Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2017

Παγκόσμια ημέρα ποίησης

21 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

«Αν αφαιρέσει κανείς από την ποίηση τη μελωδία, τον ρυθμό και το μέτρο, αυτό που μένει γίνεται κάτι άλλο ή πεζός λόγος. Πλάτων

Την πρώτη θέση μεταξύ των τεχνών κατέχει η Τέχνη του Λόγου. Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, να είναι διαφορετικά, όταν το βασικό όργανο αυτής της τέχνης είναι η γλώσσα, το κυριότερο μέσο έκφρασης του ανθρώπου;

Στην Τέχνη αυτή του Λόγου, παλαιότερη μορφή είναι η Ποίηση. Θεωρείται, το αρχαιότερο λογοτεχνικό είδος. Πριν την ανακάλυψη της γραφής, δεδομένης της δυσκολίας να απομνημονευτεί ο πεζός λόγος, τα ποιήματα, πρόσφεραν τη δυνατότητα στους πρωτόγονους ανθρώπους, να μεταφέρουν εύκολα, γνώση, συναισθήματα και λατρεία, σε συνδυασμό με ήχο και κίνηση, δηλαδή με μουσική και χορό.

Περισσότερο συναισθηματική και πιο βαθιά ψυχική από τον πεζό λόγο, η Ποίηση, συγκινεί από πολύ παλιά την ανθρώπινη φυλή.

Το αρχαιότερο είδος ποίησης είναι η επική. Στα επικά ποιήματα, περιγράφονται τα κατορθώματα θεών και ηρώων. Η Ιλιάδα και η Οδύσσεια κατατάσσονται σε αυτό το είδος ποίησης και είναι τα αρχαιότερα ελληνικά έπη.

Ένα άλλο είδος ποίησης είναι η λυρική, στην οποία εκφράζονται τα προσωπικά συναισθήματα του ποιητή. Τέτοια αρχαία ποιήματα ήταν οι ύμνοι, οι ωδές, οι παιάνες, οι διθύραμβοι και τα εγκώμια.

Ένα ακόμη πολύ γνωστό είδος ποίησης είναι η δραματική, η οποία προκύπτει από το συνδυασμό της επικής και της λυρικής ποίησης, σε θεατρική απόδοση. Σε αυτό το είδος ανήκει η αρχαία τραγωδία, η κωμωδία και η σάτιρα.

Η βουκολική ποίηση, ένα ακόμη είδος, αναφέρεται στη ζωή της υπαίθρου και της φύσης γενικότερα και τέλος, η ελεγειακή, η λεγόμενη πένθιμη ποίηση, στην οποία εκφράζονται έντονα συναισθήματα λύπης και πένθους.

Στην αρχαία Ελλάδα, η Ποίηση αναπτύχθηκε πολύ, ιδιαίτερα η επική, η λυρική και η δραματική. Δεν είναι τυχαίο ότι, πέντε από τις εννέα Μούσες της Μυθολογίας, ήταν προστάτιδες των διαφόρων ειδών της ποίησης.

Ονόματα όπως Ευριπίδης, Αισχύλος και Σοφοκλής, από τους τραγικούς, Αριστοφάνης από τους κωμικούς και Σαπφώ από τους λυρικούς, γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στην ιστορία της παγκόσμιας ποίησης.

Αλλά και από τους πιο σύγχρονους, ποιος δεν γνωρίζει το Σαίξπηρ, το Δάντη, το Γκαίτε ή τον Ουγκώ;

Ποιος, στην Ελλάδα, δεν έχει διαβάσει ποιήματα του Καβάφη, του Ρίτσου ή του Ελύτη;

Ο εορτασμός της ποίησης, στις 21 Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας, προήλθε από την ιδέα του ποιητή Μιχαήλ Μήτρα και την πρόταση που έκανε, το φθινόπωρο του 1997, στην Εταιρεία Συγγραφέων. Η αποδοχή της πρότασής του, οδήγησε στον πρώτο εορτασμό της Ημέρας Ποίησης, στις 21 Μαρτίου 1998, σε μια λιτή πλην επιτυχημένη διοργάνωση, στο παλιό ταχυδρομείο, στην πλατεία Κοτζιά.
Την επόμενη χρονιά και συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 1999, ο πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο, να ανακηρυχθεί η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, στις 21 Μαρτίου. Η εισήγησή του έγινε αποδεκτή και έτσι, καθιερώθηκε ο εορτασμός αυτός.

Το να ορίσει κανείς, τι είναι η Ποίηση, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πολλοί προσπάθησαν να την ορίσουν μέσα στο πέρασμα των αιώνων. Ας δούμε τι είπαν γι΄αυτήν, μερικές εξέχουσες προσωπικότητες:

«Η ποίηση είναι ευγενέστερη και πιο φιλοσοφημένη από την ιστορία: η ποίηση εκφράζει το οικουμενικό, ενώ η ιστορία μόνο το μερικό». Αριστοτέλης

«Η ζωγραφική είναι σιωπηλή ποίηση, η ποίηση ομιλούσα ζωγραφική». Πλάτων

«Διερωτάται κανένας πως η ποίηση, όντας τόσο λίγο απαραίτητη στον κόσμο, κατέχει μια τόσο υψηλή βαθμίδα ανάμεσα στις καλές τέχνες. Η ποίηση είναι η μουσική της ψυχής και προ πάντων ψυχών μεγάλων και αισθαντικών». Βολταίρος

«Ποίηση είναι η έκφραση του ωραίου, διαμέσου λέξεων περίτεχνα υφασμένων μεταξύ τους». Χόρχε Λουίς Μπόρχες

«Η ποίηση είναι σκέψεις που αναπνέουν, και λέξεις που καίνε». Άλαν Έντγκαρ Πόε

«Η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα». Γ. Σεφέρης

«Τότε τι αντιπροσωπεύει η ποίηση σε μια τέτοια κοινωνία ηθικού χάους; Είναι ο μόνος χώρος, όπου η δύναμη του αριθμού δεν έχει πέραση». Ο. Ελύτης

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα