Η πιο πρόσφατη μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Pediatrics, σχετικά με τις παιδικές ηπατοπάθειες, αποδεικνύει πως η παχυσαρκία στα πρώτα έτη της ζωής, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ηπατική υγεία των παιδιών.
Η αυξημένη περίμετρος της μέσης σε ηλικία τριών ετών, αυξάνει αναλόγως και την πιθανότητα μη αλκοολικής ηπατοπάθειας από την ηλικία των 8 ετών.
«Όλο και περισσότερα παιδιά εκδηλώνουν μη αλκοολική ηπατοπάθεια καθώς η παιδική παχυσαρκία αυξάνεται. Και ενώ οι γονείς γνωρίζουν ότι η παιδική παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2 και άλλες παθήσεις του μεταβολισμού, ελάχιστοι είναι ενημερωμένοι για την εκδήλωση σοβαρών ηπατικών νόσων λόγω της παχυσαρκίας.» αναφέρει η Τζένιφερ Γου Μπάινταλ, επίκουρη καθηγήτρια της Παιδιατρικής στο Κολέγιο Παθολογίας και Χειρουργικής Vagelos, στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια.
Όταν συσσωρεύεται πολύ λίπος στο ήπαρ, προκαλείται φλεγμονή η οποία προκαλεί βλάβες στο συκώτι με αποτέλεσμα τη μη αλκοολική, λιπώδη ηπατική νόσο.
Πρόκειται για χρόνια ηπατική πάθηση σε παιδιά και εφήβους. Η επικινδυνότητά της οφείλεται επίσης και στην απουσία συμπτωμάτων, όπου μπορεί έτσι να εξελίσσεται ύπουλα οδηγώντας πολλές φορές σε κίρρωση ή ακόμα και σε καρκίνο.
Η Δρ Γου Μπάινταλ, εστίασε σε παιδιά κάτω των πέντε ετών, πράγμα που δεν είχε γίνει ακόμη με τις προηγούμενες μελέτες για παιδικές ηπατοπάθειες, οι οποίες εστίαζαν κυρίως σε παιδιά άνω των 8 ετών και σε εφήβους.
Στη μελέτη Project Viva, έλαβαν μέρος 635 παιδιά από την περιοχή της Μασαχουσέτης, και μετρήθηκε στο αίμα τους το ένζυμο ALT, το οποίο αποτελεί δείκτη ηπατικής βλάβης όταν συναντάται σε μεγάλες ποσότητες.
Μέχρι την ηλικία των οκτώ ετών, το 23% των παιδιών είχαν αυξημένα επίπεδα ALT. Τα παιδιά με αυξημένη περίμετρο μέσης σε ηλικία τριών ετών και όσα ήταν παχύσαρκα μεταξύ τριών και οκτώ ετών ήταν πιθανότερο να έχουν αυξημένα επίπεδα του ALT.
Κατά προσέγγιση το 35% των οκτάχρονων παχύσαρκων παιδιών είχαν αυξημένο ALT συγκριτικά με το 20% των συνομηλίκων τους με φυσιολογικό σωματικό βάρος.
«Τα ευρήματά μας κάνουν ξεκάθαρη την ανάγκη μέτρησης του ALT ήδη από την ηλικία των τριών ετών και όχι από την ηλικία των δέκα ετών που συνηθίζουμε μέχρι τώρα, να εξετάζουμε το συγκεκριμένο ένζυμο.
Οπωσδήποτε, ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμηθεί η ηπατική νόσος σε παιδιά και ενήλικες είναι η απώλεια βάρους, ο περιορισμός της κατανάλωσης κατεργασμένων τροφίμων και η τακτική σωματική άσκηση.
Χρειαζόμαστε βέβαια επειγόντως καλύτερους τρόπους διάγνωσης, πρόληψης και θεραπείας της νόσου κατά την παιδική ηλικία», επιβεβαιώνει η Δρ Γου Μπάινταλ.