“Ως που θα φτάσει η Αθήνα;” τίτλος της Le Monde που αποθεώνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ως που θα φτάσει η Αθήνα; τίτλος της Le Monde που αποθεώνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ο Francis Pisani Γάλλος δημοσιογράφος της LeMonde πέρασε αξέχαστες στιγμές στο Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, μένοντας άναυδος από την τοποθεσία, την αρχιτεκτονική του χώρου, εσωτερική και εξωτερική και φυσικά από τη θέα.

Καθώς ενημερώνει στο άρθρο του τον γαλλικό πληθυσμό πως το όλο εγχείρημα είναι σχεδιασμένο από τον Ιταλό Renzo Piano, ο οποίος τους είναι ιδιαιτέρως αγαπητός καθώς έχει φιλοτεχνήσει και το δικό τους  Beaubourg (κτίριο μπροστά στη θάλασσα το οποίο στεγάζει την όπερα και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας),  έπειτα κάνει μία εκτενή ξενάγηση στον χώρο αλλά και στον… χρόνο.

"Ως που θα φτάσει η Αθήνα;" τίτλος της Le Monde που αποθεώνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Στέκεται στο μπαλκόνι με την ονομασία “φάρος” και πίνει τον καφέ του παρατηρώντας τον κόσμο γύρω του. “Αυτό μάλιστα, είναι η έννοια της πόλης!” συλλογιέται. Δίπλα του κάποιες φοιτήτριες ετοιμάζουν την πτυχιακή τους, ιερείς διάσχιζαν τον ίδιο χώρο που γονείς έδειχναν στα παιδιά τους την πόλη.

Και αυτό που απλώνονταν μπροστά σε όλους ήταν η πόλη, απ’ όπου γεννήθηκε ότι εμείς σήμερα απολαμβάνουμε αλλά και προσπαθούμε με κόπο να διαχειριστούμε, ως Πολιτισμό της Ευρώπης και Δυτικό Πολιτισμό.

Μπροστά αλλοτινές εύφορες κοιλάδες ανάμεσα σε λόφους και βουνά που προστάτευαν αλλά και άφηναν χώρο στην πόλη για φιλοξενία. Στο βάθος το Ιερό, η Ακρόπολη.

Ο ίδιος γράφει:  «Ένα ιερό για τους θεούς, ένα λιμάνι για το εμπόριο, ποταμοί για πόσιμο νερό, μια αχανής πεδιάδα για τη γεωργία και μια φυσική ασπίδα απέναντι σε επιθέσεις.

Κτισμένη σε μια τέτοια τοποθεσία, η Αθήνα δεν θα μπορούσε παρά να διαπρέψει. Αυτή “η διαμαντόπετρα στης γης το δακτυλίδι”, αυτός ο ταυτόχρονα ανοικτός και κλειστός τόπος, προσφέρεται για τη φυσική ανάδυση μιας ταυτότητας, χωρίς την οποία καμία πόλη δεν μπορεί να διαρκέσει στον χρόνο».

Ο Μπαράκ Ομπάμα έκλεισε των κύκλο των ομιλιών του στο εξωτερικό με μία από τις τελευταίες ομιλίες του στην Αθήνα γιατί “Εδώ, είκοσι αιώνες πριν, αναδύθηκε η ιδέα της εξουσίας στους δημότες: η Δημοκρατία”

Ο Francis Pisani αναφέρθηκε εκτενώς και στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη Αθήνα, με τα εγκαταλελειμμένα μαγαζιά και συνοικίες, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που ξεπερνούν το μέσο εισόδημα των πολιτών της.

Εκθειάζει όμως τον παλμό και της ζωή της πόλης η οποία παραμένει ενεργή παρά τις αντιξοότητες, περιμένοντας στωικά, όπως μας δίδαξε κάποτε την αναζωπύρωσή της από ιδέες, δράσεις και πρωτοπορίες.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα