Μετά από πολλές έρευνες πάνω σε αυτό το θέμα, σύγχρονη επιστήμη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορούμε να υποφέρουμε λιγότερο, να θεραπευόμαστε και να βελτιώνουμε ουσιαστικά την ευεξία μας ασκώντας τον εγκέφαλό μας (και το πνεύμα μας) με συγκεκριμένο τρόπο, κι όλα αυτά χάρη στη νευροπλαστικότητα.
Οι εφαρμογές είναι άπειρες και σε πολλά πεδία: στη μάθηση, στις εμπειρίες της ζωής, σε νέα συναισθήματα. Και, η επανεκπαίδευση είναι εφικτή επειδή γεννιούνται νέοι νευρώνες σε οποιαδήποτε ηλικία και επειδή οι νευρώνες που έχουμε δημιουργούν διαρκώς νέες συνδέσεις μεταξύ τους, αποτέλεσμα των νέων εμπειριών που έχουμε στη ζωή.
Ας το δούμε σχηματικά:
Νέες εμπειρίες = νέοι νευρώνες + νέες συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων
Η νευροπλαστικότητα μπορεί να αξιοποιηθεί σε πολλές ψυχολογικές διαταραχές. Οι μελέτες δείχνουν πολύ ευεργετικά αποτελέσματα για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ), το στρες, το άγχος, την κατάθλιψη, τις εξαρτήσεις και τις φοβίες.
Και πώς μπορεί να το πετύχει κανείς αυτό;
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να κατανοήσετε το μυαλό σας: να γνωρίζετε ποιες είναι οι αρνητικές συνήθειες και συμπεριφορές που επιθυμείτε να αλλάξετε ή ποιες είναι οι καλές συνήθειες που θέλετε να αποκτήσετε.
Στη συνέχεια θα πρέπει να συγκεντρωθείτε σε αυτή την ιδανική, υγιή και θετική ευχαρίστηση. Η αλλαγή επέρχεται όχι μόνο χάρη σε αυτό που αισθάνεστε, αλλά κυρίως χάρη σε αυτό που κάνετε (ο καθημερινός διαλογισμός, οι ασκήσεις αναπνοής ή το πρόγραμμα της σωματικής άσκησης).
Βάλτε το καλά στο μυαλό σας: όσο περισσότερο κάνετε κάτι, τόσο πιο πολύ επιθυμείτε να το κάνετε. Και το αντίστροφο…
Μια εμπεριστατωμένη έρευνα, που έγινε από ομάδα επιστημόνων του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, έδειξε ότι η άσκηση στο διαλογισμό με ενσυνειδητότητα επί οκτώ εβδομάδες είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η πυκνότητα της φαιάς ουσίας στον ιππόκαμπο καθώς και σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου και της παρεγκεφαλίδας, που συνδέονται με την αυτοεπίγνωση, τη συμπόνια, τη ρύθμιση των συναισθημάτων και την ενσυναίσθηση. Οι νευροαπεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου δείχνουν ότι υπάρχει μεγαλύτερη δραστηριοποίηση των μέσων μετωπιαίων περιοχών που έχουν σχέση με τη ρύθμιση των συναισθημάτων.
Σήμερα μπορούμε να παρατηρήσουμε και να μετρήσουμε τις μεταβολές του εγκεφάλου μέσω αξονικού τομογράφου.
Έτσι μπορεί να διαπιστωθεί ότι, για παράδειγμα, η ψυχοθεραπεία ή η άσκηση στην ενσυνειδητότητα συμβάλλουν στην ευεξία μας.
Απόσπασμα από το βιβλίο των Patrick Amar & Silvia Andre ” Νίκησε το Στρες ” από τις εκδόσεις Πεδίο