Όσα είναι καλό να γνωρίζουμε για τα αιθέρια έλαια

Όσα είναι καλό να γνωρίζουμε για τα αιθέρια έλαια

Όλοι μας έχουμε ακούσει για τα αιθέρια έλαια και για τα οφέλη τους. Έχουμε όμως σκεφτεί ποτέ, πώς τα έλαια αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν; Από τι είναι κατασκευασμένα; Είμαστε βέβαιοι ότι χρησιμοποιούμε το σωστό έλαιο για το σωστό σκοπό;

Τι είναι και πώς κατασκευάζονται τα αιθέρια έλαια;

Τα αιθέρια έλαια είναι φυσικά έλαια που λαμβάνονται μέσω της διαδικασίας της απόσταξης. Έχουν το ξεχωριστό άρωμα του φυτού ή άλλων πηγών από τις οποίες προέρχονται.

Στα φυτά που παράγουν αιθέρια έλαια, το εκχύλισμα προέρχεται κανονικά από το στέλεχος, τις ρίζες, τα λουλούδια ή τα φύλλα. Αυτά τα έλαια είναι μοναδικά αρωματικά λόγω της “ουσίας” που περιέχονται στα φυτά.

Υπάρχουν παραδοσιακοί τρόποι με τους οποίους παράγονται αυτά τα έλαια, όπως η απόσταξη με νερό, ατμό ή και τα δύο. Η ψυχρή πίεση είναι επίσης ένας άλλος τρόπος για να εξαχθεί η ουσία από τα μέρη του φυτού, τα οποία στη συνέχεια συνδυάζονται με ένα λάδι φορέα για τη δημιουργία προϊόντων, έτοιμων προς χρήση. Και για να διατηρηθούν τα έλαια, πραγματικά φυσικά, θα πρέπει να παρασκευάζονται μέσω μιας διαδικασίας που δεν περιλαμβάνει χημικές ουσίες.

Πώς χρησιμοποιούνται τα αιθέρια έλαια;

Τα αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν με δύο τρόπους: με την εισπνοή της μυρωδιάς τους ή με την εφαρμογή τους στο σώμα.
Ορισμένα έλαια λειτουργούν όταν εφαρμόζονται στο δέρμα, επειδή τα σωματίδια που παρέχουν τα φαρμακευτικά οφέλη απορροφώνται από το δέρμα. Αν και δεν έχει ακόμη αποδειχθεί από την έρευνα, πιστεύεται ότι, με την προσθήκη θερμότητας, αυτά τα αιθέρια έλαια γίνονται ακόμα πιο αποτελεσματικά.

Διαβάστε επίσης: Τα 3 καλύτερα αιθέρια έλαια για το καθάρισμα του σπιτιού μας

Από την άλλη πλευρά, μερικά έλαια δουλεύουν εισπνέοντας το μοναδικό τους άρωμα. Αυτό συμβαίνει επειδή η εισπνοή του αρώματος από τα αιθέρια έλαια μπορεί να διεγείρει το περιοριστικό σύστημα του εγκεφάλου ή το μέρος που πιστεύεται ότι έχει επίδραση σε ορισμένες ασυνείδητες φυσιολογικές λειτουργίες του σώματός μας. Αυτά τα μέρη του εγκεφάλου μας επηρεάζουν την αρτηριακή μας πίεση, την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό.

Το σωματικό σύστημα είναι επίσης το μέρος του εγκεφάλου μας που συνδέεται με τη μακροχρόνια μνήμη, τα συναισθήματα, τις συμπεριφορές και τις αισθήσεις της οσμής, που μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένες μυρωδιές μπορούν να προκαλέσουν ορισμένες μνήμες που σχετίζονται με αυτές.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα