Η 19η Αυγούστου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας, μια διεθνής γιορτή προς τιμήν της ανακάλυψης της φωτογραφίας!
Σε έναν κόσμο όπου εκατομμύρια φωτογραφίες τραβιούνται με κάθε πιθανό μέσο και ανεβαίνουν κάθε λεπτό στο διαδίκτυο, η Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφία εμπνέει χιλιάδες φωτογράφους σε όλο τον πλανήτη να μοιραστούν μία φωτογραφία με έναν απλό στόχο: να μοιραστούν τον κόσμο τους με τον κόσμο!
Ο φωτογραφικός φακός, απαθανατίζει τα πάντα, από σκηνές της καθημερινότητας έως απίστευτα τοπία, δημιουργώντας ένα πολύχρωμο μωσαϊκό, δημιουργημένο από φωτογράφους όλων των επιπέδων που ζουν σε διάφορες χώρες και εκφράζουν διαφορετικούς πολιτισμούς.
Δεν έχει σημασία ποιος είσαι, από πού είσαι, τι δεξιότητες ή τι εξοπλισμό διαθέτεις. Η Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας βοηθά να ανοίξουμε τα μάτια μας και να αντικρύσουμε όλες τις δυνατότητες που παρέχει η φωτογραφία να δείξουμε στους υπόλοιπους τον κόσμο μέσα από τα δικά μας μάτια!
Η ιστορία πίσω από την Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας
Πώς ορίστηκε η 19 Αυγούστου ως «Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας»;
Οι εφευρέτες Joseph Nicephore Niepce και Louis Daguerre, εφηύραν το 1837, μια μέθοδο αποτύπωσης εικόνας πάνω σε επαργυρωμένο χαλκό, η οποίο ονομάστηκε Δαγκεροτυπία και είναι ο προάγγελος της φωτογραφίας. Δύο χρόνια αργότερα, η Γαλλική Κυβέρνηση κατοχύρωσε την ευρεσιτεχνία και παρουσίασε την εφεύρεση λέγοντας πως πρόκειται για ένα δώρο « ελεύθερο για τον κόσμο».
Εδώ καλό θα ήταν να αναφερθεί ότι η Δαγκεροτυπία δεν ήταν η πρώτη μόνιμη φωτογραφική εικόνα καθώς το 1826, ο Nicephore Niepce αποτύπωσε την πρώτη γνωστή μόνιμη φωτογραφία, αναπαράγοντας εικόνες με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός, γεγονός που οδήγησε να ονομαστεί η τεχνική Ηλιοτυπία.
Επειδή όμως, η Γαλλική κυβέρνηση στις 19 Αυγούστου του 1839, έδωσε ελεύθερα στον κόσμο την ευρεσιτεχνία της Δαγκεροτυπίας, που ήταν η πρώτη πρακτική και εμπορική φωτογραφική διαδικασία, ορίστηκε αυτή ως Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας.
Μπορεί η τεχνολογία να έχει προχωρήσει αρκετά και – ακόμα και κάποιος που έχει ασχοληθεί ελάχιστα -να βγάζει αρκετά άρτιες φωτογραφίες, οι πρώτες που τραβήχτηκαν όμως αποτελούν σημαντικό αρχείο αλλά και πηγή έμπνευσης για τους λάτρεις .. Ας δούμε μερικές από τις πιο σημαντικές.
Η πρώτη γνωστή φωτογραφία
Joseph Nicéphore Niépce, 1826
Η πρώτη έγχρωμη φωτογραφία
James Clerk Maxwell, 1861
Η πρώτη ψηφιακή φωτογραφία
Russell Kirsch, 1957
Η πρώτη απεικόνιση ανθρώπου
Μπορείτε να δείτε τον άνθρωπο που στέκεται να του γυαλίσουν τα παπούτσια κάτω αριστερά;
Louis Daguerre, 1838
Η πρώτη φωτογραφία αυτο-απεικόνισης (selfie)
Robert Cornelius, 1839
Η πρώτη αεροφωτογραφία
James Wallace Black, 1860
Η πρώτη φωτογραφία της σελήνης
John W. Draper, 1840
Η πρώτη φωτογραφία της γης από τη σελήνη
1946
Η πρώτη φωτογραφία επικαιρότητας
Αγνώστου δημοσιογράφου, 1847