Υπάρχουν πολλοί ηγέτες της σκέψης που μας συνιστούν να αποφεύγουμε να ζούμε στο παρελθόν. «Να ζείτε στο τώρα», μας συμβουλεύουν. «Να απολαμβάνετε τη στιγμή». «Το παρελθόν είναι ένα μνήμα».
Η αλήθεια είναι ότι καταλαβαίνω τι λένε. Δεν υπάρχει, όμως, και κάτι καλό στο να επιστρέφεις στο παρελθόν και να χαίρεσαι για τις απολαυστικές στιγμές του ταξιδιού ως τώρα; Και να μαθαίνεις από όλες τις εμπειρίες που έζησες;
Έτσι φτάνω στην αντιπαράθεση του άγχους και της σκέψης. Σκέφτομαι ότι το αν θα πρέπει να επιστρέφετε στο παρελθόν εξαρτάται από την πρόθεσή σας.
Αν η πρόθεση και ο λόγος για να επιστρέφετε στο παρελθόν σας είναι επειδή αναλύετε εξαντλητικά κάποιες κακές εμπειρίες και αγχώνεστε για πράγματα που δεν μπορείτε να αλλάξετε και αναμασάτε επώδυνες στιγμές, τότε ισχυρίζομαι ότι πρόκειται για μη υγιεινή πράξη (είναι απόλυτο χάσιμο χρόνου και απλώς σας κρατάει καρφωμένους εκεί).
Αν, όμως, η πρόθεσή σας είναι να σκεφτείτε για τα μαθήματα που σας δίδαξαν εκείνα τα γεγονότα και να γίνετε σοφότεροι και να απολαύσετε τις πολύτιμες αναμνήσεις που είχατε την τύχη να συγκεντρώσετε…ε, τότε νομίζω ότι είναι καλό πράγμα. Επειδή βάζετε το παρελθόν σας να σας υπηρετήσει εκείνο. Και να σας κάνει καλύτερους.
Διαβάστε επίσης: Τα τρία μυστικά της μακροζωίας
Υποθέτω ότι αυτό που σας καλώ να εξετάσετε είναι ότι πρόκειται για χάσιμο χρόνου να τρώγεστε και να μετανιώνετε για πράγματα που έχετε κάνει και δεν μπορούν να αλλάξουν. Χρησιμοποιείτε, όμως, έξυπνα τον χρόνο σας αν απολαμβάνετε τις καλές εποχές, αν νιώθετε ευγνωμοσύνη γι’ αυτές και αξιοποιείτε ακόμη και τις δύσκολες εποχές της προσωπικής ιστορίας σας για να βελτιώσετε τις δυνατότητες για τη μελλοντική επιτυχία σας.
Δεν υπάρχει, όμως, και κάτι καλό στο να επιστρέφεις στο παρελθόν και να χαίρεσαι για τις απολαυστικές στιγμές του ταξιδιού ως τώρα; Και να μαθαίνεις από όλες τις εμπειρίες που έζησες;
Απόσπασμα από το βιβλίο του Robin Sharma «Για μια υπέροχη ζωή Μέρος 2ο» από τις εκδόσεις Διόπτρα