Οπαδοί της θρησκείας των Σικχ θα φυτέψουν 1.000.000 δέντρα, με σκοπό τη σωτηρία του πλανήτη μας

Οπαδοί της θρησκείας των Σικχς θα φυτέψουν 1.000.000 δέντρα, με σκοπό τη σωτηρία του πλανήτη μας

Εμείς οι άνθρωποι, χρωστάμε σε αυτό τον πλανήτη. Από τον αέρα που αναπνέουμε, μέχρι το φαγητό που τρώμε και τα ρούχα που φοράμε. Ακόμη και η ίδια μας η ύπαρξη οφείλεται στον πλανήτη μας. Όλα αυτά όμως, δεν μας εμποδίζουν να την καταστρέφουμε για τα προσωπικά οφέλη και τα κέρδη μας.

Οι οπαδοί της κοινότητας των Σικχ, μαζί με άλλες περιβαλλοντικές ομάδες, προσπαθεί να κάνει μια αλλαγή, για να τιμήσει τα 550ά γενέθλια του Γκουρού Νανάκ, του ιδρυτή του Σικχισμού.

Διαβάστε επίσης: Περισσότερες από 20 αφρικανικές χώρες εργάζονται για να δημιουργήσουν το «Μεγάλο πράσινο τείχος της Αφρικής»

Το έργο που έχει σαν στόχο να καταστήσει τον πλανήτη μας λίγο πιο πράσινο ονομάζεται Million Tree Project και διευθύνεται από τον οργανισμό EcoSikh που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.

Ο πρόεδρος της οργάνωσης, Rajwant Singh, υποστήριξε ότι ο Guru Nanak ήταν λάτρης της φύσης. Ο Γκουρού είπε για το περιβάλλον ότι αποτελεί, έκφραση του ουράνιου δημιουργού. Πολλά από τα γραπτά του Γκουρού μίλησαν επίσης για το πώς μπορεί κανείς να πάρει μαθήματα ζωής από την ίδια τη φύση.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, υπάρχει μια σειρά, σε έναν από τους πολλούς ύμνους που οι Sikhs ψάλλουν στις καθημερινές προσευχές τους που λέει: «Ο αέρας είναι ο δάσκαλος, το νερό είναι ο πατέρας, η γη είναι η μητέρα».

Το έργο στοχεύει στην εγκατάσταση φυτικής χλωρίδας σε διάφορες ζώνες γύρω από τις πόλεις. Ο μακροπρόθεσμος στόχος του έργου είναι να ενθαρρύνει την πιο φιλική προς το περιβάλλον γενιά των νέων, να αναπτύξει πιο βιώσιμες πρακτικές.

Το όραμα που έχει η κοινότητα των Σικχ είναι να παραδώσει το έργο στη νέα γενιά που θα αποκομίσει τα οφέλη από αυτό και στη συνέχεια, οι νέοι αυτοί θα το συνεχίσουν ώστε να το παραδώσουν ακόμη μεγαλύτερο, στην επόμενη γενιά.

Οι περισσότεροι Sikhs ζουν στην Ινδία, στην πολιτεία του Punjab. Εδώ, η κοινότητα σκοπεύει να φυτέψει περίπου 550 δέντρα, σε κάθε χωριό. Το έργο δεν περιορίζεται μόνο στην κοινότητα των Sikh, γι’ αυτό και καλούν όλους, για να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Αυτή η πρωτοβουλία, βοήθησε ώστε να προμηθευτούν 100.000 δέντρα που δόθηκαν για φύτευση, από 100.000 παιδιά στην Γκάνα.

Το έργο Million Trees δείχνει σίγουρα πως οι άνθρωποι μπορούν να συνεργαστούν και να κάνουν πραγματικά κάτι ωφέλιμο για ολόκληρο τον πλανήτη. Οι υπεύθυνοι για την υλοποίηση του σχεδίου ελπίζουν ότι, το 1.000.000 δέντρα θα έχουν φυτευθεί μέχρι το Νοέμβριο του 2019, εγκαίρως, για την επέτειο της γέννησης του Guru Nanak.

Πηγή

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα