Σκεφτείτε την τελευταία φορά που νευριάσατε με κάποιον. Νευριάσατε με το ίδιο άτομο ή με κάτι που είπε, που έκανε ή που δεν έκανε ενώ πιστεύατε ότι θα έπρεπε να το είχε κάνει;
Μήπως θυμώσατε επειδή παραβίασε κάποιον από τους κανόνες σας;
Στη βάση κάθε συναισθηματικής αναστάτωσης που σας έχουν προκαλέσει άλλοι άνθρωποι, βρίσκεται η παραβίαση των κανόνων σας. Κάποιος έκανε ή δεν έκανε κάτι, παραβιάζοντας έτσι μια από τις πεποιθήσεις σας, δηλαδή, αυτό που πιστεύετε ότι έπρεπε να είχε κάνει.
Για παράδειγμα, ο κανόνας που έχουν κάποιοι για το σεβασμό είναι ο εξής: “Αν με σέβεσαι, τότε δεν πρέπει να υψώνεις τον τόνο της φωνής σου”.
Αν έχετε αυτό τον κανόνα και ο σύντροφός σας αρχίσει ξαφνικά να φωνάζει, θα αισθανθείτε ότι δεν σας σέβεται και θα θυμώσετε γιατί παραβίασε τον κανόνα σας. Όμως, ο δικός του κανόνας μπορεί να είναι ο ακόλουθος: “Για να σε σέβομαι, πρέπει να είμαι ειλικρινής με τα συναισθήματα που νιώθω, θετικά, αρνητικά ή ουδέτερα, και να τα εκφράζω σε όλη τους την ένταση”. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο έντονες μπορεί να γίνουν οι συγκρούσεις μεταξύ αυτών των δύο ατόμων;
Για να αντιμετωπίζουν τον εκνευρισμό τους, κάποιοι έχουν τον ακόλουθο κανόνα: ‘Αν νοιάζεσαι για μένα, άφησέ με ήσυχο να το αντιμετωπίσω με τον δικό μου τρόπο”.
Άλλοι έχουν τον εξής κανόνα: “Αν κάποιος είναι θυμωμένος αλλά νοιάζεσαι γι’ αυτόν, προσπαθείς αμέσως να τον βοηθήσεις”.
Αυτό δημιουργεί τρομερή σύγκρουση. Και οι δύο προσπαθούν να πετύχουν τον ίδιο στόχο, να σέβονται και να νοιάζονται τον άλλον, αλλά οι κανόνες τους υπαγορεύουν διαφορετικές συμπεριφορές, ενώ οι ερμηνείες τους κάνουν τις πράξεις του άλλου να φαίνονται εχθρικές και όχι υποστηρικτικές.
Να θυμάστε, λοιπόν, ότι αν ποτέ θυμώσετε ή εκνευριστείτε με κάποιον, αυτό που σας αναστατώνει είναι οι κανόνες σας και όχι η συμπεριφορά τους.
Αυτό θα σας βοηθήσει να σταματήσετε να τους κατηγορείτε. Για να ξεπεράσετε γρήγορα τον εκνευρισμό σας, σταματήστε και αναρωτηθείτε: “Ανταποκρίνομαι έξυπνα στη συγκεκριμένη κατάσταση ή μήπως απλά αντιδρώ;”
Έπειτα, επικοινωνήστε ανοιχτά με τον άλλον και πείτε του, για παράδειγμα: “Συγγνώμη που αντέδρασα έτσι. Απλά έχουμε διαφορετικούς κανόνες για το τι πρέπει να κάνουμε σε αυτή την κατάσταση.
Εγώ πιστεύω πως, αν με σέβεσαι, θα…………….και θα………….
Ξέρω ότι δεν έχεις τους ίδιους κανόνες, γι’ αυτό πες μου, σε παρακαλώ, ποιοι είναι οι δικοί σου κανόνες.
Πώς εκφράζεις σεβασμό (αγάπη, φροντίδα, ανησυχία κ.τ.λ.);”
Τώρα που γνωρίζετε τι θέλει ο άλλος, μπορείτε να κάνετε μια συμφωνία. Ρωτήστε τον : “Είσαι πρόθυμος να ……………., για να νιώθω ότι με σέβεσαι; Εγώ είμαι πρόθυμος να………για εσένα”.
Κάθε σχέση, προσωπική ή επαγγελματική, μπορεί να μεταμορφωθεί, αν ξεκαθαρίσετε ποιοι είναι οι κανόνες και συμφωνήσετε να τους ακολουθείτε. Άλλωστε, πώς περιμένετε να κερδίσετε ένα παιχνίδι όταν δεν γνωρίζετε τους κανόνες;
Απόσπασμα από το βιβλίο του Anthony Robbins “Ξυπνήστε το γίγαντα μέσα σας” από τις εκδόσεις Διόπτρα