεστερόνης και οιστρογόνων αυξάνονται, μπορεί να εμφανίζετε βραχύχρονη γνωστική αποδυνάμωση και προβλήματα μνήμης. Αν είστε έγκυος, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, ο οργανισμός θα επανέλθει, ειδικά αν ακολουθείτε μια προσεγμένη διατροφή.

6. Φαρμακευτική αγωγή

Αν λαμβάνετε κάποια αγωγή, τότε είναι φυσιολογικό να αρχίσετε να βιώνετε ένα βαθμό ομίχλης του νου. Μπορεί να αρχίζετε να ξεχνάτε πράγματα ή να μπερδεύεστε εύκολα. Ίσως να μην μπορείτε να συγκεντρωθείτε όπως παλιά. Όλα αυτά μπορεί να γίνουν πολύ τρομακτικά, αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πολύ γι’ αυτό. Η ομίχλη του νου είναι μια κοινή παρενέργεια των φαρμάκων

7. Προβλήματα υγείας

Η ομίχλη του νου μπορεί να είναι και σύμπτωμα κάποιας πάθησης, όπως φλεγμονή, χρόνια κόπωση, προβλήματα με τα επίπεδα της γλυκόζης, ινομυαλγία, αναιμία, κατάθλιψη, ημικρανίες, υποθυρεοειδισμός, νόσος Αλτσχάιμερ, Λύκο και αφυδάτωση.

Με πληροφορίες από:

Foodallergy & Healthline

 

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα