Η Μπουρκίνα Φάσο είναι μια χώρα της Δυτικής Αφρικής. Περιβάλλεται από έξι χώρες, το Μαλί, το Νίγηρα, το Μπενίν, το Τόγκο, τη Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού και δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα.
Η χώρα ονομαζόταν Άνω Βόλτα και μετονομάσθηκε σε Μπουρκίνα Φάσο, από τον Πρόεδρό της Τομά Σανκαρά, στις 4 Αυγούστου 1984, που σημαίνει «Χώρα των Έντιμων Ανθρώπων».
Το Tiebele είναι ένα μικρό, απομονωμένο χωριό της Μπουρκίνα Φάσο, που βρίσκεται στους πρόποδες ενός λόφου, με θέα στη Σαβάνα.
Στο χωριό αυτό, εγκαταστάθηκε τον 15ο αιώνα, ο λαός των Κασένα, που μαζί με τον αρχηγό και το βασιλικό δικαστήριο, αποτελούν μία από τις πιο παλιές εθνοτικές ομάδες στη Μπουρκίνα Φάσο.
Η φωτογράφος Rita Willaert και η ταξιδιωτική blogger Όλγα Σταυράκη είναι από τους λίγους ανθρώπους που έχουν επισκεφτεί την απομονωμένη αυτή περιοχή και οι φωτογραφίες τους που δημοσιεύτηκαν, αποκαλύπτουν μοναδικά στοιχεία για τη ζωή και τις παραδόσεις του λαού των Κασένα, που έχουν διατηρηθεί εδώ και πολλούς αιώνες.
Η βασιλική κατοικία Tiébélé είναι κατασκευασμένη από μια σειρά μικρών πήλινων πλίνθων που είναι ζωγραφισμένα με το χέρι, σε διαφορετικά χρωματιστά γεωμετρικά σχέδια και σύμβολα.
Αυτά τα μοτίβα είναι ένας από τους οπτικούς δείκτες που διαφοροποιούν τα βασιλικά σπίτια από αυτά των “απλών ανθρώπων”.
Μια άλλη διαφορά είναι τα μεγέθη των θυρών των καλύβων: ο αρχηγός, για παράδειγμα, έχει το σπίτι με τη μικρότερη πόρτα, για προστασία. Ενώ οι περισσότερες από τις κατασκευές είναι σπίτια, μερικά από τα πιο περίτεχνα διακοσμημένα είναι τα μαυσωλεία, όπου οι νεκροί τοποθετούνται για να ξεκουραστούν.
Μέσα στα σπίτια των βασιλικών πηλών υπάρχουν απλές κουζίνες που είναι εξοπλισμένες με λίγα πήλινα και σιδερένια δοχεία. Τα περισσότερα γεύματα μαγειρεύονται σε μια κατσαρόλα πάνω από ένα «μπρεζάνι” και τα γεύματα αποτελούνται συνήθως από “ένα foofoo αμύλου ή μια παχιά πάστα που μοιάζει με χυλό, που στη συνέχεια βυθίζεται σε μια σάλτσα λαχανικών και πιπεριών.
Photo Credits: Rita Willaert