Έχετε ακουστά την έκφραση «Μην αφήνεις το τέλειο να γίνει ο εχθρός του καλού;» Η ιδέα είναι να μη συμβιβάζεστε ή χαμηλώνετε τα στάνταρ σας, ούτε όμως να υποδουλώνεστε στην τελειοθηρία του ιδανικού.
Ο οργανωτής κοινοτήτων Σολ Αλίνσκι ανοίγει το βιβλίο του Rules for Radicals (1971) με μια ρεαλιστική αλλά εμπνευσμένη διατύπωση της ίδιας ιδέας:
«Ως οργανωτής, ξεκινώ από εκεί που είναι ο κόσμος, όπως είναι, όχι όπως θα ήθελα να είναι. Το να δεχόμαστε τον κόσμο όπως είναι, κατά μία έννοια δεν αμβλύνει την επιθυμία μας να τον αλλάξουμε σε αυτό που πιστεύουμε πως θα έπρεπε να είναι. Είναι απαραίτητο να ξεκινήσουμε από εκεί που είναι ο κόσμος, για να τον μετατρέψουμε σε αυτό που πιστεύουμε πως έπρεπε να είναι».
Υπάρχουν χίλια δυο πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε αυτή τη στιγμή, σήμερα, που θα έκαναν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος.
Υπάρχουν αμέτρητα μικρά βήματα που, αν τα κάνατε, θα βοηθούσατε να προχωρήσουμε λίγο όλοι. Μην αποφεύγετε να τα κάνετε με το πρόσχημα ότι δεν είναι κατάλληλες οι συνθήκες ή επειδή μπορεί να έχετε μια καλύτερη ευκαιρία σε εύθετο χρόνο. Κάντε αυτό που μπορείτε, τώρα.
Και αφού το κάνετε, κρατήστε το στις σωστές του διαστάσεις, μη διογκώνετε τα αποτελέσματα. Αποφεύγετε τον εγωισμό και τη δικαιολογία, πριν και μετά.
Διαβάστε επίσης: Οι «άνθρωποι-γέφυρες» και η σημαντική αποστολή τους
Οι ψυχολόγοι μιλούν για γνωστικές στρεβλώσεις – υπερβολική ανάλυση καταστάσεων που έχει καταστροφική επίδραση στη ζωή του ασθενούς.
Ένα από τα πιο γνωστά μοτίβα σκέψης αυτής της στρέβλωσης είναι το όλα – ή – τίποτα (αλλιώς, διπολική σκέψη).
Για παράδειγμα, στην κατηγορία αυτή εντάσσονται σκέψεις όπως:
Αν δεν είσαι μαζί μου, είσαι εναντίον μου.
Το τάδε πράγμα είναι μόνο άσπρο/μαύρο.
Αν κάτι δεν είναι απόλυτη επιτυχία, είναι πλήρης αποτυχία.
Τέτοιου είδους ακραία συλλογιστική συνδέεται με την κατάθλιψη και αισθήματα ματαίωσης. Και είναι επόμενο, σωστά;
Η τελειοθηρία σπάνια οδηγεί στην τελειότητα· συνήθως φέρνει απογοήτευση.
Ο πραγματισμός δεν έχει τέτοια κολλήματα. Δέχεται ό,τι του δίνεται. Αυτό ακριβώς μας θυμίζει ο Επίκτητος. Δεν θα γίνουμε ποτέ τέλειοι – αν υπάρχει καν τέτοιο πράγμα. Εξάλλου, άνθρωποι είμαστε. Οι επιδιώξεις μας πρέπει να στοχεύουν στη βελτίωσή μας, όσο μικρή κι αν μπορεί να είναι.
Απόσπασμα από το βιβλίο των Ryan Holiday & Stephen Hanselman «Άδραξε τον Χρόνο» από τις εκδόσεις Πεδίο