Ο Παραμαχάνσα Γιογκανάντα για τις αιτίες του στρες και της νευρικότητας

Ο Παραμαχάνσα Γιογκανάντα για τις αιτίες του στρες και της νευρικότητας

Η διαταραχή της νοητικής ισορροπίας, η οποία καταλήγει σε νευρικές διαταραχές προκαλείται από συνεχείς καταστάσεις έξαψης ή υπερβολικής διέγερσης των αισθήσεων.

Η εμμονή σε σκέψεις φόβου, οργής, μελαγχολίας, μνησικακίας, ζήλειας, θλίψης, μίσους, δυσαρέσκειας και η έλλειψη όσων στοιχείων είναι απαραίτητα για μια φυσιολογική και ευτυχισμένη ζωή, όπως είναι η σωστή διατροφή, η κατάλληλη άσκηση, ο καθαρός αέρας, το φως του ήλιου, η ευχάριστη εργασία και η ύπαρξη σκοπού στη ζωή, αποτελούν τις αιτίες των νευρικών διαταραχών.

Κάθε υπερβολικά έντονη ή επίμονη νοητική, συναισθηματική ή σωματική έξαψη, διαταράσσει σε μεγάλο βαθμό και φέρνει ανισορροπία στη ροή της ζωτικής ενέργειας σε όλο το μηχανισμό των αισθήσεων. Αν συνδέσουμε μια λάμπα 120 βολτ με μια πηγή 2000 βολτ, η λάμπα αυτή θα καεί. Κατά τον ίδιο τρόπο, το νευρικό σύστημα δεν είναι δημιουργημένο για να αντέχει την καταστροφική ενέργεια των έντονων συναισθημάτων ή των επίμονων αρνητικών σκέψεων.

Μια άλλη αιτία της νευρικότητας, μολονότι, ίσως, να μην την αντιλαμβάνεσαι, είναι ο πολύωρος θόρυβος του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης. Όλοι οι ήχοι προκαλούν την αντίδραση των νεύρων. Μια μελέτη που έκανε η αστυνομία του Σικάγο έδειξε ότι αν οι άνθρωποι δεν βομβαρδίζονταν από τους ήχους της σύγχρονης ζωής, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα σκληροί στις πόλεις, θα ζούσαν περισσότερα χρόνια. Μάθε να απολαμβάνεις τη σιωπή. Μην ακούς ραδιόφωνο, ούτε να βλέπεις τηλεόραση για πολλές ώρες.

Το κρέας των μεγάλων ζώων, ιδιαίτερα του μοσχαριού και του χοίρου, είναι επιβλαβές για το νευρικό σύστημα διότι είναι φορτισμένο με ένταση και προκαλεί συναισθήματα επιθετικότητας. Να αποφεύγεις το πολύ λίπος και ιδιαίτερα τα φαγητά με ραφιναρισμένο αλεύρι. Να τρως δημητριακά, τυρί, άφθονα φρούτα, χυμούς και φρέσκα λαχανικά – αυτά είναι σημαντικά. Περιττό να πω ότι τα αλκοολούχα ποτά και τα ναρκωτικά καταστρέφουν το νευρικό σύστημα. Μείνε μακριά απ΄αυτά.

Ένα γιογκικό ποτό, που είναι πολύ καλό για το νευρικό σύστημα, γίνεται με την ανάμιξη χυμού φρέσκου λεμονιού και θρυμματισμένης κρυσταλλικής καραμέλας. Το έχω συστήσει σε πολλούς ανθρώπους και είχε έξοχα αποτελέσματα.

Να θυμάσαι επίσης ότι η καλύτερη θεραπεία της νευρικότητας συμβαίνει όταν εναρμονίζουμε τη ζωή μας με τον Θεό

Εσωτερική ειρήνη Παραμαχάνσα Γιογκανάντα εκδόσεις Πύρινος Κόσμος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα