Όσα δεν γνωρίζετε για την αγγλική γλώσσα

 

Το ξέρατε ότι η αγγλική γλώσσα είναι μία από τις έξι επίσημες γλώσσες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών;

Ότι είναι μία από τις 23 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου κατέχει τη δεύτερη θέση ως μητρική γλώσσα και την πρώτη ως ξένη γλώσσα με ποσοστό 51%;

Ότι είναι η μοναδική επίσημη γλώσσα στην Κοινοπολιτεία των Εθνών;

Αυτή η τεράστια εξάπλωση της αγγλικής γλώσσας οφείλεται στην ίδρυση αποικιακών κρατών και προτεκτοράτων του Ηνωμένου Βασιλείου από τον 16ο μέχρι και τον 20ό αιώνα και επομένως στην πολιτική ισχύ που απέκτησε η Βρετανική Αυτοκρατορία και η οποία επέβαλε την αναγνώριση της αγγλικής γλώσσας, παγκοσμίως.

Ένας άλλος λόγος που συνετέλεσε στην εξάπλωση της αγγλικής γλώσσας ήταν η ανάδειξη των ΗΠΑ σε υπερδύναμη, μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, και η επιρροή που άσκησε σε όλο τον κόσμο και σε όλα τα επίπεδα (η πλειοψηφία των κατοίκων της έχουν ως μητρική γλώσσα την αγγλική).

Βρετανικές και αμερικανικές κυβερνήσεις χρηματοδότησαν με μεγάλα ποσά την ίδρυση πανεπιστημίων και κέντρων γλώσσας σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο, με αποτέλεσμα, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’60, περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, δηλαδή το 1/10 του πληθυσμού της γης, να μιλά αγγλικά.

Η χρήση της αγγλικής σαν διεθνής γλώσσα και η παγκόσμια εξάπλωσή της συρρίκνωσε τη γλωσσική ποικιλομορφία σε πολλές περιοχές, προκαλώντας γλωσσικές φθορές σε άλλες γλώσσες, παράλληλα όμως, έφθειρε γλωσσικά και την ίδια, αφού σε πολλές περιοχές αναμείχθηκε με τοπικές διαλέκτους, δημιουργώντας έτσι, γλώσσες, διαφορετικής γλωσσικής οικογένειας.

Η αγγλική γλώσσα έχει γίνει απαραίτητη σε ένα πολύ μεγάλο εργασιακό φάσμα και θεωρείται ως απαραίτητο προσόν για να βρει κανείς εργασία, σε πολλές χώρες. Ως διεθνής γλώσσα, κατέχει την πρώτη θέση στους τομείς της επικοινωνίας, των επιστημών και των επιχειρήσεων, στην πολιτική και την διπλωματία, στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το διαδίκτυο.

Στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας, τα αγγλικά διδάσκονται από την Γ’ τάξη του Δημοτικού μέχρι την Γ’ τάξη του Λυκείου ως πρώτη ξένη γλώσσα.

Σήμερα, περισσότεροι από 1,5 δισεκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο μιλούν την αγγλική γλώσσα, έστω και στοιχειωδώς, διαψεύδοντας εντελώς,τις προβλέψεις του ναζιστή Pούντολφ Eς που είχε διακηρύξει: «Όταν το Ράιχ θα γίνει εκατό χρονών, τα αγγλικά θα έχουν γίνει μια ασήμαντη γερμανική διάλεκτος».

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα