Όμορφα πασχαλινά αυγά με φυτικές βαφές

πασχαλινά αυγά

Μία από τις πιο όμορφες χειροτεχνίες και προετοιμασίες που γίνονται για το Πάσχα είναι η βαφή των αυγών. Ένα έθιμο, το οποίο συμβολίζει την χαρμόσυνη Ανάσταση καθώς διάφορες παραλλαγές της ιστορίας το συνδέουν με το Πάσχα.

Λένε πως είναι το αίμα του Χριστού που κύλησε από τον σταυρό. Λένε πάλι πως είναι τα δάκρυα της Παναγίας όταν είδε το αίμα του Χριστού να κυλά. Μία άλλη εκδοχή, που φέρνει το έθιμο πιο κοντά στην Ανάσταση από ό,τι στη Σταύρωση λέει πως όταν μια πιστή γυναίκα άκουσε για την Ανάσταση, δεν ήξερε αν μπορούσε να το πιστέψει ή όχι. Ζήτησε ένα σημάδι για να σιγουρευτεί και τότε είδε τα αυγά στο κοτέτσι της να γίνονται κόκκινα.

Όπως κι αν ήταν η πραγματικότητα τότε, είναι γεγονός πως μας άφησε μια κληρονομιά η οποία μας προτρέπει να εκδηλώσουμε την όποια καλλιτεχνικότητά μας και να τιμήσουμε με τη σειρά μας την Ανάσταση, με την ομορφιά της Άνοιξης.

Το βάψιμο των αυγών για πολλά χρόνια είχε γίνει μια τυπική διαδικασία με τις τεχνητές βαφές σε σκόνη που κυκλοφορούσαν στο εμπόριο.

Λόγω όμως της στροφής των ανθρώπων προς αναζήτηση τρόπων βαφής με φυτικά υλικά, ώστε ν’ αποφεύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις τοξίνες οι οποίες είναι επικίνδυνες για την υγεία και το περιβάλλον, οι φυσικοί τρόποι βαφής επανήλθαν στο προσκήνιο και σήμερα μπορούμε και βάφουμε τ’ αυγά μας με χρώματα από φυτά και μπαχάρια, όπως το παντζάρι, η πάπρικα, ο κουρκουμάς κλπ.

Ξεκινώντας τη διαδικασία, συγκεντρώνετε τα αυγά σας, υπολογίζετε πόσα θέλετε να έχετε σε κάθε χρώμα και με ένα πανάκι, το οποίο βουτάτε σε καθαρό νερό, ξεπλένετε και καθαρίζετε το τσόφλι τους από σκόνες, έτσι ώστε να μην εμφανιστούν ανεπιθύμητα στίγματα επάνω τους κατά την βαφή.

Σε κάθε κατσαρόλα, με χρώμα από οποιοδήποτε φυτό, πάντα ρίχνουμε δύο κουταλιές ξύδι πριν βάλουμε μέσα τα αυγά. Αυτό θα σταθεροποιήσει το χρώμα.

Για αυγά στις αποχρώσεις του ροζ και του κόκκινου

Τα παντζάρια είναι αυτά που θα μας δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα όσον αφορά την κόκκινη απόχρωση των αυγών. Τρία με τέσσερα μεγάλα παντζάρια είναι αρκετά για δέκα περίπου αυγά.

Ξεπλένουμε καλά τα παντζάρια και κρατάμε μόνο τις ρίζες τους. Τα βάζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράσουν και να βγάλουν όλο το χρώμα. Μόλις γίνει αυτό –υπολογίστε περίπου μισή ώρα βρασμού- σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.Μετά,τοποθετούμε με μια κουτάλα ένα ένα τα αυγά στον πυθμένα της κατσαρόλας. Τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά ώστε ο βρασμός να είναι ήπιος και να μην τραντάζει τα αυγά. Έτσι θα αποφύγουμε τις ρωγμές.

Μόλις περάσουν 15 λεπτά και αφού τα αυγά μας θα έχουν βράσει, τα κοιτάζουμε να δούμε αν είναι στην απόχρωση που θέλουμε. Αν τα θέλουμε απαλό ροζ τα βγάζουμε ενώ τα αφήνουμε αν θέλουμε να βαφτούν πολύ πιο κόκκινα.

Για αυγά σε γήινες αποχρώσεις πηλού, τερακότα

Οι φλούδες των ξερών κρεμμυδιών θα δώσουν στα αυγά μας το χρώμα της τερακότα, μιας απόχρωσης η οποία δεν ήταν και πολύ δημοφιλής τον καιρό με τις τεχνητές βαφές, η οποία όμως δίνει μια εκπληκτική λάμψη στην επιφάνεια των αυγών.

Για δέκα αυγά θα χρειαστούμε τις φλούδες από δέκα, δεκαπέντε μέτρια προς μεγάλα κρεμμύδια τα οποία θα βάλουμε να βράσουν μέσα στο νερό της κατσαρόλας στην οποία θα βάλουμε τα αυγά μας. Η διαδικασία είναι κοινή με αυτή των παντζαριών.

Για αυγά σε γαλάζιες και μωβ αποχρώσεις

Το μωβ λάχανο είναι αυτό που θα δημιουργήσει αυτό το εξαίσιο αποτέλεσμα. Βάζουμε σε νερό που βράζει τα φύλλα από ένα μέτριο λάχανο-η ποσότητα αυτή αρκεί για δέκα με δεκαπέντε αυγά. Η διαδικασία είναι κοινή με αυτή των παντζαριών.

Για αυγά σε αποχρώσεις της ώχρας

Ο κουρκουμάς είναι η βαφή μας για τις κιτρινωπές αποχρώσεις. Όπως και πιο πάνω, στην κατσαρόλα μας βάζουμε δυο με τρεις γενναίες κουταλιές κουρκουμά και ανακατεύουμε καλά. Τοποθετούμε τα αυγά μέσα. Σε ήπια φωτιά, τα αφήνουμε να πάρουν την ένταση του χρώματος που επιθυμούμε. Τα βγάζουμε έπειτα από δεκαπέντε λεπτά, ώστε να έχουν βράσει από μέσα.

Αν θέλουμε ακόμα πιο σκούρα χρώματα, μπορούμε ν’ αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και να αφήσουμε τα αυγά να κρυώσουν μαζί με το χρωματισμένο νερό.

Μόλις τα στεγνώσουμε, τα περνάμε με ένα μαλακό πανάκι, το οποίο έχουμε βουτήξει σε λίγο ελαιόλαδο.

Τα αυγά μας θα λάμψουν και θα αναδείξουν όλη τη γιορτινή ατμόσφαιρα.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα