Η παγκόσμια αφύπνιση για την συλλογική συνείδηση έχει ήδη ξεκινήσει

Η παγκόσμια αφύπνιση για την συλλογική συνείδηση έχει ήδη ξεκινήσει

Μυριάδες όροι χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν την τελική ανώτερη κατάσταση της συνείδησης, όπως διαφώτιση, αφύπνιση, υπέρβαση, αυτοπραγμάτωση κ.λ.π.

Οι άνθρωποι την έχουν αναζητήσει εδώ και χιλιετίες, αλλά πέρα από κάποιες κορυφαίες αλλά περιστασιακές εμπειρίες αυξημένης συνειδητοποίησης, λέγεται ότι μόνο λίγες πνευματικές φιγούρες, όπως ήταν ο Ιησούς Χριστός και ο Βούδας Gautama, ζούσαν σε αυτή την υψηλή θέση. Ωστόσο, από το 19ο αιώνα έχει ξεκινήσει μια πρωτοφανής αφύπνιση.

Η συλλογική συνείδηση της ανθρωπότητας πήρε μια απροσδόκητη στροφή το 1968, όταν οι Beatles κατέλαβαν την παγκόσμια σκηνή. Τα μέλη του βρετανικού συγκροτήματος έγιναν πράκτορες της αλλαγής με περισσότερους τρόπους από τη μουσική, όταν η αναζήτηση απαντήσεων στις μεγάλες ερωτήσεις της ζωής τους οδήγησε στο πνευματικό κέντρο του Maharishi Mahesh Yogi στο Rishikesh της Ινδίας. Το ενδιαφέρον τους για τον Υπερβατικό Διαλογισμό (TM) προκάλεσε ένα κύμα ενδιαφέροντος για διαφωτισμό και διαλογισμό, παρέχοντας στη Δύση ένα δημοφιλές μέσο καλλιέργειας ανώτερων καταστάσεων ευαισθητοποίησης.

Ένα κίνημα για την παγκόσμια αφύπνιση έχει αυξηθεί από τότε. Η νέα ώθηση, με τη μορφή της κβαντικής φυσικής, η επιστήμη της γιόγκα και οι πνευματικές πρακτικές που έχουν τις ρίζες τους στους αρχαίους πολιτισμούς, διαδίδονται από βιβλία, διδασκαλίες, από πνευματικές προσωπικότητες και ιστοσελίδες και έχουν εκθέσει εκατομμύρια στην έννοια της συνειδητής συμμετοχής στην εξέλιξη του πλανήτη μας.

Το 2000, ο Malcolm Gladwell, συγγραφέας του The Tipping Point: Πόσα μικρά πράγματα μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά, παρείχε μια ακτίνα ελπίδας για τα εκτιμώμενα 50 εκατομμύρια άτομα που εμπλέκονται στο παγκόσμιο διαφωτιστικό κίνημα, εισάγοντας την έννοια της κρίσιμης μάζας. Οι επιστήμονες που εξέτασαν το φαινόμενο στο Πολυτεχνείο του Rensselaer, στην περιφέρεια της Νέας Υόρκης, αποφάνθηκαν ότι: “Μόλις ο αριθμός αυτός αυξηθεί πάνω από 10 τοις εκατό, μια ιδέα εξαπλώνεται σαν φλόγα”.

Ο Mahesh προέβλεψε ότι μόνο το 1% της ανθρωπότητας χρειάζεται για να δημιουργήσει αρκετούς καλούς κραδασμούς, που θα επιφέρουν την παγκόσμια ειρήνη. Ενώ τα αριθμητικά στοιχεία που απαιτούνται για την επίτευξη αυτής της κρίσιμης μάζας μπορούν να συζητηθούν, είναι βέβαιο ότι, οι παλιοί τρόποι δεν λειτουργούν πλέον και είναι απόλυτα αναγκαίο, να υιοθετήσουμε γρήγορα, βιώσιμες λύσεις απέναντι στις αυξανόμενες παγκόσμιες κρίσεις.

Διαβάστε επίσης: H πεντάλεπτη άσκηση που μας βοηθά να εξασκηθούμε στην ενσυνείδηση

Παρά αυτή την αίσθηση του επείγοντος, δεν έχουμε σαφή ιδέα για το πού βρισκόμαστε στην κλίμακα μετασχηματισμού. Ωστόσο, οι κορυφαίες φωνές υποδηλώνουν πολλά υποσχόμενα σημάδια προόδου σε μια αναπτυσσόμενη συλλογική συνείδηση που αναγνωρίζει τη διασυνδεσιμότητα της ζωής και ενσωματώνει τις πεποιθήσεις και τις αξίες που επιβεβαιώνουν τη ζωή.

Ο Deepak Chopra πιστεύει ότι μπορεί να βρισκόμαστε σε μια φάση της αναγκαίας μετασχηματιστικής αλλαγής και βιώνουμε τη διαταραχή μαζί με την εμφάνιση της νέας συνειδητότητας. “Ο απώτερος στόχος της κοινότητάς μας είναι ένα συλλογικό σχέδιο ευημερίας, για να οικοδομήσουμε μια κρίσιμη μάζα ανθρώπων που θα δημιουργήσει έναν πιο ειρηνικό, δίκαιο και αρμονικό εσωτερικό και εξωτερικό κόσμο”, λέει ο Chopra.

Ξεκινά με προσωπική μεταμόρφωση μέσω της γιόγκα, διαλογισμό, ασκήσεις αναπνοής, διατροφή, ύπνο, προσωπική ανάπτυξη και σχέσεις που ενισχύουν την ευαισθητοποίηση. “Η εξέλιξη πρέπει να είναι σταδιακή και άνετη”, λέει.

Η Cate Montana, συγγραφέας του The E-Word: Εγώ, Διαφωτισμός και άλλα Essentials, στη Χαβάη, είναι επίσης πεπεισμένη ότι το κίνημα έχει φτάσει στην κρίσιμη μάζα και ελπίζει ότι το αντιληπτό σημείο απόληξης είναι πιο κοντά από όσο νομίζουμε. «Κάθε στιγμή που είμαστε ξύπνιοι, έχουμε προγραμματιστεί να πιστεύουμε στην περιορισμένη μας φύση και στον χωρισμό μας από τον καθένα και τα πάντα γύρω μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας όσον αφορά την πλήρη φύση μας », λέει.

Οι Zaya και Maurizio Benazzo, ιδρυτές της διάσκεψης Science and Nonduality (SAND), συμφωνούν ότι η ατομική αφύπνιση και το συλλογικό κίνημα προς την κατανόηση της θεμελιώδους ενότητας μας είναι ζωτικής σημασίας για τον κοινωνικό μετασχηματισμό. Η μη κερδοσκοπική τους οργάνωση έχει σχεδιαστεί για να προωθήσει μια νέα σχέση με την πνευματικότητα, η οποία βασίζεται και στις παραδόσεις της διαχρονικής σοφίας και ενημερώνεται από την επιστήμη αιχμής.

Έτσι, η διάδοση της συνειδητοποίησης και η αρμονική σύγκλιση της επιστήμης, της ψυχολογίας και της πνευματικής σκέψης φαίνεται να φέρνουν την ανθρωπότητα πιο κοντά στον διαφωτισμό που υπήρξε αόριστος για χιλιετίες.

“Έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος και είμαι βέβαιος ότι μέσα σε ένα ή δύο χρόνια θα δούμε μια νίκη για τις φωτισμένες εξελικτικές δυνάμεις που υπάρχουν ήδη στον πλανήτη”, λέει ο Hagelin.

Linda Sechrist, αρθρογράφος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα