Όταν λειτουργούμε με οδηγό την ενσυνείδηση…

Όταν λειτουργούμε με οδηγό την ενσυνείδηση...

Η ενσυνείδηση είναι ένα είδος ενέργειας που μπορεί να επαναφέρει το μυαλό μας στο σώμα μας, να μας βοηθήσει να πατήσουμε γερά στο εδώ και στο τώρα, ώστε να έρθουμε σε βαθύτερη επαφή με τη ζωή και τα αμέτρητα θαύματά της και να ζήσουμε πραγματικά.

Η ενσυνείδηση μας επιτρέπει να αποκτήσουμε επίγνωση όσων συμβαίνουν αυτήν τη στιγμή – στο σώμα μας, στα συναισθήματά μας, στην αντίληψή μας, στον κόσμο.

Γνωρίζουμε ότι η αυγή έχει μια μοναδική ομορφιά – οι λόφοι, η αχλή, η ανατολή του ήλιου. Θέλουμε να βιώσουμε αυτή την ομορφιά και να της επιτρέψουμε να εισχωρήσει στην καρδιά μας. Ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε αυτή τη θρέψη.

Αλλά καμιά φορά έρχεται ένα συναίσθημα ή μια αίσθηση που μας εμποδίζει να απολαύσουμε ό,τι συμβαίνει εδώ και τώρα. Κι ενώ κάποιος άλλος είναι σε θέση να αφήσει τα βουνά, τη λαμπρή ανατολή, την ομορφιά της φύσης να εισχωρήσουν πλήρως στο σώμα και στον νου του, εμείς είμαστε αποκομμένοι απ’ όλα αυτά εξαιτίας της ανησυχίας, του φόβου και του θυμού μας, με αποτέλεσμα να μην αφήνουμε την ομορφιά της ανατολής να μπει μέσα μας.

Διαβάστε επίσης: Πως να υπερνικάμε τους φόβους μας (το παράδειγμα του Βούδα)

Τα συναισθήματά μας στέκονται εμπόδιο στην επαφή μας με τα θαύματα της ζωής, τη Βασιλεία του Θεού, την Αγνή Γη του Βούδα.

Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση;

Νομίζουμε ότι πρέπει να διώξουμε αυτό το συναίσθημα ή την αίσθηση για να νιώσουμε πάλι ελεύθεροι και να αφήσουμε τον ήλιο που ανατέλλει να μπει μέσα μας. Θεωρούμε ότι ο φόβος, ο θυμός και οι ανησυχίες είναι εχθροί μας. Νομίζουμε πως χωρίς αυτά τα συναισθήματα θα ήμασταν ελεύθεροι, ότι μπαίνουν στη μέση και μας εμποδίζουν να λάβουμε τη θρέψη που χρειαζόμαστε.

Σε τέτοιες στιγμές είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσηλωθούμε στην ενσυνείδητη αναπνοή μας και να αναγνωρίσουμε στοργικά ό,τι μας βασανίζει, την οργή, την απογοήτευση ή το φόβο. «Όταν νιώθεις ανησυχία ή άγχος, πες τα παρακάτω λόγια: «Εισπνέοντας, γνωρίζω ότι νιώθω άγχος. Εκπνέοντας, χαμογελώ στο άγχος μου».

Ίσως συνηθίζεις να ανησυχείς. Ακόμη κι αν γνωρίζεις ότι δεν είναι ούτε αναγκαίο ούτε χρήσιμο, και πάλι ανησυχείς. Θα ήθελες να εξορίσεις την ανησυχία και να την ξεφορτωθείς, διότι γνωρίζεις πως όταν ανησυχείς δεν μπορείς να βιώσεις τα θαύματα της ζωής και δεν μπορείς να γίνεις ευτυχισμένος.

Και τότε θυμώνεις με την ανησυχία σου· θέλεις να τη διώξεις. Αλλά η ανησυχία είναι κομμάτι του εαυτού σου, και γι’ αυτό όταν εμφανίζεται πρέπει να ξέρεις πώς να την χειριστείς τρυφερά και ήρεμα.

Η ενέργεια της ενσυνείδησης θα σε βοηθήσει να το καταφέρεις. Αυτή η ενέργεια καλλιεργείται με την ενσυνείδητη αναπνοή και το ενσυνείδητο βάδισμα, και μπορεί να σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις και να αγκαλιάσεις τρυφερά την ανησυχία, τον φόβο και την οργή σου.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Thich Nhat Hanh «φόβος» από τις εκδόσεις Αιώρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα