«Είμαι 45 ετών. Έμεινα χήρος πριν από επτά χρόνια, με μια κόρη που σήμερα είναι 13 ετών, και πέρασα πολύ δύσκολα. Με βοήθησαν πολύ οι συγγενείς μου που μένουν στο ίδιο χωριό. Πρόσφατα ξαναπαντρεύτηκα και η κόρη μου δεν μπορεί να δεχτεί τη νέα μου σύζυγο. Δεν γνωρίστηκαν πολύ καλά πριν από το γάμο, γιατί εμείς μένουμε σε ένα μικρό νησί και εκείνη έμενε στην Αθήνα. Έχει κάθε διάθεση να δημιουργήσει καλές σχέσεις με την κόρη μου, της κάνει όλα τα χατίρια και ανέχεται πολλά, αλλά η μικρή φέρεται όλο και χειρότερα. Αισθάνομαι πολύ άσχημα. Δεν ξέρω αν έκανα καλά να ξαναπαντρευτώ πριν μεγαλώσει κι άλλο το παιδί… Πώς να το αντιμετωπίσω; Είμαι σε αδιέξοδο».
Αρχικά χαίρομαι που ξανάφτιαξες τη ζωή σου. Είναι βασικό να μην αισθάνεσαι κάποιου είδους ενοχή γι’ αυτό, γιατί μια κακή σου ψυχική κατάσταση, έστω κι αν δεν την εκφράζεις, υποβαθμίζει τη δική σου ζωή και επιδρά άμεσα στη γυναίκα σου και στην κόρη σου.
Την πρώτη θα την κάνει να αισθάνεται αδικημένη και απαξιωμένη και τη δεύτερη κακομαθημένη. Έκανες μια επιλογή ζωής και ακόμη κι αν δεν την προγραμμάτισες ή δεν την διαχειρίζεσαι με τον καλύτερο τρόπο, είναι βασικό να αισθάνεσαι σίγουρος γι’ αυτή και να την υπερασπίζεσαι μέσα σου και στους άλλους.
Μετά από τόσα χρόνια μοναξιάς είχες κάθε δικαίωμα να βρεις μια σύντροφο. Θα έπρεπε βέβαια να είχες προετοιμάσει την κόρη σου γι’ αυτό, να την είχες φέρει σταδιακά σε στενότερη επαφή με τη σύντροφό σου και να της είχε αφήσει χρόνο να την αποδεχτεί. Αυτά φαίνεται πως δεν έγιναν και τώρα βρίσκεστε να ζείτε ξαφνικά όλοι μαζί, περνώντας μια μεταβατική κατάσταση.
Μίλησε με την κόρη σου, αν δεν το έχεις κάνει ήδη, πες της πόσο σημαντική για σένα είναι η νέα σου σύζυγος και πόσο καλύτερα σε κάνει να αισθάνεσαι. Επισήμανε θετικά της στοιχεία ή συμπεριφορές προς τη μικρή, ειδικά αυτά που και η ίδια έχει αναγνωρίσει. Δήλωσε απόλυτο σεβασμό και αγάπη για τη μνήμη της μητέρας της αλλά μην κάνεις την παραμικρή σύγκριση ανάμεσα στις δύο συζύγους σου. Δήλωσε πως δεν μπορείς να απαιτήσεις να την αγαπήσει αλλά τουλάχιστον ζητάς ευγένεια και σεβασμό.
Η αγάπη αν είναι να δημιουργηθεί, αυτό θα το δείξει ο χρόνος. Σε συγκεκριμένες κακές της συμπεριφορές να είσαι ψύχραιμος και να βάζεις τα πράγματα στη θέση τους. Δεν πρέπει να νομίζει πως μπορεί να κάνει ό,τι θέλει επειδή όλοι προσπαθείτε να τη βοηθήσετε να προσαρμοστεί.
Όταν το παιδί έχει μια κακή συμπεριφορά με κάποιο υποσυνείδητο στόχο, αν η συμπεριφορά αυτή δεν φέρει το ανάλογο αποτέλεσμα, τότε λογικά θα σταματήσει να την έχει. Π.χ αν δεν τρώει με σκοπό να τραβήξει την προσοχή σου, πες της ήρεμα μια φορά να φάει και μη δίνεις παραπάνω σημασία. Αυτή, βλέποντας πως δεν τράβηξε την προσοχή σου, δεν θα το συνεχίσει. Εξάλλου, κι αν δεν φάει μια φορά, δεν πειράζει. Θα πεινάσει και θα φάει αργότερα.
Η σύζυγός σου πρέπει να είναι ήρεμη και ευγενική, αλλά όχι «δουλοπρεπής» στη μικρή προσπαθώντας να την κερδίσει. Μπορεί να συζητήσει μαζί της για το πόσο σας αγαπά όλους και πόσο χαίρεται που έχει έρθει στο νησί και έχει μπει στην οικογένειά σας. Καλό είναι να την ενθαρρύνει και να την επαινεί χωρίς υπερβολές.
Μπορεί να προσφέρεται να την βοηθήσει π.χ στα μαθήματά της ή σε κάποια γυναικεία θέματα και να το κάνει με χαρά αν και η μικρή το δέχεται.
Στις κακές συμπεριφορές της μικρής να αντιδρά ήρεμα αλλά σταθερά και να υπερασπίζεται τον εαυτό της.
Βασικό είναι να κατανοήσει πως το παιδί περνά μια περίοδο προσαρμογής στη νέα κατάσταση και χρειάζεται χρόνο και αγάπη.
Τα παιδιά νιώθουν τα πραγματικά συναισθήματα των άλλων και αργά ή γρήγορα ανταποκρίνονται.
Αν σκοπεύετε να κάνετε άλλο παιδί, καθυστερήστε το μέχρι η κόρη σου να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση.
Απόσπασμα από το βιβλίο της Κατερίνας Τριανταφύλλου «Όλα του γάμου δύσκολα;» από τις εκδόσεις iwrite.gr