Όταν παρεμβαίνουμε στα συναισθήματα των άλλων

Η παρεμβατικότητα στα συναισθήματα των άλλων

Χ.: Τι συμβαίνει; Δεν φαίνεσαι και πολύ καλά.

Ψ.: Τίποτα δεν είναι τίποτα.

Χ.: Μα βλέπω ότι κάτι έχεις (επιμένει). Έχεις κάτι μούτρα μέχρι κάτω! Είναι εξαιτίας του πρωϊνού (προβολή); Επειδή δεν ήθελα να πάρεις το αυτοκίνητό μου;

Ψ.: Όχι, κάτι έγινε στη δουλειά, η Καίτη πάλι μου έκανε παρατήρηση για τα έξοδά μου.

Χ.: (φουντωμένη) Μπα! Σου το είχα πει να πας να μιλήσεις με το αφεντικό σου (αυτόκλητη συμβουλή και επίκριση του άλλου). Η στάση της είναι πραγματικά εξωφρενική. Μα ποια νομίζει πως είναι; Άκου, πρέπει….(νέα προσπάθεια να τον συμβουλεύσει).

Αυτός είναι ένας διάλογος που έχει γίνει χιλιάδες φορές. Τι δεν πάει καλά σε μια τέτοια αλληλεπίδραση;

Η Χ. Θέλει οπωσδήποτε να εμπλακεί σε αυτό που αισθάνεται ο Ψ. Βλέπουμε ότι ο Ψ. δεν έχει διάθεση να μιλήσει γι’ αυτό που τον απασχολεί, αλλά η Χ. θέλει πάση θυσία να τον βοηθήσει. Προβάλλει αμέσως τη δική της εκδοχή για τους λόγους που εκείνος μπορεί να μην είναι καλά.

Καλό είναι ωστόσο να αποφεύγετε να δίνετε συμβουλές όταν δεν σας τις ζητούν.

Δεν είστε εκεί για να βοηθήσετε τους άλλους να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Η διαχείριση των δικών σας συναισθημάτων φτάνει και περισσεύει!

Σας εκπλήσσει αυτό;

Στην πραγματικότητα, η παρουσία σας και μόνο διευκολύνει τον άλλο, τον ενθαρρύνει να αφήσει το συναισθηματικό κύμα που τον κατακλύζει να κυκλοφορήσει στο σώμα του και να αντιληφθεί τις πληροφορίες που μεταφέρει.

Να είστε απλώς καλοπροαίρετοι και να ανταποκρίνεστε στον άλλο με τη σιωπή σας, έτσι ώστε να μπορέσει να τα βρει με τον εαυτό του. Μην παρεμβαίνετε στα συναισθήματά του. Αποφύγετε κάθε τοξική επικοινωνία.

Αν αισθάνεστε αρκετά παρεμβατικοί και επιθυμείτε να βοηθήσετε οπωσδήποτε, κρατήστε στάση αναμονής.

Αυτό θα επιτρέψει στον άλλο να σας πλησιάσει όταν είναι έτοιμος και το έχει ανάγκη, για να μοιραστεί μαζί σας αυτό που αισθάνεται.

Αν παρέμβετε πολύ νωρίς, του στερείτε την ευκαιρία να διαχειριστεί τα συναισθήματά του. Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά ανάμεσα σε ένα ζευγάρι αλλά και στις σχέσεις των γονιών με τα παιδιά τους.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Marion Blique «Νίκησε τις Τοξικές Σχέσεις» από τις εκδόσεις Πεδίο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα