Πώς να μην πέσετε στην παγίδα “έχω χρόνο για τους πάντες, αλλά όχι για σένα”

Αυτή είναι μια πολύ συνηθισμένη παγίδα η οποία πληγώνει πάμπολλα ζευγάρια. Όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι πολύ εύκολο να μας πνίξουν οι υποχρεώσεις της ζωής, να υποφέρουμε συνεχώς από έλλειψη χρόνου και να προσπαθούμε απεγνωσμένα να είμαστε συνεπείς με τα προγράμματά μας. Όπως όμως λέει και μια πολύ σοφή έκφραση: “Δεν μπορείς να τα έχεις όλα”.

Όταν ο χρόνος μας είναι σχεδόν ανύπαρκτος, συνήθως αυτοί που έρχονται τελευταίοι στις προτεραιότητές μας είναι τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Στην προσπάθειά μας να κάνουμε τα πάντα, καταλήγουμε να παραμελούμε τους ανθρώπους για τους οποίους νοιαζόμαστε περισσότερο στον κόσμο: τον σύντροφο, τα παιδιά και τα άλλα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Με αυτό τον τρόπο όμως υψώνουμε έναν ψηλό τοίχο ανάμεσα σ’ εμάς και σ’ αυτούς. Κανείς δεν θέλει να αισθάνεται ότι όλοι οι υπόλοιποι και όλα τα άλλα είναι πιο σημαντικά από τον ίδιο. Νιώθει πληγωμένος όταν μας βλέπει να διαθέτουμε χρόνο στα πάντα εκτός από τον ίδιο.

Βρίσκουμε χρόνο για τη δουλειά μας. Πολύ χρόνο. Αυτό δικαιολογείται εύκολα: στο κάτω κάτω όλοι “πρέπει να δουλεύουν”. Έπειτα υπάρχουν οι κάθε λογής υποχρεώσεις της καθημερινότητας: είναι τόσο πολλές που δεν μπορούμε να τις αναφέρουμε εδώ.

Υπάρχουν οι δουλειές του σπιτιού που πρέπει να γίνουν. Έχουμε κάποιες υποχρεώσεις απέναντι στους συγγενείς μας – μπορούμε να τους εγκαταλείψουμε;

Μετά υπάρχουν και όλες οι κοινωνικές υποχρεώσεις. Θέλουμε να είμαστε καλοί φίλοι, γείτονες, άνθρωποι – πώς θα μπορούσαμε να τα περιορίσουμε όλα αυτά; Τέλος υπάρχουν και τα προσωπικά μας ενδιαφέροντα: θέλουμε να γυμναστούμε ή έχουμε κάποιο χόμπι. Και η λίστα συνεχίζεται.

Πράγματι, οι περισσότεροι από εμάς ζούμε μια φοβερά πολυάσχολη ζωή και έχουμε πολλές σημαντικές και χρονοβόρες υποχρεώσεις. Είναι επόμενο να πρέπει να κάνουμε θυσίες και συμβιβασμούς. Οι ώρες της ημέρας είναι μετρημένες και κανένας δεν μπορεί να ολοκληρώσει τα πάντα.

Δεν σας προτείνουμε ωστόσο να μεταβάλετε ριζικά το πρόγραμμά σας και να αναθεωρήσετε πλήρως τις προτεραιότητές σας για να περνάτε περισσότερο χρόνο με το σύντροφό σας.

Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε την τάση σας να παραμελείτε τα αγαπημένα σας πρόσωπα – και πόσο εύκολο είναι να σας γίνει συνήθεια κάτι τέτοιο.
Σκεφτείτε λοιπόν καλά τι λέτε στο σύντροφό σας με τη στάση σας. Ακόμα κι αν τον αγαπάτε όσο τίποτα άλλο στον κόσμο, τα μηνύματα που στέλνετε συχνά λένε το ακριβώς αντίθετο. Όσο κοινότοπη κι αν είναι η έκφραση “οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια”, δεν παύει να είναι αληθινή.

Ίσως να μην υπάρχει τρόπος να κόψετε τελείως αυτή τη συνήθεια – εμείς πάντως δεν τον έχουμε βρει. Είναι όμως πολύ σημαντικό, σε τακτά χρονικά διαστήματα, να εξετάζετε προσεκτικά τη σχέση σας για να δείτε μήπως αυτή η συνήθεια έχει παρεισφρήσει στη ζωή σας ή μήπως συμβεί κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον.

Στη συνέχεια μπορείτε να κάνετε ό,τι είναι αναγκαίο για να ρυθμίσετε τα πράγματα: να πείτε όχι σε διάφορες απαιτήσεις, να θέσετε όρια και προϋποθέσεις, να αλλάξετε αυτά που επηρεάζουν αρνητικά τη σχέση με το σύντροφό σας.

Ελπίζουμε ότι τελικά θα διαπιστώσετε πόσο χρήσιμη είναι η συγκεκριμένη στρατηγική.

Απόσπασμα από το βιβλίο των Richard Carlson & Kristine Carlson ” Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα στις σχέσεις και στην αγάπη ” από τις εκδόσεις Πεδίο

 

Σχετική Εκδήλωση στην Εναλλακτική Ατζέντα:Σχέσεις: Διαφωνούμε άρα ταιριάζουμε

 

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα