Παγκόσμια ημέρα κατά της λογοκρισίας στο διαδύκτιο

pagkosmia-imera-kata-logokrisias-diadyktio

Η λογοκρισία είναι ένα φαινόμενο το οποίο χρησιμοποιούν σε όλο τον κόσμο, όλοι όσοι θέλουν να έχουν εξουσία που δεν τους έχει δοθεί. Άνθρωποι ή ομάδες ανθρώπων οι οποίοι συμπεριφέρονται αυθαίρετα, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και οδηγώντας ολόκληρα έθνη ή άλλες ομάδες ανθρώπων στο σκοτάδι και στον φόβο, κάτω από τη δική τους κατάχρηση της εξουσίας.

Η λογοκρισία συμβαίνει κατά κόρον στη σημερινή κοινωνία, σε όλους τους πολιτισμούς, και στον Δυτικό και στους ανατολικούς. Είναι ο τρόπος των δικτατόρων πάσης φύσεως να κλείνουν τα στόματα των ανθρώπων που βλέπουν ξεκάθαρα τι συμβαίνει και οφείλουν να ενημερώσουν και τους άλλους. Η λογοκρισία είναι ο τρόπος να αποκρύπτεται η πραγματικότητα και συμβαίνει με πολλούς τρόπους.

Όλοι αυτοί οι οποίοι βιαίως και δίχως τη συγκατάθεση κανενός βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας, προσπαθούν με όλους τους τρόπους να ελέγξουν και το διαδίκτυο, την παγκόσμια πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών η οποία έχει φέρει σε επαφή ανθρώπους από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, και καθημερινά αποκαλύπτει όλα όσα συμβαίνουν στον πλανήτη με τρόπο τέτοιο που να φτάνει άμεσα προς κάθε ενδιαφερόμενο ο οποίος θέλει να ενημερωθεί και μπορεί να κάνει κάτι.

Αν υπάρχει κάτι που μπορεί να σταματήσει το κακό, αυτό είναι να το εκθέσεις στον κόσμο. Ο Μαχάτμα Γκάντι απελευθέρωσε την Ινδία όταν σε όλες τις εφημερίδες της Ευρώπης και της Αμερικής κυκλοφόρησαν οι φωτογραφίες από όλα όσα συνέβαιναν στον ίδιο και στους υπόλοιπους. Καμία κυβέρνηση και κανένα διάταγμα δε μπορεί να σταθεί για πολύ ενάντια στην αγανάκτηση των ανθρώπων.

Καθώς όλοι όσοι πλήττονται από τον πυρετό της εξουσίας και του ελέγχου τα γνωρίζουν αυτά, πολλές φορές χρησιμοποιούν όπλα mind control για να έχουν ολόκληρους λαούς σε ύφεση. Έτσι η προπαγάνδα είναι το βούτυρο στο ψωμί σε χώρες σήμερα όπως η Σαουδική Αραβία, η Λευκορωσία, το Ιράν, η Συρία, η Τουρκία, η Κίνα, το Λάος, η Βόρεια Κορέα, το Αζερμπαϊτζάν, το Ουζμπεκιστάν. Ολόκληροι λαοί τείνουν να αποπροσανατολίζονται πλήρως και να ωθούνται σε εξοντωτικές μεταξύ τους έριδες και πολέμους ενώ τα μέσα ενημέρωσης πολλές φορές σιωπούν ιδιαιτέρως προκλητικά.

Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF), μία δημοσιογραφική οργάνωση με έδρα τη Γαλλία, έχει δημοσιοποιήσει αυτή την ημέρα ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λογοκρισίας του Διαδικτύου, για να μας κρατά ενήμερους  και ευαισθητοποιημένους σε σχέση με το θέμα. Σήμερα 160 δημοσιογράφοι του κόσμου βρίσκονται σε φυλακές. 175 είναι περίπου οι χρήστες οι οποίοι εξέφρασαν τη γνώμη τους και την αποδοκιμασία τους όχι μόνο για πολιτικές απόψεις αλλά και απόψεις κατά των οργανωμένων εγκλημάτων στην Ιταλία, από οργανώσεις όπως η Camorra, Ndrangheta, Sacra Corona Unita και Cosa Nostra, οι οποίες δε θα παρέλειπαν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε μέσο προκειμένου να κυριαρχήσουν.

Έχετε σκεφτεί ποτέ να ανεβάσετε κάτι πραγματικό στο διαδίκτυο αλλά τελικά να μην το κάνατε από φόβο και μόνο μήπως… μπλέξετε;  Αν ναι, τότε καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό δικαίωμα όλων μας είναι η ελευθερία της έκφρασης. Ο Σωκράτης κατηγορήθηκε πως με την ελευθερία του λόγου του προκαλούσε βλάβη στα ήθη και έθιμα της πόλης και ότι διέφθειρε τους νέους. Στον αντίποδα της ελευθερίας του λόγου υπάρχει αυτή ακριβώς η αρχή της βλάβης καθώς οι επιμελητές του δημοσίου βίου κάθε χώρας ή κοινωνίας, καθορίζουν αν αυτά που εκθέτει ελεύθερα κάποιος επηρεάζουν αρνητικά και βλάπτουν κάποιον άλλο οι κάποιες άλλες ομάδες.

Εκφράσεις του λόγου όπως συκοφαντία, βωμολοχία, ρατσισμός, πορνογραφία, παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά και παραβίαση ιδιοτικότητας, ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, και άλλα χρήζουν απαγόρευσης για τον ίδιο λόγο που η ελευθερία του λόγου χρήζει υποστήριξης: για την προστασία και την εξέλιξη του κάθε πολίτη και της κάθε κοινωνίας σε ειρηνικό επίπεδο και ευημερία.

Τα όρια είναι στενά και δυσδιάκριτα πολλές φορές. Αλλά υπάρχουν καταπατήσεις δικαιωμάτων πολιτών οι οποίες χρήζουν διαμαρτυρίας από τον πληθυσμό. οι εποχές που διανύουμε δεν είναι εύκολες. Τα σύνορα πέφτουν, χώρες διαλύονται και οι κάμερες του διαδικτύου βρίσκονται παντού και φέρνουν στο φως της αποκάλυψης κάθε αρρωστημένη συνήθεια που παρέμενε στο σκοτάδι ανενόχλητη. Η λογοκρισία είναι μία απ’ αυτές.

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα