Όταν το χρήμα γίνεται εφιάλτης

Όταν το χρήμα γίνεται εφιάλτης

Σχεδόν το 90% των εγκλημάτων στις ΗΠΑ έχουν σαν αίτιο το χρήμα (το έψαξα πριν από λίγες μέρες) και περίπου 80% των φυλακισμένων βρίσκονται στη φυλακή για αδικήματα που σχετίζονται με το χρήμα.

Το 80% των αδικημάτων είναι ληστείες, διαρρήξεις, μικροκλοπές, πλαστογραφήσεις και κλοπές αυτοκινήτων. Αυτό το ποσοστό ανεβαίνει κι άλλο από τις ανθρωποκτονίες που έχουν να κάνουν με το χρήμα, ιδιαίτερα μέσα σε μια οικογένεια, καθώς και από τις επιθέσεις με πρόκληση σωματικής βλάβης που είχαν κίνητρο την κλοπή.

Το χρήμα είναι μία από τις πιο σημαντικές αιτίες που οδηγούν τους ανθρώπους στη φυλακή. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι οι προσδοκίες αυτών των ανθρώπων ως προς το χρήμα είναι πολύ μεγαλύτερες από την ικανότητά τους να το αποκτήσουν.

Διαβάστε επίσης: Πως να υπερνικάμε τους φόβους μας (το παράδειγμα του Βούδα)

Οι άνθρωποι που διαπράττουν ένα έγκλημα, συχνά έχουν φτάσει στο σημείο να θέλουν το χρήμα τόσο πολύ ώστε να είναι πρόθυμοι να ρισκάρουν πολύ περισσότερο από τους περισσότερους άλλους ανθρώπους.

Κατά τη γνώμη μου, ένας άνθρωπος που συλλαμβάνεται να κλέβει μια τράπεζα ή ένα μπακάλικο είναι κάποιος που έχει μια φαντασίωση σχετικά με το τι μπορεί να του προσφέρει το χρήμα. Δυσκολεύομαι να καταλάβω πώς γίνεται κάποιος να ληστεύει μια τράπεζα ή ένα μπακάλικο απλώς επειδή πεινάει.

Εγώ και πολλοί φίλοι μου επιβιώσαμε πεινώντας για μεγάλα χρονικά διαστήματα, χωρίς να θεωρήσουμε αναγκαίο να βλάψουμε ή να απειλήσουμε κανέναν.

Πολλοί άνθρωποι στον κόσμο συντηρούνται σ’ ένα επίπεδο διαβίωσης που είναι μόλις ένα κλάσμα του βιωτικού επιπέδου που είχαν οι περισσότεροι Αμερικανοί οι οποίοι κατέληξαν στη φυλακή.
Εξάλλου, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι αυτό που ένας κλέφτης θεωρεί «στοιχειώδες επίπεδο διαβίωσης» αξίζει την κλοπή, ή ότι η κλοπή είναι ο μόνος τρόπος να το εξασφαλίσει. Γι’ αυτούς που βρίσκονται στη φυλακή λόγω τέτοιων προβλημάτων, το χρήμα είναι σαφώς ένας εφιάλτης.

Πολλοί γάμοι και διαζύγια σχετίζονται προφανώς με το χρήμα και μ’ αυτά που παθαίνουν όσοι προσπαθούν να βρουν κάποια κοινή ρύθμιση σχετικά μ’ αυτό.

Οι περισσότεροι δικηγόροι μπορούν να διηγηθούν φρικιαστικές ιστορίες για το πώς το χρήμα μπορεί να επηρεάσει τους κληρονόμους μιας περιουσίας και πώς αυτοί είναι έτοιμοι να διαλύσουν οικογένειες προσπαθώντας να εξασφαλίσουν ένα κομμάτι της πίτας.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Michael Phillips «Οι επτά νόμοι του χρήματος» από τις εκδόσεις ΑΙΩΡΑ

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα