Όταν συνειδητοποιούμε την α – φθονία τότε και ο φθόνος σταματά

Όταν συνειδητοποιούμε την α – φθονία τότε και ο φθόνος σταματά

Η σύγκριση του εαυτού σου με άλλους είναι ένας δρόμος που οδηγεί κατευθείαν στην προσωπική σου κόλαση.

Για κάθε άνθρωπο από τον οποίο είσαι καλύτερος, υπάρχει κάποιος καλύτερος από εσένα. Η επιθυμία να είσαι καλύτερος από κάποιον άλλον πηγάζει από μια αίσθηση ανεπάρκειας.

Αν αναγνώριζες την αξία και την ακεραιότητά σου, δεν θα χρειαζόταν να θεωρείς κάποιον άλλον κατώτερο για να αισθάνεσαι ανώτερος.

Για να ξυπνήσεις από τον εφιάλτη της σύγκρισης, αναγνώρισε ότι ο καθένας μπορεί να είναι όλα όσα είναι, χωρίς να καταπατά κανέναν άλλον.

Η αυθεντική αυτο-έκφραση δεν αφαιρεί τίποτε από τους άλλους· τους δυναμώνει.

Υπάρχει μια πολύ ελκυστική και επικερδής αγορά για σένα, στην οποία κανείς άλλος δεν μπορεί να βάλει χέρι. Είναι μια αγορά που μπορείς να ξεκινήσεις να την τροφοδοτείς αυτή τη στιγμή και να δρέπεις τεράστια κέρδη για όλη την υπόλοιπη ζωή σου. Αυτή η αγορά είσαι εσύ.

Διαβάστε επίσης: Το «Μυστικό» και η ευγνωμοσύνη

Κανένας άλλος δε θα μπορέσει ποτέ να αντλήσει από αυτή την ισχυρή πλουτοπαραγωγική πηγή και, αν παίξεις σωστά τα χαρτιά σου, μπορείς να επωφεληθείτε απ’ αυτήν αφάνταστα.

Δέχτηκα κάποτε ένα παράξενο σχόλιο από έναν άνθρωπο που αναφέρθηκε σε μένα σε μια ομιλία που έκανε σχετικά με τα κίνητρα.
Ανέφερε ότι είχε παρακολουθήσει κάποια από τις διαλέξεις μου και ότι είχα παραβιάσει 8 από τους 10 κανόνες που είχε διδαχτεί σε ένα μάθημα για τις δημόσιες ομιλίες. Όμως, εξομολογήθηκε, είμαι ο αγαπημένος του ομιλητής, επειδή είναι ο πιο αυθεντικός. Το θεώρησα σπουδαία φιλοφρόνηση.

Όταν μιλάω, οι στόχοι μου είναι 1) να εμπνευστώ και 2) να το ευχαριστηθώ. Αν τους πετύχω, το κοινό με ακολουθεί σε μια συναρπαστική εμπειρία. Αν, αντίθετα, ο ομιλητής φοβάται, βαριέται ή δεν αγαπάει το θέμα του, το ακροατήριο δεν θα πάρει τίποτα. Καλά θα κάνεις μάλιστα να ανοίξεις τα ράντζα πριν βγει ο ομιλητής στη σκηνή.

Μπορεί να μην είμαι το είδος του ομιλητή που περιγράφουν τα σχολικά βιβλία, αλλά είμαι εγώ με όλη μου την καρδιά. Φαίνεται πως αυτό λειτουργεί.

Αντί να φθονείς τις νίκες των άλλων, απόλαυσέ τις. Βάλε τον εαυτό σου στη θέση τους και μοιράσου μαζί τους τη χαρά τους, σαν να ήταν ο θρίαμβός τους δικός σου.

Όταν κάποιος πετυχαίνει σε κάτι που επιθυμείς, σου αποδεικνύει ότι ο στόχος σου είναι εφικτός και, επειδή το συνειδητοποιείς, βρίσκεσαι πολύ πιο κοντά στο να τον πετύχεις κι εσύ. Υπάρχει αρκετή επιτυχία για όλους.

Όταν συνειδητοποιείς την α – φθονία, παύεις να φθονείς. Δεν υπάρχει ιδιωτικό καλό. Μια νίκη κάποιου είναι και δική σου νίκη. Καθώς θα ασκείσαι στον τρόπο σκέψης κερδίζω – κερδίζεις, η ενέργειά σου θα μετακινηθεί και θα έλξεις κοντά σου την επιτυχία που λαχταράς – όχι εις βάρος των άλλων, αλλά δίπλα-δίπλα μ’ αυτούς.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Alan Cohen «Ρούφηξε τη ζωή αντί να σε ρουφάει» από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα