Όταν έχουμε έναν στόχο, τα εμπόδια μας δείχνουν τον δρόμο…

Όταν έχουμε έναν στόχο, τα εμπόδια που συναντούμε μας δείχνουν τον δρόμο...

Είτε δυσκολευόμαστε να βρούμε δουλειά, αγωνιζόμαστε ενάντια στις διακρίσεις, μας λείπουν τα χρήματα, είμαστε κολλημένοι σε μια κακή σχέση, διασταυρώνουμε τα ξίφη μας με κάποιον επιθετικό αντίπαλο, έχουμε έναν υπάλληλο ή έναν μαθητή που φαίνεται ότι δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε, είτε η δημιουργικότητά μας βρίσκεται σε στασιμότητα, πρέπει να ξέρουμε ότι υπάρχει τρόπος. Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με δυσκολίες, μπορούμε να τις μετατρέψουμε σε πλεονεκτήματα.

Όλες οι μεγάλες νίκες, είτε είχαν να κάνουν με την πολιτική, τις επιχειρήσεις, τις τέχνες, αφορούσαν την επίλυση ενοχλητικών προβλημάτων με ένα δυνατό μείγμα δημιουργικότητας, αυτοσυγκέντρωσης και τόλμης. Όταν έχετε έναν στόχο, τα εμπόδια σας μαθαίνουν στην ουσία πώς να φτάσετε εκεί που θέλετε – χαράσσοντας ένα μονοπάτι. «Τα πράγματα που πονάνε», έγραψε ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, «διδάσκουν».

Σήμερα τα περισσότερα εμπόδιά μας είναι εσωτερικά, όχι εξωτερικά. Από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά ζούμε σε μια από τις πιο ακμάζουσες περιόδους της Ιστορίας. Γίνονται λιγότεροι πόλεμοι, οι θανατηφόρες ασθένειες είναι σπανιότερες και υπάρχουν πολλοί περισσότερα δίχτυα ασφαλείας. Αλλά οι άνθρωποι εξακολουθούμε να κάνουμε σπάνια αυτό που θέλουμε.

Διαβάστε επίσης: Τα πάντα είναι το αποτέλεσμα των αποφάσεων που πήραμε κάποια στιγμή στη ζωή μας

Αντί να πολεμάμε εξωτερικούς εχθρούς, έχουμε εσωτερική ένταση. Ανησυχούμε για τη δουλειά μας. Έχουμε ανεκπλήρωτες προσδοκίες. Αισθανόμαστε ανήμποροι. Και εξακολουθούμε να βιώνουμε τα ίδια δυσβάσταχτα συναισθήματα που βίωναν πάντα οι άνθρωποι: θλίψη, πόνο, απώλεια.

Αρκετά προβλήματά μας πηγάζουν από το ότι έχουμε πολλά: ταχεία τεχνολογική πρόοδο, πρόχειρο φαγητό, παραδόσεις που μας λένε πώς να ζήσουμε τη ζωή μας. Είμαστε μαλθακοί, επαναπαυμένοι και φοβόμαστε τη σύγκρουση.

Η ευμάρεια μας έκανε μαλθακούς. Η αφθονία μπορεί από μόνη της να αποτελέσει εμπόδιο, όπως μπορούν να επιβεβαιώσουν πολλοί άνθρωποι.

Η γενιά μας χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ μια προσέγγιση για να ξεπερνάει τα εμπόδια και να ευημερεί μέσα στο χάος. Μια προσέγγιση που θα μας βοηθήσει να αναστρέψουμε τα προβλήματα και να τα χρησιμοποιήσουμε σαν καμβά πάνω στον οποίο θα ζωγραφίσουμε αριστουργήματα.

Αυτή η ευέλικτη προσέγγιση ταιριάζει σε έναν επιχειρηματία ή σε έναν καλλιτέχνη, σε έναν κατακτητή ή σε έναν προπονητή, είτε είστε συγγραφείς ή σοφοί είτε σκληρά εργαζόμενες μαμάδες πλήρους απασχόλησης.

Πώς να τα ξεπερνάτε

Αντικειμενική κρίση, εδώ και τώρα.
Μη εγωιστική δράση, εδώ και τώρα.
Διάθεση για αποδοχή – εδώ και τώρα – όλων των εξωτερικών γεγονότων.
Αυτά είναι όλα όσα χρειάζεστε. Μάρκος Αυρήλιος

Απόσπασμα από το βιβλίο του Ryan Holiday «Το Εμπόδιο Ανοίγει τον Δρόμο» από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα