Τα πάντα ξεκινούν από τον τρόπο που βλέπουμε οι ίδιοι τον εαυτό μας

Τα πάντα ξεκινούν από τον τρόπο που βλέπουμε οι ίδιοι τον εαυτό μας

Όταν πιστεύετε σε κάτι, μένει μαζί σας όπου κι αν πάτε. Αγαπάτε τις πεποιθήσεις σας και συχνά φτάνετε στα άκρα για να τις υπερασπιστείτε όποτε τις αμφισβητούν.

Τι πιστεύετε για τον εαυτό σας;

Αν είστε όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, πιθανότατα πιστεύετε πως είστε υπέρβαροι κατά πέντε κιλά ή ότι ίσως έπρεπε να συνεχίσετε τις σπουδές σας, ή να δίνετε περισσότερη σημασία στις συμβουλές των γονιών σας… η λίστα των πεποιθήσεων μπορεί να συνεχιστεί αδιάκοπα.

Ο περισσότερος κόσμος έχει αρνητική άποψη για τον εαυτό του. Τον ξέρει ή τον κατανοεί ελάχιστα. Δεν κατανοεί πόσο υπέροχος και δυνατός είναι.

Πρέπει να έχετε λογικά επιχειρήματα για κάθε πεποίθησή σας. Οι περισσότερες, αν όχι όλες, ψευδείς πεποιθήσεις που έχουμε προέκυψαν όταν ήμαστε παιδιά και δεν τις αμφισβητήσαμε ποτέ.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκαν σαν δικαιολογίες για την ανεπαρκή απόδοσή μας. Οι αρνητικές πεποιθήσεις είναι μια άχρηστη, αντιπαραγωγική σπατάλη πνευματικής και σωματικής ενέργειας.

Τον 19ο αιώνα ο Γουίλιαμ Τζέιμς είπε: «Πίστεψε και η πίστη σου θα δημιουργήσει τα γεγονότα».

Αν έχετε αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό σας, να είστε σίγουροι πως τα αποτελέσματα θα αποδείξουν πως έχετε δίκιο. Να ξέρετε πάντως ότι ισχύει και το αντίθετο. Όταν έχετε ισχυρές, θετικές πεποιθήσεις για τον εαυτό σας, τα αποτελέσματα θα αντικατοπτρίζουν πόσο σωστές είναι οι πεποιθήσεις σας αυτές.

Αν δεν είστε ευχαριστημένοι με τον τρόπο που εξελίσσεται η ζωή σας, εξετάστε τις πεποιθήσεις σας.

Πάρτε ένα καλό βιβλίο και μάθετε πολλές από τις υπέροχες αλήθειες για τον εαυτό σας. Θα ανακαλύψετε πως η μελέτη των θετικών πτυχών του εαυτού σας θα είναι μια συναρπαστική περιπέτεια και θα ανταμειφθείτε για τον χρόνο και την προσπάθεια που καταβάλατε γι’ αυτή τη δραστηριότητα.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υποδείξει στους άλλους τι θα πρέπει να αντιλαμβάνονται, να δημιουργούν ή να παράγουν.

Όλοι όμως πρέπει να ενθαρρύνονται να αποκαλύπτουν τον εαυτό τους, τις αντιλήψεις και τα συναισθήματά τους και να πιστεύουν στο δημιουργικό τους πνεύμα.

Οι ικανότητές μας είναι ανάλογες της αυτοπεποίθησής μας.

Ας μην είμαστε στενόμυαλοι, μοχθηροί και αρνητικοί.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Bob Proctor «Απόλυτη Επιτυχία» από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα