Παγκόσμια Ημέρα Φάρων: Ποιους μπορούμε να επισκεφθούμε

Παγκόσμια Ημέρα Φάρων: Ποιους μπορούμε να επισκεφθούμε

Από το 2003, καθιερώθηκε να γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων, την 3 η Κυριακή του Αυγούστου. Με την πρωτοβουλία αυτή της Διεθνούς Ένωσης Φαροφυλάκων, οι πολίτες ενημερώνονται για τη σημασία των φάρων για τη ναυσιπλοΐα και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι φαροφύλακες.

Τις πρώτες αναφορές για φωτεινά βοηθήματα πλεύσης τα βρίσκουμε στον Όμηρο, καθώς με πυρσούς αναμμένους έπλεαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας τα πλοία στην αρχαιότητα. Έπειτα έρχεται ο Φάρος της Αλεξάνδρειας, κατασκευασμένος από τον Σώστρατο, κατά τον 3 ο αιώνα π. Χ, ο οποίος λόγω του μεγέθους του κέρδισε μια θέση ανάμεσα στα θαύματα του αρχαίου κόσμου.

Από το 1848, η συντήρηση των φάρων στην Ελλάδα, γίνεται με κρατική μέριμνα. Ο εκσυγχρονισμός του φαρικού δικτύου της χώρας μας, ολοκληρώθηκε το 1998 και σήμερα το δίκτυο αποτελείται από 1451 φάρους και πυρσούς νέας τεχνολογίας.

Φέτος, στις 21 Αυγούστου 2016 γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων μαζί με 50 ακόμη χώρες του κόσμου, σε 350 φάρους παγκοσμίως. Για αυτή την ημέρα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ανακοίνωσε ότι την Κυριακή 21/8, από τις 10:00 έως τις 19:00 θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό 30 φάροι ανά την Ελλάδα.

Όπου κι αν βρισκόμαστε, μπορούμε να πλησιάσουμε και να επισκεφτούμε έναν φάρο. Κάθε ένας είναι ένα μοναδικό δημιούργημα, εκπέμπει με μοναδικό τρόπο το φως στα πλοία και αποτελεί αιώνες τώρα σύμβολο σωτηρίας και έμπνευσης, στη λογοτεχνία, τη ζωγραφική, τη φωτογραφία και άλλες μορφές τέχνης.

Οι φάροι που θα είναι ανοιχτοί είναι οι εξής:

1. Αγ. Νικόλαος – Κέα

2. Ακρωτήρι – Θήρα

3. Αρκίτσα – Φθιώτιδα

4. Αυλίδα – Βοιωτία

5. Βασιλίνα – Εύβοια

6. Βρυσάκι – Λαύριο

7. Γερογόμπος – Κεφαλονιά

8. Γουρούνι – Σκόπελος

9. Δρέπανο – Αχαΐα

10. Δρέπανο – Χανιά

11. Κασσάνδρα – Χαλκιδική

12. Κατάκολο – Ηλεία

13. Κερί – Ζάκυνθος

14. Κρανάη – Γύθειο

15. Λάκκα – Παξοί

16. Μεγάλο Έμβολο – Θεσσαλονίκη

17. Μελαγκάβι – Λουτράκι

18. Πλάκα – Λήμνος

19. Σκινάρι – Ζάκυνθος

20. Σουσάκι – Κορινθία

21. Σπαθί – Σέριφος

22. Ψαρομύτα – Φωκίδα

23. Κοκκινόπουλο – Ψαρά

24. Αλεξανδρούπολης

25. Ταίναρο – Λακωνία

26. Κόπραινα – Άρτα

27.Κακή Κεφαλή – Χαλκίδα

28. Θεσσαλονίκης

29. Μονεμβασιά – Λακωνία

30. Ντάνα – Πόρος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα