Πανικός, η μεγάλη λαχτάρα, η μεγάλη τρομάρα. Η ακραία μορφή του φόβου κάτω από την οποία ο άνθρωπος οδηγείται σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Παρά το άκρως επίφοβο της κατάστασης, ο πανικός πήρε το όνομά του από τον θεό Πάνα και από τα… κάπως κρύα και τρομακτικά αστεία που σκάρωνε στους ανυποψίαστους ανθρώπους, οι οποίοι διέσχιζαν τα πλούσια και άγρια –τότε- δάση της Γόρτυνος και της Αρκαδίας.
Στη σημερινή εποχή και έννοια του όρου, ο πανικός δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας άστοχης φάρσας, αλλά μία κρίσιμη φάση όπου ο φόβος κάνει το συναισθηματικό σύστημα του ανθρώπου να καταρρεύσει και να βγει εκτός ελέγχου.
Ανεξαρτήτως από την αντικειμενική κατάσταση, αν υπάρχει δηλαδή πραγματικός κίνδυνος που απειλεί τη ζωή ή την ακεραιότητα του ατόμου, ο πανικός μπορεί να κάνει τον άνθρωπο να νιώσει ακριβώς αυτό: την άμεση απειλή της ζωής του και όλων όσων υπερασπίζεται.
Η γνωστή κρίση πανικού, κάνει σήμερα πάρα πολλούς ανθρώπους να παραλύουν σε φαινομενικά εντελώς ασφαλείς συνθήκες και φαίνεται να είναι αποτέλεσμα συσσωρευμένου στρες.
Η σύγχρονη τάση της κοινωνίας που θέλει τον άνθρωπο να κάνει πάρα πολλά πράγματα μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, χωρίς την… πολυτέλεια του διαλλείματος, της ξεκούρασης, της ενδοσκόπησης, προκαλεί έντονο άγχος και στρες, έντονες φοβίες, οι οποίες αθροιστικά, προκαλούν μεγάλα εμπόδια στην πορεία της ζωής.
Το φαινόμενο μπορεί να εμπλέξει τον άνθρωπο σε έναν φαύλο κύκλο καθώς από την «βιασύνη» του,μπορεί να μην ακούσει το σώμα του και τα συναισθήματά του που αποζητούν ηρεμία και χαλάρωση αλλά να πάει πολύ γρήγορα στη λύση της άμεσης ανακούφισης που προσφέρει ένα ηρεμιστικό, δίχως πολλές φορές ν’ ακολουθεί τις υπόλοιπες συμβουλές των γιατρών ή των θεραπευτών οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Πράγματι, πολλές φορές, οι κρίσεις πανικού είναι προάγγελοι άλλων σοβαρότερων παθήσεων. Φαίνεται ότι ο οργανισμός μας προσπαθεί με σκληρά μέσα, να μας κάνει να σταματήσουμε τους φρενήρεις ρυθμούς μας και να πάρουμε ανάσα! Αν δε σταματήσουμε και τώρα, τότε κάτι πιο σκληρό θα χρειαστεί να κάνει για να μας φρενάρει.
Είναι στο χέρι του καθενός μας να αναλογιστεί τη ζωή του, να μάθει τι του συμβαίνει και ακόμα τι θα ήθελε να του συμβεί.
Είναι στο χέρι του καθενός από εμάς να βάζει τα κατάλληλα όρια προς τις απαιτήσεις των άλλων μα και προς τις δικές του παρορμήσεις ή ανεξέλεγκτες σκέψεις πανικού, ώστε να «προλαβαίνει» στο τέλος της ημέρας να πέφτει στο κρεβάτι του για ύπνο, ήρεμος, υγιής και ευτυχισμένος, έτσι όπως έχουμε όλοι κάθε δικαίωμα και δυνατότητα να κοιμόμαστε αλλά και να ζούμε την κάθε στιγμή της ζωής μας.
…
Σχετικές εκδηλώσεις