Δευτέρα 23 Απρίλη και η Αθήνα, σε συνεργασία με την UNESCOκαι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εγκαινιάζει επίσημα το πρόγραμμα της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας του Βιβλίου, που ξεκινά με ομιλία του Δημάρχου Αθηνών Γ. Καμίνη στο Μουσείο Ακρόπολης.
Ο Δήμαρχος της Αθήνας θα υποδεχθεί, τις επίσημες αντιπροσωπείες της UNESCO και των εταίρων της, των διεθνών οργανισμών, εκδοτών και βιβλιοθηκών, καθώς και τις αντιπροσωπείες του Κόνακρυ της Γουινέα που ήταν Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου το 2017 αλλά και της Σάρζα των Αραβικών Εμιράτων που θα είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2019.
Η 23η Απριλίου χαρακτηρίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου επειδή τη χρονιά του 1616, έφυγαν από τη ζωή δύο συγγραφείς που χάραξαν πολιτιστική πορεία και κληρονομιά στη νεότερη Ευρώπη: Ο Μιγκέλ Ντε Θερβάντες ο οποίος μας αποκάλυψε τον θρυλικό Δον Κιχώτη και ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ ο οποίος μας αποκάλυψε τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα, τον Άμλετ, τον Βασιλιά Ριχάρδο, το όνειρο θερινής νυκτός και πάνω απ’ όλα και οι δύο, μας αποκάλυψαν τη μαγεία της ποίησης και της λογοτεχνίας, στα καλύτερά της.
Η UNESCO δε θα μπορούσε να βρει καλύτερη ημέρα για να καθιερώσει παγκοσμίως την Ημέρα των Βιβλίων. Οι Ισπανοί γιορτάζουν με τον δικό τους τρόπο αυτή τη μέρα προσφέροντας στους αγαπημένους τους ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη και ένα βιβλίο για πάντα.
Από τη Δευτέρα και για ένα χρόνο, η Αθήνα θα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των εκδοτικών οίκων, των καλύτερων συγγραφέων του κόσμου και των αναγνωστών απανταχού της Γης.
Έχουν ήδη δημιουργηθεί κινητές βιβλιοθήκες, που θα κινούνται μέσα στις γειτονιές της Αθήνας, με βιβλία σε όλες τις γλώσσες που ομιλούνται στην Αθήνα αυτό τον καιρό (!)και με σκοπό, να φέρει σε επαφή τον κάθε πολίτη με τη μαγεία της ανάγνωσης και τον κόσμο του βιβλίου, αλλά και την αλλαγή του βιοτικού επιπέδου ζωής, που η ανάγνωση και η μάθηση μπορούν να προσφέρουν.
Χαρακτηριστικό του προγράμματος αυτού, είναι η σκέψη των διοργανωτών που λένε ότι: «Αν δεν πάνε οι αναγνώστες στα βιβλία, τότε, θα πάμε τα βιβλία στους αναγνώστες!» και από τη Δευτέρα ξεκινούν!
Πολύς κόσμος δεν έχει επαφή με την καθημερινή ανάγνωση και είναι μεγάλη αλήθεια ότι, πολλά προβλήματα του κάθε ανθρώπου αλλά και της κάθε κοινωνίας λύνονται και εξαφανίζονται, όταν οι πολίτες αρχίζουν και αγαπούν την ανάγνωση, τη μάθηση και τη μόρφωσή τους.