Όσο περισσότερη αγάπη δίνουμε, τόσο περισσότερη θα λάβουμε

Όσο περισσότερη αγάπη δίνεις, τόσο περισσότερη θα λάβεις

Σε όλους μας έχει τύχει να ραγίσει η καρδιά μας από ερωτική απογοήτευση.

Οι περισσότεροι από εμάς κάποτε σκεφτήκαμε ή είπαμε: «Δε θα ξαναγαπήσω ποτέ μου». Μετά από έναν έντονο συναισθηματικό πόνο, είναι φυσικό να θέλεις να προστατέψεις τον εαυτό σου. Και σε πολλές περιπτώσεις είναι καλή ιδέα να αποσυρθείς σ’ ένα κουκούλι για ένα διάστημα, μέχρι να ανασυνταχθείς.

Το πρόβλημα είναι πως όταν κρατάς την καρδιά σου προστατευμένη, δε βγαίνεις από το κουκούλι. Καταλήγεις σαν κάμπια που κοιμάται και δεν απολαμβάνει ποτέ το χαρούμενο πέταγμα της πεταλούδας.

Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους μπορείς να αντιδράσεις σε μια ερωτική απογοήτευση: 1) Να σταματήσεις να αγαπάς ή 2) Να αγαπήσεις περισσότερο.

Μη χρησιμοποιείς το χωρισμό ή την προδοσία σαν δικαιολογία για να σφραγίσεις την καρδιά σου. Αντίθετα, αγάπα περισσότερο, ξεκινώντας από τον εαυτό σου. Παίνεψε τον εαυτό σου για τα βήματα που έκανε, αντί να τον καταδικάζεις για τα λάθη του.

Εκτίμησε το σύντροφός σου για τη συμβολή του στη ζωή σου, αντί να τον σταυρώνεις γι’ αυτά που σου πήρε φεύγοντας. Δεν έχει τη δύναμη να σου πάρει το καλό σου· μόνο εσύ μπορείς να το στερήσεις απ’ τον εαυτό σου, υποκύπτοντας στο φόβο. Και μόνο εσύ μπορείς να το αποκαταστήσεις, προσφέροντας στον εαυτό σου την αγάπη που νόμιζες ότι χρειάζεσαι από κάποιον άλλον.

Τα ζώα, ιδιαίτερα τα σκυλιά μας προσφέρουν αφειδώς αγάπη χωρίς όρους, πράγμα που λαχταράμε βαθιά. Μια μελέτη απέδειξε πως όταν επιτράπηκε σε ασθενείς σε διάφορα αναρρωτήρια να έχουν κοντά τους κατοικίδια και να τα κρατούν στην αγκαλιά τους, η ανάγκη τους για φάρμακα μειώθηκε κατά 70% και ο ρυθμός θνησιμότητας επιβραδύνθηκε κατά 50%.

Δεν είναι τα φάρμακα που μας κρατάνε ζωντανούς ή η έλλειψή τους αυτή που μας σκοτώνει. Αυτό που μας συντηρεί είναι η αγάπη που δίνουμε και παίρνουμε.

Το να αγαπάς κάποιον άλλον είναι ένα δώρο που κάνεις στον εαυτό σου. Η αγάπη που δίνεις ρέει μέσα από σένα, κι έτσι, ανεξάρτητα από το πώς θα ανταποκριθεί ο άλλος, δέχεσαι το ευεργέτημά της.

Η αληθινή αγάπη ποτέ δεν απαιτεί ανταπόκριση. Αν νιώθεις απογοητευμένος επειδή η αγάπη σου δεν έχει ανταπόδοση, τότε δεν αγαπάς πραγματικά.

Αγάπα, και θα βρεις όλη την αγάπη που αποζητάς.

Ο Ντ. Χ. Λόρενς το έθεσε πολύ εύγλωττα:

«Εκείνοι που γυρεύουν την αγάπη
Βρίσκουν μόνο τη δική τους αδυναμία ν’ αγαπήσουν.
Όμως αυτός που δεν μπορεί ν’ αγαπήσει
Δε βρίσκει ποτέ την αγάπη·
Μόνο αυτός που αγαπάει βρίσκει την αγάπη
Και δε χρειάζεται ποτέ να τη γυρέψει».

Απόσπασμα από το βιβλίο του Alan Cohen «Ρούφηξε τη ζωή αντί να σε ρουφάει» από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα