Παιδεία: “Όπλο” σωφρονισμού με την αρωγή του Ανοιχτού Πανεπιστημίου

Αέρας αλλαγής στο σωφρονιστικό σύστημα με τη βοήθεια του Ανοιχτού Πανεπιστημίου

« Όπου ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή»

Βίκτωρ Ουγκώ

Από τα μέσα του Σεπτέμβρη άνοιξε ο δρόμος για τη χορήγηση 20 υποτροφιών σε κρατούμενους με τη συμφωνία που υπεγράφη από τον γενικό γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Ευτύχη Φυτράκη και τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, Βασίλη Καρδάση, στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας «Γιώργος Ζουγανέλης», που βρίσκεται στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η εξέλιξη του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας μας, είναι απαραίτητη σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, αφού η κρίση έχει αρχίσει να διαβρώνει και να κλονίζει όχι μόνο την οικονομία, αλλά και τις ηθικές αξίες της κοινωνίας. Η μετατροπή λοιπόν των κέντρων κράτησης σε κέντρα σωφρονισμού κρίνεται υποχρεωτική και επείγουσα στις μέρες μας .

Η συμφωνία αυτή, θέλει να δώσει κίνητρο στους κρατούμενους να προσπαθήσουν αλλά και να τους δώσει μία δεύτερη ευκαιρία ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν ξανά στην κοινωνία. Το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο σχεδιάζει κατεύθυνση αντεγκληματικής- σωφρονιστικής πολιτικής σε επίπεδο προπτυχιακών σπουδών.

Η Παιδεία, το σημαντικότερο όπλο κατά του εγκλήματος, είναι για όλους! Σε κάθε γωνιά αυτής της χώρας πρέπει οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση στην παιδεία και την εκπαίδευση για να πάρουν τα κατάλληλα εφόδια που θα τους μετατρέψουν σε συγκροτημένους και ενεργούς πολίτες, με αγάπη για τον συνάνθρωπο.

Δίνοντας στους κρατούμενους ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι η κοινωνία δεν τους ξέχασε σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών. Αντίθετα τους περιμένει, όταν είναι έτοιμοι, να ενταχθούν, να γίνουν και πάλι χρήσιμα μέλη της. Παράλληλα το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση της επιθυμίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων να σπουδάσουν και να αποκτήσουν και θεωρητική γνώση πάνω στο επάγγελμά τους.

Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να παρέχει ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα σε όλους χωρίς ρατσιστικές ή άλλου είδους διακρίσεις. Ο πρόεδρος της Διοίκησης του Ανοιχτού Πανεπιστημίου δεσμεύτηκε ότι μελλοντικά, αν υπάρξει ζήτηση θα χορηγούνται περισσότερες υποτροφίες.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα